32 találat a(z) áfa-visszatérítés cimkére

Tárgyi eszköz értékesítésének áfája Kérdés

Fontos áfa-visszatérítési tájékoztató a NAV-tól Cikk

Az elismert harmadik államban letelepedett adóalanyok magyarországi áfa-visszatérítésére vonatkozó tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Külföldi utasnak áfa visszatérítése Cikk

Építőipari termékek forgalmazásával foglalkozó magyar cég külföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár részére állított ki 175 euró értéket meghaladó számlát. A vevő egy hónap elteltével jelezte csak, hogy élni kíván a neki járó áfa-visszatérítéssel. Köteles az eladó a kérést a teljesíteni vagy visszautasíthatja ezt? Olvasói kérdésre Bunna Erika adótanácsadó adott részletes választ.

Fordított adó miatt beragadt áfa: per nélkül is visszaigényelhető Cikk

Jövő év január 1-jétől visszaigényelhető a fordítottadó-szabályok miatt beragadt áfa. A "különös adóvisszatérítés" névre hallgató új lehetőség leginkább az építési szektorban működő vállalkozásokat érinti majd, mert megnyílik a lehetőség a tévesen áthárított áfa adóhatóság általi visszatérítésére akkor, ha az áfa a számlakibocsátótól már nem visszaszerezhető – hívja fel a figyelmet közelményében a Deloitte.

Új: áfa-visszatérítés a török gazdasági kapcsolatokban Cikk

Mikor kaphat adó-visszatérítést a Török Köztársaságban letelepedett adóalany Magyarországon, illetve a Magyarországon letelepedett adóalany a Török Köztársaságban? A május 22-étől alkalmazható új lehetőségről közölt tájékoztatót a NAV.

5 millió forint áfa-visszatérítés: minden faluban otthont teremtőnek jár jövőre Cikk

A falvakban otthonteremtők valamennyien jogosultak lesznek az 5 millió forintos áfa-visszatérítésre jövő év elejétől – nyilatkozta az MTI-nek Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

Román ELEKAFA Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező magyar gazdasági társaság Romániából továbbértékesítési célból terméket szerez be, s bár az eladó is közösségi adóalany, mégis román áfát számol fel a számlázáskor. Van-e lehetőség az ELEKÁFA nyomtatványon a román felszámított áfára visszatérítését kérni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Deliné Vollay Tünde

Építőipari szolgáltatás számlázása házastársak részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari szolgáltató magánszemélyek (házaspár) részére végzett építőipari szolgáltatást. A magánszemélyek az elvégzett szolgáltatásról egy darab olyan számlát kérnek, amelyben a vevők nevei, lakcímeik szerepelnek. Azért ez a kérésük, mert az új ingatlan építéséhez a támogatást áfa-visszatérítés formájában kívánják igénybe venni. Kérdésem, hogy szabályos-e a számla, abban az esetben, ha megrendelő kérését teljesítve két név és két cím szerepel a számlán?

Közösségen belül igénybe vett szolgáltatás – áfa-visszatérítés Kérdés

Közösségen belül igénybe vett szolgáltatás áfájának visszatérítése esetén (a felek közösségi adószámmal rendelkező adóalanyok) a befizetett és a NAV-nál visszaigényelt áfa a számviteli elszámolásokban követelésként jelenik meg. Az év végi beszámolóban milyen dokumentumnak kell alátámasztani a követelés valódiságát?

Csatolja a számlamásolatot, ha áfa-visszatérítést szeretne! Cikk

A NAV tájékoztatót adott ki a belföldön letelepedett adóalanyokat Olaszországból megillető hozzáadott-értékadó visszatérítéssel kapcsolatban 2017. február 16-ától bekövetkezett változásról.

Családi gazdaság és kft. kapcsolata Kérdés

Az 5 fős családi gazdaság 4 tagja 24-24%/fő tulajdonrésszel tagja egy kft.-nek, ami 2016-ban alakult. A családi gazdaság az áfatörvény szerint kompenzációs felár érvényesítésével értékesít a mezőgazdasági termékeit. A kft., melyben 4 fő 24-24%-kal tulajdonos, bérelt területen gazdálkodik és mezőgazdasági szolgáltatást is végez. A termelési eszközök a cégben is rendelkezésre állnak. A kft. vásárol egy kombájnt és visszaigényli az áfát a beruházás után. A betakarítási munkákat a családi gazdaságnak is a kft. fogja végezni szolgáltatásként. Az áfatörvénynek mindkét cég eleget tesz? A családi gazdaság mezőgazdasági kompenzációsfelár-jogosultsága megmarad? A cég a teljes beruházás áfáját visszakérheti? Kapcsolt vállalkozás lesz a szolgáltatási szerződés megkötése után a családi gazdaság és a kft.?

5%-os áfás lakás vásárlása vs. áfavisszatérítés (támogatás) II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonos címmel feltett korábbi kérdésemre kapott válasz nyomán szeretnék kiegészítő kérdéseket feltenni. Mikor minősül (milyen esetekben minősül) termékértékesítésnek egy ingatlan (új, használt) értékesítése, és mikor minősül szolgáltatásnyújtásnak? Gondolataim összekuszálódását az is fokozza, hogy a Szolgáltatások Jegyzékében szerepel az ingatlanforgalmazás is. Például termékértékesítésnek minősül az ingatlan értékesítése: - áfatörvény 9. § (1) bekezdése, 10. § a) pont (zárt végű pénzügyi lízing), 10. § d) pont (generálkivitelező építési-szerelési munkája során előállított ingatlan) Szolgáltatásnyújtásnak minősül az ingatlanértékesítés, például a nyílt végű pénzügyi lízing keretében eladott ingatlanok, a generálkivitelező nélkül létrehozott ingatlan. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Külföldi utas, áfa-visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésemet pontosítom: a kereskedő a faktor cég kimutatása (az eredeti számlák és dokumentumok) alapján a teljes áfa összeget fizeti meg. A faktor cég az utassal számol el, a bonyolításért és az azonnali fizetésért a vevőnek számol fel díjat, amihez a kereskedőnek semmi köze nincs, hiszen ő a számlák alapján bevallotta és meg is fizette a kiléptetett áru után az áfát. Köszönöm.

Külföldi utasnak áfa-visszatérítés ügykezelési díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedőnél a megfelelően dokumentumokkal alátámasztott áfa-visszatérítést faktorcég végzi. Az utasnak előre ismertetett összegben ügykezelési díjat számolnak fel. A visszatérítéssel egy időpontra eső bevallásban a számla áfájának teljes összegét lehet a bevallás 30. sorában negatív adatként levonásba helyezni a fizetendő áfából. Azaz az ügykezelési díjjal, amit a vevő fizet, nem kell ezt az összeget csökkenteni a kereskedőnél? A 2/1114. kormányrendelet (1) bekezdésénél írt módosulás írja, hogy az ügykezelési díjjal növelt összeg a levonható áfa. Válaszukat előre is köszönöm.

Építkezés áfa-visszatérítési támogatás vs. 5 százalék Kérdés

Magánszemélyként építkeznék, szeretném igénybe venni az áfa-visszatérítési támogatást. Az anyagot a saját nevemre kérném. Leszerződtem egy kivitelezővel munkadíjra "építészeti munkákra", és később egyéb más vállalkozókat is igénybe kívánok venni (nyilászárók, áram stb.). A vállalkozó úgy értelmezi, hogy őt az áfatörvény kötelezi az 5 százalékos számla kiállítására (lehet igaz is). Ez viszont kizárna engem a visszatérítésből. A szerződésben nincs szó konkrétan szerkezetkész, félkész vagy kulcsrakész ingatlan átadásáról, csak a mellékletben szereplő munkák elvégzéséről, és azok átadásáról. A melléklet alapján amúgy önmagában elérhetné a szerkezetkész állapotot (falak állnak, tető rajta) – mivel lapostetős épület –, és nincs külön ács. 1. Mi számít egyáltalán ingatlan-átadásnak? 2. Ha például az alapot más végezné el, akkor is ugyanez lenne a helyzet? 3. Hogyan lehetne megoldani hogy 27 százalékos számlát tudjon adni úgy, hogy később ne lehessen ebből baja az adóhatóság felé (rossz számlázás miatt)? A szerződést tudjuk módosítani. Előre is köszönöm kimerítő válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close