146 találat a(z) áfa visszaigénylése cimkére

Lakásáfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Generálkivitelezővel lakóépületet építtetek, a generálkivitelező 5% áfatartalommal számlázott eddig. Az épület készültségi foka 70% felett van. Megfontolás alatt áll, hogy a befejező munkálatokat saját (magán) szervezésben végeztetem alvállalkozókkal. A kérdésem az, hogy az áfa visszaigényléséhez a bemutatandó legalább 70% számla követelménye a teljes épületre vonatkozik (ami alapján nem tudnék már 70% számlát bemutatni, hiszen az 5% számlák nem számítanak bele), vagy pedig a hátramaradó szakasz (értékben kb. 30%) értékének 70%-át elég bemutatni, hiszen a visszaigénylést csak erre a szakaszra szeretném érvényesíteni. Segítségét köszönöm!

Áfa orosz szolgáltató számlájában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft.-nek egy orosz cég végez szakértői munkát (vasúti kocsik tesztelését) Oroszországban. Kérdésünk: hogyan kell eljárni az áfa tekintetében? Az orosz cég az orosz szabályok szerint 20 százalékos áfakulccsal akarja kiállítani a számlát. Ha ez így helyes, hogyan tudjuk visszaigényelni az áfát? Válaszát köszönöm.

Kivaalany, nyílt végű lízing Kérdés

Kivaalany gazdasági társaság nyílt végű lízingszerződést kötött 2 darab személygépjárműre. A szerződés alapján kiállított számlák tartalmazzák a lízingdíj tőkerészét, az ezutáni 27 százalék áfát és a lízingdíj kamatrészét. Kérdéseim: ebben az esetben hogyan viselkedik az áfa (visszaigényelhető avagy sem), a személygépjármű bekerül-e a könyvekbe (szerintem nem, lévén nyílt végű lízingről beszélünk), a kiva hogy viszonyul ehhez a szerződéshez? A válaszokat előre is köszönöm!

Ingatlanfelújítás: áfa visszaigénylése Kérdés

Kedves Lea! Köszönöm válaszát (Ingatlanfelújítás: áfa visszaigénylése, Dátum: 2019.10.07., 22:10:58). Az alábbiakban kérném még a véleményét: Tételezzük fel, hogy 2019-ben a végleges visszaigénylési arány 70%, 2020-ban 80%. Az aktiválás 2020-ban lesz. Az első részszámlánál (2019-es számla) alkalmazott arány 70%, a 2. részszámlánál (2020-as számla) alkalmazott arány 80% lesz. Ingatlan esetén 20 év a visszaigénylési arány figyelési időszaka. Ebben az esetben egy felújításhoz kapcsolódóan két arányt kell figyelnem? Köszönettel: Mónika

Ingatlanfelújítás: áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. irodaingatlanát felújítja, az ingatlan bérbeadás célú, a bérbeadásra adókötelezettséget választott, de nem adja bérbe teljes mértékben, mert saját maga is oda helyezi a székhelyét. A kft. végez adóköteles és adómentes tevékenységet is, visszaigényelhető áfáját ennek megfelelően arányosítja. A felújítás nagy értékű, aktiválni fogja a kft. A kivitelezővel megállapodtak, hogy részszámlákat állíthat ki. A felújítás befejezése 2020-ban várható. A 2019. 09-ben kiállított I. részszámla áfáját levonásba helyezheti-e a kft. a szeptemberi áfabevallásában? Mivel ő maga is beköltözik az ingatlanba, szükséges-e a részszámla áfatartalmát arányosítania? Köszönettel: Mónika

Ingatlanfelújítás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (áfás) ingatlancsoportot üzemeltet, melyet jelenleg bérbe ad. Az ingatlan-bérbeadás tekintetében nem élt a tevékenység áfássá tételével. Az adózó a fent nevezett ingatlanon értéknövelő beruházást indít, a beruházás kezdete a 2019. év, mely évben szakaszszámlák befogadására is sor kerül, tervezett befejezése 2020. 02. hó, mely után az értéknövelés használatba vételre (aktiválásra) kerül. Az ingatlan egy részét a beruházást követően az egyéni vállalkozás üzemelteti áfaköteles tevékenység keretében, a fennmaradó részt bérbe adja továbbra is. A bérbeadásra vonatkozóan a vállalkozó 2020-tól (2019. végi bejelentéssel – több mint 4 év után) él e tevékenység áfássá tételével. Kérdés: a felvázolt körülmények figyelembevétele mellett a vállalkozás a beruházás tekintetében visszaigényelheti-e a számlákban (nem építésiengedély-köteles) felszámított áfa összegét teljes egészében (tekintettel arra, hogy a beruházás 2020-tól teljes egészében kizárólak áfaköteles tevékenységet szolgál)?

Lízingelt cég személyautó, üzemanyag áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk személygépkocsit lízingel (nyílt végű), a cégautóadót megfizeti. Kérdésem az, hogy mint gépkocsi-üzemeltetési költség, az üzemanyag áfája is visszaigényelhető 50 százalékban? Milyen költségekre vonatkozik az 50 százalékos áfa?

Coaching, vezetési tanácsadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném álláspontját kérni abban a kérdésben, hogy cégünk coaching szolgáltatást, illetve vezetési tanácsadást vesz igénybe az ügyvezető részére. Ezen szolgáltatás áfáját cégünk visszaigényelheti-e? Előre is köszönöm válaszát!

Sikerdíjáfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném álláspontját kérni abban a kérdésben, hogy cégünk emberi erőforrás ellátására közvetítő cég szolgáltatását veszi igénybe, amely a sikerdíjat áfásan számlázza. Az áfa ebben az esetben visszaigényelhető-e? Válaszát köszönöm!

Áfa visszaigénylése lakásépítésnél 5 millió forintig Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az építési tevékenységről szóló válasz (https://adozona.hu/kerdesek/2019_8_28_Hany__afa_epitesi_tevekenyseg_bmj) részletesen tartalmazta az építési tevékenység áfatartalmát. Az ehhez kapcsolódó áfa-visszaigénylés szabályairól szeretném kérdezni. Az építési telket az építtető 27 százalékos áfával vásárolta, majd azon szerkezetkész állapot kivitelezésre egy vállalkozóval szerződött (aki még ebben az évben 5 százalékkal számláz). A további munkákat az építtető saját szervezésben folytatja, ahol már 27 százalékos számlák keletkeznek (ez kb. a teljes költségvetés 25 százaléka). Jogosult- e a telek és a 27 százalékos számlák tekintetében áfa-visszaigénylésre?

Lakóingatlan/irodaház – áfavisszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem állásfoglalását az alábbi ügylettel kapcsolatban: Társaságunk 2019-ben lakóingatlan besorolású többlakásos társasházat vásárolt azzal a céllal, hogy átépítést követően az irodaházként funkcionáljon. A számla kibocsátója az adóhivatalnál regisztrált választása szerint fordított áfás számlát állított ki. Cégünk az áfát megfizette, de nem igényelte vissza. A tervezést és részben a kivitelezést saját beruházásban kívánjuk elvégezni. Az átalakítás építési engedélyhez kötött, mivel a kialakítandó épület alapterülete több mint 300 m2. Az építési engedély beszerzése vagy az irodává minősítés előtt – amire csak az üzembehelyezési engedéllyel egyidejűen kerülhet sor – már szükséges az ingatlanon állagmegóvási és felújítási munkálatokat végezni. Kérdéseink: – Az ingatlan beszerzésekor fordított adózással megfizetett áfát vissza tudjuk-e igényelni, ha igen milyen módon és milyen időpontban tehetjük ezt? – Az ingatlan átminősítése előtti teljesítésű állagmegóvási és felújítási számlák áfáját milyen módon és milyen időpontban tudjuk visszaigényelni?

Jogalap nélküli gazdagodás, áfás kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számlatartozásos perben a számlát kibocsájtó cég a számla áfás, bruttó ellenértékét kéri. A bíróság kimondja, hogy a számlakibocsájtó cég és a számlabefogadó magánszemély között nem jött létre a szerződés, de mivel dolgozott a számlakibocsájtó cég a számlabefogadónak, ezért jogalap nélküli gazdagodásként ítéli meg a számla áfás, bruttó összegét. Úgy tudom, hogy a jogalap nélküli gazdagodásnál kártérítésről van szó, ami nem áfás, így én az áfát visszaigényelhetem. Visszaigényelhetem-e az áfát, továbbá kell-e sztornóznom a számlát? Köszönöm a választ.

Harmadik országból igénybe vett szolgáltatás áfája Cikk

Egy magyarországi cég harmadik országbeli ügyvédi irodától vesz igénybe szolgáltatást, amelyről kiállított számla tartalmaz áfát. Ezt az áfát vissza lehet igényelni? Ha igen, milyen procedúrával? Olvasónk kérdéseire Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Harmadik országból beszerzett szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves segítségét: egy magyarországi cég harmadik országbeli ügyvédi irodától vesz igénybe szolgáltatást, amelyről kiállított számla tartalmaz áfát. Ezt az áfát vissza lehet igényelni? Ha igen, milyen procedúrával?Segítségét előre is köszönöm.

Iroda felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság vásárolt egy használt irodaházat adómentesen. A társaság mind ingatlaneladás, mind -bérbeadás tekintetében bejelentkezett az áfa hatálya alá, áfássá tette ezeket. Az ingatlant fel kell újítani (ez várhatóan mintegy 40 millió forint lesz). Felújítás után a társaság beköltözik az ingatlanba és várhatóan 90 százalékot meghaladóan a többi irodát bérbe adja. Az alábbi kérdéseim lennének: 1.) A tervek készülőben vannak, várhatóan egy kivitelező fogja a felújítást végezni. Viszont már most az udvaron levő fákat a társaság egy céggel kivágatta. Ennek a számlának az áfája visszaigényelhető most? Vagy majd csak a teljes felújítás aktiválásakor? 2.) Az egyik bérbevevő a társasággal áfacsoportban van, a neki kiállítandó bérleti díj áfát nem tartalmaz. Ön szerint az áfa visszaigényléshez ez megteremti a jog alapot? Hiszen túlnyomó részt bérbeadásra kerül az ingatlan, de ebből az egyik bérbevevő áfacsoport tag. Köszönettel: Mónika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink