190 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Egyéni vállalkozás megszüntetése esetén adótúlfizetés visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megkérdezni, hogy ha jelenleg szünetelő egyéni vállalkozó a szüneteltetés 2 éves időtartama után nem szeretné folytatni vállalkozói tevékenységét és a megszüntetés mellett dönt, visszaigényelheti-e a helyiiparűzésiadó-túlfizetését a megszűnést követően. Másik kérdésem: ha úgy határoz, hogy folytatja az egyéni vállalkozói tevékenységét, amely jelenleg katás adózási mód alatt áll, a szüneteltetés megszüntetésével egyidejűleg bejelentheti-e, hogy megszünteti a katás adóalanyiságát vagy csak a szünetelés megszüntetésének hónapja utolsó napjával jelentheti be azt? (Tehát elkerülheti-e azt, hogy akár csak 1 hónapra is befizesse a 25 000 Ft-os katát heti 40 órás munkaviszony mellett?) Válaszukat előre is köszönöm!

Nagybani piac belépési díj áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zöldség-, gyümölcskereskedéssel foglalkozó társaság a nagybani piacon vásárol, és kötelezően ki kell fizetnie a piacra való belépési díjat. A társaság visszaigényelheti a belépési díjból az általános forgalmi adót? Köszönöm válaszát!

Egyéni vállalkozó - osztalék ehója Kérdés

Tisztelt Adózóna! Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett dolgozó egyéni vállalkozó az előző években jövedelmet nem vett ki, és a jogszabályoknak megfelelően az ehót is bevallotta a vállalkozói osztaléka után. A munkaviszonyból származó jövedelme alapján az egészségbiztosítási kötelezettségei meghaladták a 450 ezer forintot. Kérdés: lehet-e önrevíziót beadni az eho visszaigénylésére?

Családi adó- és járulékkedvezmény évközben kezdődő munkaviszony esetén Kérdés

A 2018. évi éves szja-bevallásom helyes kitöltéséhez, illetve önellenőrzéséhez kérnék segítséget. 2 kiskorú gyermekem van, családi pótlékot folyósítottak részemre 2018 teljes évben és egyedülállóként nevelem őket. Munkaviszonyom 2018. 09. 01-jén kezdődött. Jövedelmi adataim a következők voltak havonta. Munkabér: 283.946,-/hó Levont szja: 7.591,-/hó Megállapított eg.bizt. és nyj.: 48.271,-/hó Levont eg.bizt. és nyj.: 48.271,-/hó Ezt a bért 2018.09.-2018.12. hónapok között kaptam. Kérdésem mennyi szja-t, illetve járulékot tudok visszaigényelni? Köszönöm előre is segítségüket.

Bérmunkában készült termék értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi Z Kft. vásáról jégkrémgyártáshoz anyagot, amit továbbad egy magyarországi cégnek, jégkrémbérgyártásra, de úgy, hogy az anyag az ő tulajdonában marad. A gyártás után visszakerül a megrendelő céghez a kész jégkrém. Kérdésem, hogy ezt szolgáltatásnak tudom-e elszámolni? A jégkrémet a megrendelő Z Kft. Ausztriába fogja értékesíteni. A termékértékesítésről a számlát áfa nélkül kell-e kiállítani az ausztriai vevőnek? Ha igen, akkor a jégkrémhez beszerzett anyag és a bérmunka-szolgáltatás áfája visszaigényelhető-e? Válaszát köszönöm.

Áfa-visszaigénylés büntető eljárás alatt álló cégtől Kérdés

A vállalkozási szerződés alapján elvégzett és számlázott tevékenységről kiállított számlában szereplő áfa visszaigényelhető-e? A cégkivonat szerinti büntető eljárás kelte a Cégkivonat szerint 2019.03.05. (NAV) Köszönettel: könyvelő iroda

Áfaarányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. bérelt gépkocsi lízingdíja áfájénak visszaigénylésénél az 50 százalékos lehetőséget választja útnyilvántartás helyett, fel kell-e ezt az adatot tüntetni az áfabevallás 68. sorában, arányosított áfaként, vagy elegendő nem kiemelten számolni? Köszönöm.

Helytelen teljesítési dátummal kiállított számla befogadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Befogadható és lekönyvelhető-e egy helytelen, a valósnál későbbi teljesítési dátummal kiállított szállítói számla, ha a befogadó cég a könyvelésében a teljesítésigazolással alátámasztott, helyes teljesítési dátumra könyveli a számlát, és ennek megfelelően vallja be a levont áfát? A konkrét esetben 2017-es decemberi teljesítés történt, az ellenérték egyébként díjbekérő alapján már a teljesítés előtt ki lett fizetve). A szállító elfelejtett számlázni, 2018 decemberében kiállította a számlát, de 2018 decemberi teljesítési dátummal (és ezt nem is hajlandó megváltoztatni). Én most befogadnám a számlát, lekönyvelném 2018 decemberére, és önrevíziót nyújtanék be a 2017. IV. negyedévre az áfa visszaigénylésére. Köszönettel. Meleg József

Optometriai tevékenyság áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 8690 egyéb humánegészségügyi (optometrista) ellátást is végző optikai szaküzlet, a szemüvegek értékesíthetősége érdekében látásvizsgálatot is vállal. A szolgáltatás ellenértékeként van, amikor számláznak külön vizsgálati díjat, van, amikor a szemüveg ára magában foglalja az optometria díját is. Meg szeretném kérdezni, hogy amikor felszámítanak díjat, akkor az mentes-e az áfa alól vagy áfás? Mi áfás tevékenységnek ítéltük meg és a kapcsolódó vizsgálati eszközök áfáját vissza is igényeltük. Eljárásunk helyes volt-e? Szíves válaszadását köszönöm.

Kártérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretném kérni állásfoglalását. Egyik általam könyvelt cégnél a cégautóban nagy összegű kár keletkezett (nyílt végű pénzügyi lizinges személygépkocsi). A szerviz a gépkocsi javítását elvégezte. A szerviz által kiállított számlán az szerepel, hogy a biztosító csak a teljes áfa 50 százalékát téríti meg, tehát mint cég kell hogy megfizesse a másik 50 százalékot. A kérdésem a következő: ezt az áfát mint cég visszaigényelheti-e?

Külföldi árufuvarozás költségeinek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem nemzetközi árufuvarozással foglalkozik, melynek kapcsán a következő a kérdésem: 1. A kamionok üzemanyagkártyával tankolnak, és az elszámolás a FLEETCOR Hungary Kft.-n keresztül kerül elszámolásra. Az elszámoláson az összegek fel vannak tüntetve euróban és forintban is. Az a kérdésem, hogy az elszámoláson feltüntetett forintösszeget könyvelhetem-e költségként – egyszerűen forintban –, ugyanis nem választottam az MNB középárfolyamos elszámolást. 2. A külföldi útdíj áfáját vissza lehet-e igényelni a külföldi adóhatóságtól? 3. Abban az esetben, ha a sofőr külföldön kártyával fizet, például adott hónap 1-jén, akkor a bankszámlakivonaton a terhelés 1-2 nap múlva jelenik meg. A bank a vásárlás napján érvényes árfolyammal számol a forintszámlán. Az 1-2 napos átfutási idő miatt szükséges-e árfolyamkülönbözetet számolni? 4. A kamion például Romániában fizet útdíjat. Erről egy nyugtát kap, melyen az útdíj román lejben van feltüntetve. A forintszámlán a bank ezt a valutát átváltja euróra, majd forintra. A forintra átváltott összeget elszámolhatom-e költségként, vagy más módszert kell alkalmaznom? (A bankszámlakivonat tartalma a következő: Könyvelés dátuma 01.24. Vásárlás külföldi kereskedőnél -10 PLN 2019/01/22 324,4000 HUF/EUR a terhelés összege 759 Ft.)

Alvállalkozók elszállásolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk alvállalkozókkal fog dolgoztatni, akiket el is kell szállásolnia a cégnek. Tehát a mi kft.-nk keres szállást, és fizeti annak költségeit. Van ennek a kft.-nk számára fizetendő adóvonzata? Ha fizetővendéglátás keretében biztosít szállást, az áfátt vissza lehet igényelni?

Tárgyi eszköz beszerzés áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! A 1965 áfa bevallásban külön be kell jelölni, hogy a beszerzésből mennyi jut a társaság működését szolgáló tárgyi eszköz beszerzésére, melynek áfa tartalma (termelőgép, gépsor stb) 27 százalék. Emlékszem, hogy volt visszaigénylési lehetőség a tárgyi eszköz beszerzésre is, amennyiben áfája elérte a 250 000 forintot. Például egy havi bevalló (2017. év adatai alapján lett havi) tárgyi eszközt szerez be, de a tárgyévben nem érte el az egymillió forintot a befizetése, a tárgyi eszközre jutó áfát akkor is vissza igényelhette. A bevallás átnézésekor találtam egy külön sort 77. a tárgyi eszköz beszerzés értékét kell itt feltüntetni és a hozzá tartozó áfát. Viszont visszaigénylési jogcímként, vagy egyéb más helyen nem láttam, hogy jelölhető lenne ennek külön visszaigénylése. Ha viszont erre nincs mód, akkor miért kell külön is feltüntetni a tárgyi eszköz beszerzési értékét? Szíves válaszukat előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: Anderlik István Gyuláné

Szocho Kérdés

Tisztelt szakértő ! Szeretnék megerősítést kérni, hogy jól értem-e. Ha a munkavállaló éves bruttó bére 5 400 000 forint, és osztalékot is kap (év közben amikor még nem érte el a kifizetett munkabér a minimálbér huszonnégyszeresét) nem kell levonni az osztalékból szochót. Ilyenkor kérni kell a munkavállalónak,hogy ne vonjanak az osztalékból szochót, vagy le kell vonni, és a munkavállaló majd az adóbevallásában visszaigényli? Várom szíves válaszát

Mezőgazdasági gázolaj-felhasználás – jövedéki adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítse értelmezni a 2016. évi LXVIII. törvény 82. §-ának 1-2. bekezdéseit. Álláspontja szerint ezen törvényi szakaszt kell-e alkalmazni a törvény 117. §-a szerinti, mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylés részéhez? Amennyiben igen, kérem a további jogértelmezést. Egy mezőgazdasági cég bérmunkaszámla alapján igényelne vissza jövedéki adót a felhasznált gázolaj után. Amennyiben a számla az áfatörvény szerinti határozott idejű elszámolás alá esik, és a számviteli teljesítés más adóévet érint, mint a számla áfabeli teljesítési időpontja, ahogy a számla kelte is az szvt. teljesítés dátumát követő adóévben lett kiállítva, így ebben az esetben a számlát melyik adóévre készített bevallásban lehet figyelembe venni az igénylésnél? Figyelembe vehető a számla szvt. dátum szerinti adóévre, vagy csak a számla kiállítási adóévében lehet az igénylésbe beállítani, függetlenül attól, hogy a munkák teljesítése még az előző adóévben megtörtént? A fent hivatkozott jogszabály 82. §-ának (2) bekezdése értelmében adó-visszaigénylés az adótartalom kiegyenlítését követően érvényesíthető. Álláspontja szerint az adó kiegyenlítését milyen időpontra szükséges figyelni? Meg kell ennek történnie még abban az adóévben, amelyikre az igénylés történik, vagy elegendő a bevallás benyújtásáig az adott számlát rendezni? Ez utóbbi eset egy későbbi adóév lenne.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close