11 találat a(z) valutapénztár cimkére

Kiva pénztár mentesített értéke Kérdés

Valutapénztárosi képesítés szükségessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. valutapénztárának vezetéséhez szükséges-e valutapénztáros végzettség? Amennyiben szükséges, ezt hol és mi írja elő? Milyen esetben kell rendelkezni vele? Előre is nagyon köszönöm a választ!

Kínai yuan valutapénztár Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég alkalmazottja a kínai kiküldetés során az euro előleget átváltotta (RMB) yuan valutára, az ott tartózkodása alatt azzal fizetett. A megmaradt valutát hazahozta, annak átváltása elvileg nem szükséges, mert a következő év elején ismét oda kell utaznia a gépberuházással kapcsolatban. A kérdésem az, hogy ezt a valutát bevételezhetem-e, ha nyitunk egy yuan pénztárt? A korábbi években az volt a szabály, hogy Kínából nem lehetett kihozni a nemzeti valutát, kiutazás előtt be kellett váltani. Erre vonatkozóan nem találtam leírást, azaz, hogy továbbra is érvényes-e ez a rendelkezés. Köszönettel:

Eurós tagi hitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás mikrobeszámolót készít, s valutapénztárat vezet átlagáras elszámolással. A tulajdonos tagi hitelt szeretne befizetni euróban; ebben az esetben milyen árfolyamon kerül a könyvelésbe, és milyen árfolyamon kell azt visszafizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Pénztárkönyben devizás pénzmozgás árfolyama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Devizabankból történő készpénz felvétele esetén milyen árfolyammal kell az egyéni vállalkozó pénztárkönyvében szerepeltetni a devizabankból valutapénztárba felvett euro összegét, illetve devizabanknál a pénz csökkenését (mely banki terhelés mindig későbbi, mint a felvétel napja). Köszönöm a segítségüket!

Eurós számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átvettem egy vállalkozás könyvelését. Tavaly novemberben árut vásároltak Szlovákiából, euróval és zlotyval fizettek, de úgy, hogy nincs valutapénztáruk, és nem váltottak pénzt. Az előző könyvelő lekönyvelte a tételt szállítóra, és otthagyta; szeretném ezt rendbe tenni. Milyen megoldást javasol rá? Üdvözlettel.

Utólagos elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő kolléga! Arra lennék kíváncsi, hogy, ha egyik dolgozónknak 2016. január 10-én utólagos elszámolásra valutát adok ki a valutapénztárból, és ebből az összegből mondjuk kétszer vásárol (január 12-én és 15-én) és 2016. január 31-én elszámol, az egyes napokon milyen árfolyammal kell azt elszámolni. Az természetes, hogy a kiadás napján érvényes árfolyamon kell nyilvántartásba venni. Viszont kérdéses, hogy a visszavétel napján milyen árfolyamot alkalmazok. A számviteli törvény lehetővé teszi azt is, hogy a valuta felvételének időpontjában (könyv szerinti értéken) számolunk el, de azt is megengedi, hogy a napi árfolyamon számoljunk el. Felmerül az a kérdés is, hogy a felvétel és az elszámolás időszakában vásárolt tételeket milyen árfolyamon kell figyelembe venni? Véleményem szerint nem a vásárlás napján, hanem a visszavétel napján meglévő árfolyamon és a visszavétel dátumával. Várom tisztelt válaszukat Tisztelettel: S.Cs.Gy.

Valutás kiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég rendszeresen EU-n belül vásárol árut, melyet utána Magyarországon értékesít. A vásárlás ellenértékét készpénzben fizeti meg, euróban. Az euróváltásról azonban az esetek többségében nincs bizonylata. Áfához a választott bank árfolyamán számolok. Kérdésem, hogy a tényleges valutaárfolyam ismerete nélkül hogyan szerepeltessem az adott ráfordítást a valutapénztárban, milyen árfolyamon számoljak? Köszönöm válaszát!

Év végi valutapénztár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éttermi vendéglátással foglalkozó kft. készpénzes bevételének egy része euró, mivel a vendégek részben ezzel a valutával fizetnek. A valuta árfolyama a kft. által meghatározott árfolyam, a valutapénztár tehát ezen az árfolyamon van nyilvántartva. Az lenne a kérdésem, hogy az év végi valutapénztár állományát a mérleg készítésekor milyen árfolyamon kell értékelni? Használni kell-e az MNB hivatalos árfolyamát (12. 31.), vagy ebben az esetben maradhat a kft. által alkalmazott napi árfolyam? (A kft. devizaügyleteihez be van jelentve a NAV felé az MNB-árfolyam használata.)

Valutapénztár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ütközik-e törvényi szabályozásba, ha egy kft. tulajdonosa a vállalkozás rendelkezésére bocsát, mint tagi kölcsönt, valutát, és utána ezt a tagi kölcsönt a visszafizetés napján érvényes MNB-középárfolyamon forintban visszafizeti a vállalkozás a tulajdonosnak? Így nem kell a cégnek valutát váltani. Válaszát köszönöm!

Elszámolási előleg munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát a munkavállalónak elszámolásra kiadott előleg könyvelésével kapcsolatban: hó elején elszámolásra kap például 1000 eurót, amiből külföldön árut vásárol. Hó végén hozza a számlákat és a maradék euró összegét, 200 eurót. A hó közben vásárolt számlák mikor kerülnek ki a valutapénztárból, hó végén vagy hó közben a számla kelte napjával, ez esetben készpénzes számlákról van szó. Elszámolás előleg kiadása könyvelés : T 36 K 38 1000 euró, a hó első napja. Szakirodalom szerint az elszámolt előleg kiadása és visszavételezése könyv szerinti értéken történik, itt átlagárfolyamon történik az elszámolás. A visszavételezés árfolyama függ attól, hogy hó közben történik e pénzmozgás a valutapénztárban, ha nem történik, ugyanazon az árfolyamon történik a visszavételezés is, mint a kiadás, mivel nem változott a könyv szerinti érték. Kérem fenti témában válaszát. Előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close