6 találat a(z) vadászati jog cimkére

Vadásztársaság – vendégvadászat – bérvadásztatás – áfa Kérdés

Trófea, vadhús, kompetencia. A vadászati jog haszonbérbe adása az adózásban Cikk

Cikksorozatunk harmadik részében áttekintjük a vadászati jog haszonbérbeadásából származó jövedelem személyi jövedelemadó kötelezettségét a földtulajdonosi közösség magánszemély tagjainál. Ismertetjük továbbá, hogy milyen adózási következményei vannak, ha egy vadásztársaság a tagdíjat fizető tagjának úgynevezett kompetenciát juttat.

A vadászati jog haszonbérbe adásának megítélése az általános forgalmi adó rendszerében Cikk

Amint cikksorozatunk első részében utaltunk rá, a vadászati jog hasznosításának egyik jellemző formája annak haszonbérbeadása. Ilyen esetben a földtulajdonosi közösség – a közös képviselője útján – a vadászati jogosultságot haszonbérbe adja jellemzően valamelyik vadásztársaság részére, és az ellenértéket számla ellenében beszedi. A földtulajdonosi közösség pedig a bevétel fenntartási, működési költségeinek elszámolást követően fennmaradt részét területarányosan osztja fel tagjai között.

Földtulajdonosi közösség adózása Kérdés

Bérvadászat Kérdés

Tisztelt Cím! Állásfoglalást szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy áfás adószámú vadásztársaság vadászatra alkalmas területét átalánydíjas bérvadászati szerződés keretében (vadászati lehetőség biztosítása díjazás ellenében) mint vadászati szolgáltatás adná bérbe. Erre a területre a bérvadászat értékesítése vadászjegy formájában történik. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy a a számlát áfásan vagy áfamentesen állíthatja-e ki?További kérdésem az lenne, amennyiben földterületén vadászati jogot adna vendégvadászok részére, annak a számlázása hogyan történhetne? Áfásan vagy áfamentesen? Köszönettel várom a válaszukat!

Vadászati jog áfa megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadásztársaság vadászati jogot értékesít (csomagot) egy vadászidényre, mely szerződésben a vadászati lehetőség biztosításán túl a csomag több nagyvad kilövését tartalmazza, melyből 1 trófeás nagyvad lehet. Az áfatörvény alapján a vadászati jog ilyen értékesítése tekinthető-e áfamentesnek, amennyiben a vadásztársaság az áfatörvény 86. § (1) bekezdés l) pontja alapján adómentes, ugyanis a szolgáltatás nyújtója nem élt az áfatörvény 88. §-ában biztosított adókötelessé tétel lehetőségével. Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close