247 találat a(z) vám cimkére

Megjelent a NAV tájékoztatója az ukrán háború elől menekülők számára biztosított áruk behozatali vám- és hozzáadottértékadó-mentességéről Cikk

Az ukrajnai háború elől menekülő és az Ukrajnában élő rászoruló személyek számára ingyenesen szétosztandó vagy rendelkezésre bocsátandó áruk behozatali vám- és hozzáadottértékadó-mentességéről szóló tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken honlapján.

NAV: az AEO-programról röviden Cikk

Az AEO-program (Authorised Economic Operator) az Európai Unió engedélyezett gazdálkodói programja, melynek célja a nemzetközi ellátási lánc biztonságának növelése. A programhoz önkéntesen lehet csatlakozni, aki kérelmezi az AEO-státuszt, az vállalja az uniós vámjogszabályokban meghatározott AEO-kritériumok teljesítését. Az AEO-engedélyt minden tagállamban elismerik: tanúsítja birtokosának vámjogi megbízhatóságát, valamint jelzi együttműködési szándékát a vámhatósággal, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Import láncügylet az Egyesült Királyságból? Kérdés

Jogegységi határozat a vám elengedéséről a vámhatóság hibája miatt Cikk

2/2022. Közigazgatási jogegységi határozatában a Kúria kimondta, hogy az Uniós Vámkódex létrehozásáról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2013. október 9-i 952/2013/EU rendelet 119. cikke szerinti vámelengedési eljárásban a bizalomvédelem elvének megfelelően a vámhatóság hibája miatt a vám akkor engedhető el, ha a jóhiszemű ügyfél a hasonló szakmai tapasztalattal rendelkező kereskedőktől elvárható gondossággal a vámhatóság hibáját – annak jellegére figyelemmel – nem észlelhette. A hiba észlelhetőségét nem lehet azon az alapon kizárni, hogy az ügyfél maga is tévedésben volt – olvasható a Kúria weboldalán.

Angliai termékexport áfakérdései, vámfizetés könyvelése Cikk

DDP paritással értékesítünk egy angliai vevőnek készterméket, a vámterheket cégünk viseli. Ilyen esetben hogyan történik a vámfizetés könyvelése? Van bármilyen jelentési kötelezettség vám/áfa tekintetében? – kérdezte olvasónk, Tüske Zsuzsanna vámszakértő és Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Kedvezmények az Ukrajnából behozott árukra Cikk

Az Európai Bizottság a 2022/870 számú rendelet értelmében 2022. június 4-étől kezdődően jelentős kedvezményeket vezetett be az Ukrajnából importált ukrán preferenciális származású áruk vámfizetésével kapcsolatban. A rendelkezések célja az EU és Ukrajna közötti szorosabb gazdasági kapcsolatok kialakítása, valamint az ukrán hatóságok és a lakosság támogatása. A Rendelet előreláthatólag 2023. június 5-ig lesz érvényben, olvasható a PwC Magyarország honlapján.

Pénzügyi képviselettel rendelkező cég termékexportja Cikk

Magyarországon pénzügyi képviselettel rendelkező svájci cég Magyarországon beszerzett terméket szeretne exportálni az USA-ba. Megteheti-e ezt? Olvasói kérdésre Antretter Erzsébet adószakértő, a Niveus Consulting Group Kft. igazgatója válaszolt.

UK importvám könyvelése Kérdés

Külföldre adományozás Kérdés

Láncügylet – EU és harmadik ország Kérdés

Kínai termékimport vám- és áfakezelése Kérdés

DDP Kínából Kérdés

Törökországból behozott áru áfája, vámkezelése Cikk

Olvasónk azt szerette volna megtudni, hogy miként lehet Törökországból árut szabályosan behozni. A kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Vámok az Indonéziából és Indiából származó acéltermékre – így védi a kínai acéltámogatásokkal szemben a piacot az EU Cikk

A kínai nyersanyagexportra vonatkozó korlátozások ellen, valamint a határokon átnyúló kínai acéltámogatások elleni küzdelem jegyében az Európai Unió kiegyenlítő védővámokat vezetett be az Indonéziából és Indiából származó, hidegen hengerelt rozsdamentes acélból készült termékek uniós behozatalára.

USA-ból vásárolt tehergépkocsi áfa Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs