60 találat a(z) változás cimkére

Változtak a 10 százalékos adókulcs feltételei Cikk

Új szabályok szerint alkalmazható január 1-jétől a társasági adó 10 százalékos kedvezményes kulcsa - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevelében.

Iparűzési adó: megszűntek a kedvezmények Cikk

A helyi iparűzési adó alóli mentességek, kedvezmények a közösségi jogharmonizáció követelményei miatt 2007. december 31-jével megszűntek. Így 2008. január 1-jétől azok a vállalkozások is kötelesek az iparűzési adót megfizetni, amelyek korábban kedvezményt vagy mentességet kaptak a helyi önkormányzatoktól – figyelmeztet a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevele.

Nyugdíjemelés, korrekció, új számítási mód Cikk

Januártól 5 százalékos nyugdíjemelés várható, ez közel három millió embert érint, a nyugdíjszámítás módja is változik idén - írja a Népszabadság.

Illeték: kedvezmény cégbírósági eljárásnál, bírság ingatlanforgalmazóknak Cikk

Az illetékekről szóló törvény többszöri módosítással 1991 óta hatályos, újrakodifikálására – az áfatörvénnyel ellentétben – 2007-ben sem került sor. Így a törvény módosítása 2008. január elsejétől az adminisztráció egyszerűsítésétől az illeték tárgyának bővítéséig több területet fog át.

Szja-változások: nyugdíj, adómentesség, ingatlan-értékesítés Cikk

Összefoglaltuk a személyi jövedelemadóval kapcsolatos változásokat adójóváírásról, öngondoskodásról, minimálbérről, adómentes támogatásokról, ingatlan-értékesítésről. Milyen változásokat veszélyes figyelmen kívül hagyni, és milyen előnyökre tehet szert munkáltató és munkavállaló?

Jövőre változik a TEÁOR rendszer Cikk

2008. január 1-jétől az EU tagállamokban egységesítik a gazdasági tevékenységek statisztikai besorolását. Emiatt a TEÁOR’03 szerint meghatározott tevékenységi kódszámokat felváltják az új TEÁOR’08 szerinti kódszámok. Az egységesítés EGK rendelet alapján történik, amely a tagállamokban kötelező és közvetlenül alkalmazandó - írja a PricewaterhouseCoopers hírlevele.

Nyugdíj 2008: a cél, hogy minél később akarjunk nyugdíjba vonulni Cikk

Az új szabályozás szerint az 1988 és 2006 közötti keresetek mindegyike 2007-es szintűre emelkedik. További változás, hogy a nyugdíjak megállapításakor nem csak a személyi jövedelemadó előleg, hanem a különböző járulékok is levonásra kerülnek.

Rossz számla, nyugta kiállítása miatt az alkalmazott is büntethető Cikk

A törvényalkotó fő célja az Adózás rendjéről szóló törvény (Art.) módosításaival, hogy az adóhatóság kezébe olyan eszközöket adjon, amelyekkel az adózók jobban ösztönözhetők a jogkövetésre. Idén is nagy hangsúlyt fordítanak a feketegazdaság elleni küzdelemre, illetve az elektronikus ügyintézés lehetőségeinek további kiterjesztésére – olvasható a KPMG hírlevelében.

Bezártak egy kiskaput a céges mobilelszámolásnál Cikk

A személyi jövedelemadóban (szja) tovább szűkülnek a mentességek, kedvezmények, szélesedik az adóalap, változik az adójóváírás, egyszerűsödik az egyéni vállalkozások adóalap-megállapítása. A kamatjövedelem adóztatásával kapcsolatosan néhány rendelkezés módosul. A céges telefonoknál az átalánydíjas elszámolásnál a szokásos piaci árat kell majd alkalmazni, a repiajándékok pedig csak akkor lesznek adómentesek, ha vásárláshoz kapcsolják őket – hangzott el a Penta Unió által szervezett Adóegyetem 2008 konferencia-sorozatának budapesti állomásán.

Megvásárolható a HVG adókülönszáma, hamarosan CD- változatban is! Cikk

A különszámban összefoglaljuk a 2008 januárjától érvénybe lépő adószabályokat, teljes terjedelmében - a változtatásokkal egységes szerkezetben - közöljük a nyolc legfontosabb adótörvényt, pénzügyminisztériumi és más adószakértők közreműködésével összeállított magyarázatokkal, példákkal, külön figyelmet szentelve az új regulákra. Reméljük, különszámunkat haszonnal forgatják.

Efeho: sok vállalatnak inkább többletteher Cikk

Az kormány adótörvény-módosításai közül eddig a legtöbb vitát a kisadók összevonásából létrejövő úgynevezett erőforrás-fejlesztési hozzájárulás (efeho) váltotta ki. Az egyes adónemek összevonása azonban nem feltétlenül jelent tartalmi egyszerűsítést, sőt, számos vállalkozásnak jelentős többletterhet is okozhat – mutat rá az Ernst & Young (E&Y) adótanácsadó cég a hírlevelében.

Változik az adójóváírás mértéke Cikk

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény általános rendelkezéseinek tervezett módosítása értelmében változik a belföldi illetőség fogalma, illetve a „lakóhely” és „tartózkodási hely” megjelölése. Változik az adójóváírás mértéke és az ez alapjául szolgáló jövedelem, valamint módosul az ekho is. Többek között erre hívja fel a figyelmet a Delloitte legfrissebb adóhírlevele.

A pénzügyi szektort érintő adóváltozások Cikk

A társasági adótörvény tervezett módosítása jelentős változásokat hoz a pénzügyi intézmények számára - hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevelében. Az újrakodifikált áfa-törvény tervezet az uniós irányelvhez hasonló szerkezetet alkalmaz, hasonló megfogalmazásokat is átemel, ugyanakkor az áfa-rendszer 20 éves működése során bevezetett, általánosan ismert és bevált szakkifejezéseket és részletmegoldásokat nem veszi át.

A visszáru áfarendszerbeli megítélése megváltozott Cikk

Az APEH 2007. június 21-én megjelent iránymutatása értelmében megváltozott a szerződés meghiúsulása miatt, illetve a vevő egyoldalú nyilatkozata alapján visszavett termék áfa-megítélése - hívja fel a figyelmet a KPMG hírlevelében.

Változások az illetéktövényben 2007-ben Cikk

Az adójogszabályok körüli módosítások 2007. január 1-jén elkerülték az Illetéktörvényt. Minimális módosítások történtek, a döntő változás azonban, hogy az illetékhivatalok megszűntek, feladataik ellátását az APEH vette át. Új szervezeti keretek– döntően változatlan jogi szabályozás: ez jellemzi az illetékek területét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Devizában kiállított számlák áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close