17 találat a(z) vállalkozásból kivont jövedelem cimkére

Vállalkozásból kivont jövedelem bevallásának éve a volt tagnál Kérdés

Vállalkozásból kivont jövedelem Kérdés

Végelszámolás befejezése Kérdés

Vállalkozásból kivont jövedelem számítása Kérdés

Evás bt. vagyonfelosztása egyszerűsített végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bevételi nyilvántartást vezető evás bt. egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. A nyitómérleg-tervezetet elkészítettem, a következő adatokkal: Eszközök: Követelés (adótúlfizetés) 38 eFt pénzeszközök: 1753 eFt Források: Jegyzett tőke: 40 eFt Eredménytartalék: 1751 eFt Az egyszerűsített végelszámolás időszakában tevékenységet a cég már nem fog folytatni, költségként a bankköltség és a könyvelési díj fog jelentkezni, melynek összege előreláthatóan 60 eFt lesz. A végelszámolás befejezésekor a felosztható vagyon (pénzeszköz) értéke 1731 eFt lesz. Kérdésem az lenne, hogy a magánszemély tulajdonosoknak keletkezik-e vállalkozásból kivont jövedelme? Vagy inkább érdemes lenne a bankszámlán lévő pénzt a tulajdonosoknak osztalékként felvenni, még az egyszerűsített végelszámolás befejezése előtt? Evás adózóként ugyanis a cég már „megfizette” az osztalékadót. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kaszab Éva

Tőkekivonás egyszerűsített végelszámoláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-t 3 millió forint tőrzstőkével alapítottak, amiből 1 millió forint pénzbefizetéssel, 2 millió eredménytartalékból lett rendezve. Most egyszerűsített végelszámolással megszűnik. Várható beszámoló és vagyonfelosztási javaslat szerint 7 millió forint pénz marad a cégben (3 millió forint jegyzett tőke és 4 millió forint eredménytartalékkel szemben). Jól gondoljuk-e hogy a 7 millió forintból 1 millió forint adózatlanul visszajár a tagnak, 6 milió forint mint vállalkozásból kivont jövedelem adózik(szja- és szochoköteles jövedelem). Köszönettel.

Angol tulajdonossal megszűnt cég vagyona Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy végelszámolás alatt álló kft. jegyzett tőkén felüli vagyona 200 millió forint, az eredménytartalékban van (a bankszámlán). A végelszámolás zárásakor ezt az összeget "vállalkozásból kivont jövedelem"-ként kell kifizetni, ami után 15 százalék szja és 14 százalék eho fizetendő magyar magánszemély tulajdonos esetén. Kérdésünk az, hogy a tulajdonos angol magánszemély, aki rendelkezik ugyan magyar adóazonosítóval, de adózásban angol illetőségű, akkor neki kell-e Magyarországon szja-t és ehót fizetni, vagy a teljes bruttó összeg utalandó neki és Angliában adózza le? Köszönettel, Szentesi Péter

Vállalkozásból kivont jövedelem Kérdés

Egy kft. egyik tagja eladta üzletrészét egy magánszemélynek névértéken. Mivel az eladás időpontjában a kft. nyereséges, ezért a kilépő tagnak a rá jutó nyereséget vállalkozásból kivont jövedelemként (15 százalék szja, 14 százalék eho) kifizette. Összhangban van ez az szja törvény 68. § (3) bekezdésével? Segítségüket köszönöm.

Vállalkozásból kivont jövedelem Kérdés

Vállalkozásból kivont jövedelemnek tekinthető-e az evával adózott, még ki nem vett osztalék?

Végelszámolás befejezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. június hónapban az alábbi kérdést tettem fel, melyet Önök meg is válaszoltak. "Egyszemélyes vállalkozás a végelszámolási, vagyonfelosztási javaslatát készíti. Mennyi lesz a magánszemély vállalkozásból kivont jövedelme, illetve hogyan történik annak számviteli elszámolása és bevallása az alábbi esetben: bankszámla 600 eFt, pénztár: 2000 eFt, jegyzett tőke: 3000 eFt, tőketartalék 6 eFt, eredménytartalék 800 eFt." A jegyzett tőkét 1200 eFt értékben eredménytartalékból emelte fel a vállalkozás. Tehát, ha jól értelmezem, a magánszemély vállalkozásból kivont jövedelmének az eredménytartalék 800 eFt értékben és az 1200 eFt (tőkeemelés miatt) minősül? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Végelszámolás lezárása Kérdés

Egy végelszámolás alatt lévő társaság saját tőkéjének adatai a következők: jegyzett tőke: 500 ezer forint, eredménytartalék: 2500 ezer forint. A társaságnak nincs kötelezettsége, tehát a jegyzett tőkén felül a vagyonfelosztás során tagoknak 2500 ezer forint jövedelem kerül elszámolásra. A kifizetéshez rendelkezésre áll a szükséges készpénz. Az egyik tag Ausztriában biztosított, rendelkezik magyarországi lakcímmel, rendelkezik A1 igazolással az oszták biztosítási jogviszonyáról. Kérdésem: a külföldön biztosított tag esetében szükséges-e egészségügyi hozzájárulást levonni és fizetni a vállalkozásból kivont jövedelem (2500 ezr forint) után? A végelszámolási folyamat mely időpontjában fizethető ki a 2.500 EFt vállalkozásból kivont jövedelem és mikor kell az adót megfizetni utána?

Felszámolás végén kivont jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft felszámolási eljárását 2015. 08. 10-én lezárta a felszámoló, a záró bevallásokat beküldte a NAV felé. Ebben bevallásra került a kft. tulajdonosa felé 1000 eft vállalkozásból kivont jövedelem után 160 eft szja (16 %) és 140 eft ehó (14%). Kifizetve viszont nem lett a magánszemélynek a neki járó nettó 700 eft, mivel erre csak a bíróság által jóváhagyott és jogerőre emelkedett felszámolást lezáró végzés alapján kerülhet sor. A bíróság 2016. 06.hóban hagyta jóvá a felszámoló vagyonfelosztási javaslatát, és így most lesz kifizetve a tulajdonosnak is a neki járó összeg. 2016-ban viszont már csak 15 % az szja mértéke, a felszámoló viszont a 2015.08.10-i vagyonfelosztási javaslattól nem térhet el, mivel a bíróság és a hitelezők ezt fogadták el, így nem változtathat rajta, és a 2015. 08. 10-én beadott záró bevallásokra (1508) sem nyújthat be önrevíziót. Kérdésünk az, hogy a magánszemély az szja-különbözetet (16% - 15 %) a 2016. évről leadott szja-bevallásában 2017. 05. 20-án visszakérheti majd? Válaszukat előre is köszönöm.

Végelszámolás – vállalkozásból kivont jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Levonható-e végelszámoláskor a vállalkozásból kivont jövedelem (pénz) alapjának számításakor a jegyzett tőkébe, illetve a lekötött tartalékba a magánszemély tag által befizetett, adózott jövedelméből származó összeg? Köszönöm szépen!

Végelszámolást lezáró beszámoló Kérdés

Egy bt. 2014. 12. 31-ei mérlegfordulónappal elkészítette a végelszámolást lezáró beszámolót, melyet a törlési kérelemmel és a vagyonfelosztási javaslattal együtt beküldött a cégbíróságnak. Ebben a kötelezettségek között szerepel a zárónappal elszámolt, de még ki nem osztott vállalkozásból kivont jövedelem, ezt a kötelezettséget a vagyonfelosztási javaslatban a tulajdonosok részére kifizetendő pénzeszközök között szerepeltette. A cégbíróság hiánypótló végzést adott ki, hogy a becsatolt végelszámolási zárómérleg nem fogadható el, mert rövidlejáratú kötelezettséget tartalmaz. Két lehetőséget adtak – nyilatkozzunk, hogyan és mi módon lett kiegyenlítve a tartozás, vagy nyújtsunk be egy új kötelezettséget nem tartalmazó beszámolót. Ha jól gondolom, a vállalkozásból kivont jövedelem a cégbíróság törlési engedélyéig nem adható ki. Mi a helyes megoldás a hiánypótlás rendezésére?

Jegyzett tőke leszállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk egyszemélyes kft. A tulajdonos magánszemély. A kft. leszállította a törzstőkéjét 9 millió forintról 3 millió forintra. Az alapítói okirat nem tartalmazza, hogy a jegyzett tőke leszállítása tőketartalékkal, vagy eredménytartalékkal szemben tervezik megvalósítani, avagy tőkekivonás útján – pedig szerintem bele kellett volna foglalni. Hogyan könyvelendő a módosítás, keletkezhet-e a tagnak vállalkozásból kivont jövedelem útján, vagy más jogcímen adókötelezettsége? Az eredménytartalék pozitív. Tanácstalan vagyok, mi a teendő ebben az esetben. Segítségét köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló jogellenes felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close