25 találat a(z) vállalkozás gyes mellett cimkére

Gyes mellett egyéni vállalkozó Kérdés

Katás egyéni vállalkozó adókötelezettsége gyes mellett Kérdés

Másodállású katás egyéni vállalkozó, autóvásárlás, gyed Kérdés

Betéti társaság kültagja lehet-e főállású katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy betéti társaság, melynek beltagja jelenleg gyesen van. Tagcsere után kültaggá válna, és saját jogon tovább kapná a gyest. Az a kérdés, hogy a kültag, akivel nem kötünk munkaszerződést, lehet-e főállású katás egyéni vállalkozó?

Gyes melett egyéni vállalkozó Kérdés

Főállású munkaviszonyban gyesen lévő, ha vállalkozást indít, akkor főállásúnak vagy mellékállásúnak minősül? Keresem a jogszabályhelyet. Köszönöm.

Gyes után vállalkozó biztosítási jogállása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy anya gyes mellett volt egyéni vállalkozó, illetve bt.-kültag. A bt.-ből a garantált bérminimumot kivette. Egyéni vállalkozóként nem szerzett bevételt, onnan nem is volt kivétje. Lejárt a gyes, és a kérdésem az, hogy egyéni vállalkozóként köteles-e megfizetni a minimális járulékokat akkor, ha továbbra is a bt.-ből van jövedelme, egyrészt a garantált bérminimum, másrészt osztalék formájában. Kell-e bármit tennie egyéni vállalkozóként, hogy a járulékokat ne kelljen megfizetnie ott is? Év elején nyilatkozatot adott le az 58-as bevallásra, tehát havonta nem küldte be. Köszönöm válaszát!

Gyes mellett katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 36 órás munkaviszony mellett egyéni vállalkozó – aki a munkaviszonyában jelenleg nem dolgozik, mert gyesen van – egyéni vállalkozóként szeretne áttérni a kata adózási módra. A kérdésem az lenne hogy 25 ezer vagy 50 ezer forint adót kell megfizetnie? Válaszát előre is köszönöm.

Gyed, gyes mellett egyéni vállalkozó tb-je Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kismama a főállásából ment el szülni, és most a gyed alatt (9 hónapos a baba) szeretne vállalkozni (a babaruhákkal kereskedik a neten), akkor neki kell fizetni járulékokat maga után? Vagy csak akkor, ha vállalkozói kivétként veszi ki a nyereségét? Ha vállalkozói osztalékkal adózik, akkor nem kell? Ugyanez lenne a kérdésem "gyeses" variációra is.... Köszönöm.

Tudta, hogy a vállalkozó gyes alatt az első naptól kezdve dolgozhat? Cikk

Sokan gondolják úgy, hogy a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) folyósítása alatt csak akkor lehet dolgozni, ha a gyermek elmúlt fél éves. Általánosságban igaz ez a szabály, azonban a gyest igénybe vevő vállalkozók esetén más rendelkezések érvényesülnek. Alábbi cikkünkben a gyesen lévő vállalkozók keresőtevékenységét és tb-közteher fizetését ismertetjük, és külön kitérünk a júniusban hatályba lépett új szabályra is.

Fiatal gazda gyesen Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésem a következő: fiatal gazda pályázaton nyert, majd a napokban megszületett a gyermeke. Úgy tudom, hogy közreműködőt vonhat be a vállalkozásába, amit az MVH részére be kell jelentenie. Megjelölheti-e a férjét, akinek szintén van másik vállalkozása (ahol maga után megfizeti a járulékokat)? Van-e a NAV felé bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettség a férj után? Köszönöm.

Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének gyes melletti jogviszonya? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes "XY" Kft. ügyvezetője (vagyis a saját alapítású cége) a gyermek 1,5 éves kora után elkezdett más cégnél "XZ" Kft.-nél munkaviszonyban dolgozni. Jelenleg még mindig gyesen van, azonban a munkaviszonya megszűnik. Úgy gondoljuk, hogy az eddig a saját cégében bejelentett (munkaviszony miatt) biztosítási jogviszonya: társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszony mellett már nem fogja megállni a helyét. Kérdésem, hogy ebben az esetben főfoglalkozású társas vállalkozónak minősül-e, vagy a gyes esetleg befolyásolja ezt, és, ha igen, akkor milyen jogviszonnyal kellene a saját cégében a változásbejelentést megtenni? Válaszát köszönöm!

Ügyvezető gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja – aki egyedüli ügyvezetője a társaságnak – gyermekgondozási segélyben (gyes) részesül. Gyermeke már betöltötte a hároméves kort, de sajnos beteg, és emiatt megigényelték, hogy tovább folyósítsák részükre az ellátást. A társaság tevékenységet folytat, alkalmazottai vannak. Az ügyvezető a munkáltatói jogkör gyakorlója, de más munkát nem végez a kft.-ben. Ebben az esetben a tagi és ügyvezetői jogviszonyában járulékfizetési kötelezettség terheli? Köszönöm a segítségét, és várom mielőbbi válaszát!

Jogviszony változása gyes alatt II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát A vállalkozó úgy döntött, megtartja pincér jogviszonyát is, így az ügyvezetést vállalkozói jogviszonyban látja el, nulla forint díjazásért. Így ez már 36 órás munkaviszony mellett lévő vállalkozási jogviszonynak minősül. Szüléskor pont betölti a másik gyermek a 3 évet, így csecsemőgondozási díjat fog igénybe venni. Ebben az esetben, ha nem működik személyesen közre, akkor maradhat ügyvezetői minősítésben a teljes 3 év alatt? Így akkor már nem kell járulékot fizetni? Köszönöm. Üdv: Tislérné

Gyes alatti kata Kérdés

Egyéni vállalkozását 2016. február 29-én indította a 2016. január 30-ától gyesen lévő anyuka. Vállalkozási tevékenységét (ruhakereskedést) 2016 május végén fogja beindítani, s átalakítás után megnyitni az üzletet. Az anyuka szakképzettséggel (kereskedelmi szakközépiskolai végzettséggel rendelkezik). Egyéb tevékenységként felvette a építőipari tevékenységet (kőműves és festő), és itt szakképzett alkalmazottat foglalkoztat. Ebből a tevékenységből márciusban volt bevétel. Hogyan kell a katát megfizetni a következő hónapokra?

Egyéni vállalkozó gyes mellett Kérdés

Fiatal gazda pályázatot nyert kismamának 2015 szeptemberében egyéni vállalkozóvá kellett válnia. Decemberben megszületett a kisbaba. A gyermek 1 éves koráig milyen módon folytatható a tevékenység, és milyen járulékfizetéssel kell számolnia?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Társasházi közös tulajdon értékesítése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szoftverfejlesztés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs