32 találat a(z) utazásszervezés cimkére

Utazásszervezés közvetítésének szabályozása Kérdés

Árrésadózás esetén áfalevonási jog Kérdés

Utazásszervezés áfája – tévhitek Cikk

Az utazásszervezéssel, turisztikai adózással kapcsolatos áfaelőírásokat elemző sorozatunk hatodik, befejező részében az utazásszervezési szolgáltatással kapcsolatos tévhiteket vesszük górcső alá.

Turisztikai áfaszabályok 4. rész: utazásszervezés – ezek a tevékenységek esnek a speciális adózási szabályok alá Cikk

Az utazásszervezéssel, turisztikai adózással kapcsolatos szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Jelen cikksorozattal egyrészről a szálláshely-szolgáltatókkal kapcsolatos szabályokat, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. A cikksorozat első három része a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó áfa szabályokkal foglalkozott, míg a következő három rész az utazás-szervezőkre vonatkozó áfa szabályokat ismerteti. Jelen cikkben az utazásszervezési szolgáltatás fogalmát elemezzük, kitérve arra, hogy mely tevékenységek esnek a speciális adózási szabályok alá. A sorozat hátralévő részében pedig a különbözeti adózás részletszabályait, majd végül a turisztikai adózással kapcsolatos tévhiteket fogjuk megvizsgálni.

Milyen szabályokra kell figyelni a szálláshely-szolgáltatónak? – 1. rész Cikk

Az utazásszervezéssel, turisztikai adózással kapcsolatos szabályok a közelmúltban jelentősen átalakultak. Jelen cikksorozattal egyrészről a szálláshely-szolgáltatókkal kapcsolatos szabályokat, másrészt a közvetítőkre vonatkozó speciális szabályokat tekintjük át. A cikksorozat első három része a szálláshely-szolgáltatókra vonatkozó áfaszabályokkal foglalkozik.

Szakmai út Kérdés

Súlyos árat fizethet a „feketézésért” az utazásszervező Cikk

Békés megyében kapcsolták le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai azt az utazásszervezőt, aki mindenféle engedély nélkül, saját szakállára szervezett buszos kirándulásokat. Adót nem fizetett, az utasainak pedig semmilyen jogi lehetőségük, biztosításuk nem lett volna kártérítésre, ha valami rosszul sül el az utazások alatt – olvasható a NAV honlapján.

Utazásszervezés, jegyértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssal kapcsolatosan kérném szíves tájékoztatását. Egy alanyi adómentes tevékenységet folytató egyéni vállalkozó bővíteni szeretné tevékenységi körét. Utazással kapcsolatos szolgáltatását szeretne végezni, ami azt foglalja magában, hogy magányszemélyektől az utazás, szállás, étkezés stb. szolgálatásért egy bizonyos pénzösszeget szed, átvételi elismervény alapján. Ebből az összegből fedezi az említett szolgáltatások összegét, és a beszedett összeg magában foglalja a saját jutalékát. A magánszemélyek felé nyilvántartással tételesen elszámol, illetve a szállás, utazás stb. költségekről a számla az egyéni vállalkozó nevére szólna. Helyes-e ez az eljárás, illetve az utasok részére kell-e számlát kiállítania, vagy elegendő a nyugta is? Hogyan bizonylatolja le szabályszerűen az ezzel a tevékenységgel kapcsolatos bevételeket, mivel a beszedett összeg nem az ő bevétele, csak annak egy része marad nála. Egyáltalán helyes-e ez az alképzelés, vagy vannak egyéb szabályok erre a tevékenységre? Katás adózási mód szóba jöhet-e, vagy célszerűbb a tételes költségelszámolás választása? Kérném mielőbbi szíves válaszukat, mivel néhány napon belül el kell indítani ezt a tevékenységet. Kérem, hogy részletes leírást szíveskedjenk adni, hogy egy kezdő egyéni vállalkozó is megértse, akinek egyébként művelődésszervezői szakképesítése van, de most olyan tevékenységi körökre gondol, amihez nem szükséges szakképesítés, mivel idegenforgalmi képesítése nincsen.

Utazásszervezés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem szíves segítségét az alábbi kérdésben: egy induló vállalkozás B2B értékesít különböző utazási csomagokat – kizárólag belföldi és külföldi vállalkozásoknak (adóalanyoknak). A csomagok létrehozásában ezen vállalkozás aktívan közreműködik, azaz a csomagokat a vállalkozás alakítja ki, ennek érdekében szállást foglal, idegenvezetőt intéz, tehát szervezési feladatokat lát el. Ebben az esetben alakuláskor az általános áfaszabályok alá, vagy az utazásszervezési szolgáltatás speciális áfa szabályai kell bejelentkeznie a vállalkozásnak? Köszönettel, Lázár Veronika

Alanyi adómentesség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy létezik-e bármilyen szabály, ami tiltja, hogy alanyi áfamentesen tevékenykedő társaság, utazásszervezési szolgáltatást, 12 millió forint árbevételig szintén áfamentesen számlázzon. Ha igen, akkor kérem jelöljék meg a jogszabályhelyet is. A másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben lehet áfamentes ez a tevékenység is, akkor szükséges-e alkalmazni az áfatörvény utazásszervezésre vonatkozó rendelkezéseit vagy sem. Segítségüket előre is köszönöm.

Utazásszervezés: árrés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy utazásszervező cég, amely sporteseményekre biztosít szállást és utaztatást külföldiek részére. A teljesítés nem EU-s országokba történik, áfa területi hatályán kívüli. A megrendelt szállás- és repülőjegyszámlák is szinte mind áfa hatályán kívüli, harmadik országból származnak. Ebben az esetben az árrés számítása hogyan történik, illetve mivel harmadik országbeli a teljesítés, beszélhetünk-e árrésről? A megrendelt költségszámlák áfája levonásba helyezhető ez esetben, és az áfabevallás 27 és 67 sorában tudom-e megfelelően bevallani? Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Utazásszervezés számlázása Cikk

Hogyan számláz az utazásszervező cég belföldi, közösségen belüli, illetve közösségen kívüli célállomások esetén? – kérdezte az Adózóna olvasója. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Utazásszervezés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazásszervezéssel foglalkozó cég, amennyiben belföldi utakat szervez és "utasnak " értékesít, kötelezően árrés szerinti adózást kell alkalmaznia, így a kiállított számlán áfát nem szerepeltet és feltünteti az áfatörvény 169. §-a szerinti "különbözet szerinti szabályozás -utazási irodák" kifejezést? Tudomásom szerint az árrés számítása egy előzetes kalkuláció alapján történik, amelynek dokumentumai az árajánlatok, szerződések. Ez eleve szükséges ahhoz hogy egy-egy utazás árát meghatározzák. Ezt a cég kalkulálja és adja meg a könyvelő részére. Az utazás lezártával kell a ténylegesen felmerült költségek alapján egy végleges árrést számolni, és amennyiben szükséges korrigálni az áfát. Utazásszervezéshez kapcsolódó bejövő számlák áfája nem vonható le, de az általános működéshez kapcsolódó számlák áfája igen. Ha közösségen belülre szervezi az utat, úgy az árrés szerinti adózás vonatkozik erre is, és a számlát is fent leírtak alapján állítja ki? Ha közösségen kívülre, akkor az mentes az adó alól, tehát nem kerül rá feltüntetésre az áfatörvény 169. § p) pontja szerinti kifejezés, hanem áfa területi hatályán kívüli szolgáltatásnak minősül. Ebben az esetben a bejövő számlák áfája, amennyiben van ilyen, teljes egészében levonható? Ha az út tartalmaz közösségi és közösségen kívüli célállomásokat, ebben az esetben arányosítani kell az adózás megállapítása végett? Hogyan történik ennek megállapítása?

Utazásszervezés áfája: új előírások jönnek Cikk

Módosulnak a jövő év elejétől az áfatörvény utazásszervezésre vonatkozó előírásai – hívja fel a figyelmet a NAV.

5 százalékos kulcs, autóbérlés, utalvány – változások az áfában Cikk

Zömmel a jogharmonizációt szolgáló módosítások szerepelnek az Országgyűlésnek T/2931 számon benyújtott őszi adócsomag áfaváltoztatásokat tartalmazó fejezetében. Emellett az adózók számára előnyös módosításokat (például alanyi adómentesség értékhatárának emelése, személygépjármű-bérletre vonatkozó adminisztrációs könnyítés) is tartalmaz a csomag.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EMVA Alapból finanszírozott támogatás számviteli nyilvántartása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1