12 találat a(z) utas cimkére

Forró kocsiban rekedtek az utasok csütörtök este a Keleti pályaudvaron Cikk

Azonnali belső vizsgálatot indított a MÁV, mert utasok rekedtek egy meghibásodott, klíma nélküli kocsiban csütörtök este a Keleti pályaudvaron. Az utasok a nagy hőség miatt ablakot törtek ki. A Technológiai és Ipari Minisztériumban (TIM) később azt közölte: náluk is vizsgálat indult – tette közzé az MTI.

Zuhant az utasforgalom a Liszt Ferenc Repülőtéren Cikk

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 54 407 utast kezelt az előző hónapban, ami 95 százalékos visszaesés 2020 februárjához képest, de a teherforgalom továbbra is nő – közölte a Budapest Airport az MTI-vel csütörtökön.

A száznál több utast szállító turistahajók nem köthetnek ki norvég kikötőkben Cikk

Norvégia ideiglenesen szigorította a turistahajókra vonatkozó szabályokat hétfőn, miután többen megfertőződtek koronavírussal a Roald Amundsen fedélzetén.

Kevesebb utas, nagyobb távolság: megoldás a légitársaságoknak Cikk

A repülőgépeken a foglalható ülőhelyek számának csökkentésével biztosítanák a nagyobb távolságot az utasok között a légitársaságok. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint a legtöbb légitársaság számol ezzel a megoldással.

Koronavírus-fertőzött is van a Japán partjainál karanténba helyezett óceánjárón Cikk

Legalább tíz utasnál mutatták ki a koronavírus fertőzést a Japán partjainál karantén alá helyezett óceánjárón – közölte a japán egészségügyi miniszter, Kató Kaconobu szerdán.

Utazásszervezés áfája: új előírások jönnek Cikk

Módosulnak a jövő év elejétől az áfatörvény utazásszervezésre vonatkozó előírásai – hívja fel a figyelmet a NAV.

Ellophatták a British Airways több százezer utasának banki adatait Cikk

A British Airways (BA) hozzávetőleg 380 ezer utasának banki adatait lophatták el egy hetekig tartó hackertámadásban. A brit nemzeti légitársaságként számon tartott cég vezérigazgatója pénteken elnézést kért a történtekért.

Green Holidays: várniuk kell az utasoknak a kártalanításra Cikk

A hatósági vizsgálatok és a rendőrségi nyomozás lezárásáig nem fejeződhet be a júliusban csődbe ment Green Holidays utasainak kártalanítása – mondta Vereczki András, az Uniqa Biztosító Zrt. lakossági és kárrendezési területért felelős vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Utazásszervezés – nyilatkozat – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy utazásszervező irodát egy cég azzal keresett meg, hogy nyereményjátékához ajánljon utakat. A cég nem értékesíti tovább az utakat, de nem is a saját dolgozói részére veszi, viszont a nyereményjátéktól több megrendelőt remél. Ebben az esetben az utazásszervezőnek kell-e alapszabály szerinti 27%-os áfát felszámítania? Megfelelő, ha a megrendelő "utasként" nyilatkozik? Köszönöm!

Számlázás közvetítő útján Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbi számlázási kérdésben kérném a segítségüket: A társaságunk kapcsolatban áll egy külföldi illetőségű ügynökkel, aki a szolgáltatásunkat (reptéri transzfert) értékesíti és reklámozza, jutalék fejében. Az ügynök felveszi a megrendelést, számlát készít a megrendelőnek és továbbítja nekünk a fuvar megrendelését. Beszedi a díjat és a különbözetet továbbítja a bankszámlánkra. Társaságunk a megrendelést továbbítja-megszervezi az éppen szabad sofőrök részére, fuvarszervezési jutalék fejében, akik szolgáltatói szerződéssel állnak kapcsolatban a mi cégünkkel, általában egyéni vállalkozók. A jutalékot levonva továbbítja a díjat az egyéni vállalkozók részére. Eddig az önszámlázást alkalmaztuk, azaz a sofőrök nevében társaságunk kiszámlázta a fuvarokat a megrendelő magánszemélyek részére. Ez több problémát is felvett, első a rengeteg adminisztráció, valamint sok esetben hiányos számlázási adatok. Az lenne a kérdésünk, hogy a sofőrök megtehetnék-e, hogy nem adnak nyugtát-számlát az utas részére, hiszen azt már az ügynök kiállította, hanem minden hónap végén az ügynök részére állítsák ki egy összegben a számlájukat? Teljesülne-e így a számlaadási kötelezettségük? Köszönettel: Horváth Emőke

Webáruház külföldi utas áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem webáruházat üzemeltet. Szerb magánszemély egy hét alatt 6 millió forint értékben vásárol. Le lett ellenőrizve a személyazonossága, lakcíme, a kivitt árut leigazoltatja a határon, és így érkezik vissza a külföldi utas áfa nyomtatvány. Viszonylag gyanús az ügy, mert 20-30 darabokat vásárol. Mi fedve vagyunk minden bizonylattal. Kell vizsgálnunk, hogy kereskedelmi mennyiséget visz, vagy létezik-e ilyen? Ezek a termékek sima háztartási használati cikkek, elektronikai termékek. Köszönöm válaszukat előre is

EU: csökkent az adómentesen behozható poggyászok értéke Cikk

2008. december 1-től új szabályok léptek hatályba az Európai Unió területén kívülről érkező utasok személyi poggyászában lévő áruk vám, áfa és jövedéki adómentességével kapcsolatban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs