170 találat a(z) turizmusfejlesztési hozzájárulás cimkére

Turizmusfejlesztési hozzájárulás – új kötelezettség 2018. január 1-jétől Cikk

2018. január 1-jétől az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló törvény új fizetési kötelezettséget állapít meg – írja honlapján a NAV.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy rendezvényszervező cég, amely a rendezvényekhez kapcsolódó étkeztetéseket egy az egyben továbbszámlázza. A 2017-es év folyamán 18 százalékkal, az idei évben pedig 5 százalékkal. Ehhez kapcsolódóan olyan kérdésem lenne, hogy terheli-e őt az idei évtől a turizmusfejlesztési hozzájárulás 4 százalékos mértéke, mivel nem ő a közvetlen szolgáltatásnyújtó? Válaszukat előre is köszönöm!

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulunk Önökhöz. A 2016. évi LXVI. törvény alapján 2018.01.01-tõl hatályba lép a turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelyet az adózónak étkezõhelyi vendéglátásban étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom után kell majd megállapítani. Kérdésünk ezzel összefüggésben arra a felszolgálási díjra irányul, amelyet az adózó nyugtán, számlán feltüntet. Egyrészt a turizmusfejlesztési hozzájárulás alapját fogja-e képezni a kedvezményes adótartamú felszolgálási díj áfa nélküli értéke? A 71/2005 (IX.27) GKM rendelet szerint a foglalkoztatónak az adókkal és járulékokkal csökkentett felszolgálási díjat kell kifizetnie a személyzetnek, ami eddig az áfát és a 15% nyugdíjjárulék levonását jelentette. Ezzel kapcsolatban kérdésünk az lenne, ha a felszolgálási díj alapját képezi a turizmusfejlesztési hozzájárulásnak, akkor a turizmusfejlesztési hozzájárulás összegével csökkenteni kell-e a személyzet részére kifizethetõ összeget? Válaszukat elõre is köszönjük.

Megjelent a júliusi VálaszAdó Cikk

Az elmúlt hetekben már részletesen beszámolhattunk a legújabb adócsomag módosításairól, miután a megszavazott változtatásokat a Magyar Közlöny 2016. 87. számában, június 15-én nyilvánosságra hozta.

Figyelem, új adó a csomagban! Ez az ára az 5 százalékos áfakulcsnak Cikk

Új adó, úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulás bevezetését csempészte be a parlament törvényalkotási bizottsága az adótörvénycsomaghoz készített összegző módosító javaslatba, amelyet múlt hét pénteken nyújtottak be, most kedden pedig már szavaz is róla az Országgyűlés.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs