44 találat a(z) traktor cimkére

Traktor vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem MTZ traktort vásárolt. A számla 2018. évi, a forgalmi engedély szerint 2017. 12. 27-én a nevére került. A számla szerint 2018. évi ez a traktor, a forgalmi engedély szerint 2017-es. Családi gazdálkodó az illető, és szeretné egy összegben elszámolni a beszerzés árát. Ez a traktor újnak számít? Kapott igazolást, hogy nincs benne üzemóra. Előre is köszönöm válaszukat.

Veszély a földeken: munkavédelmi tájékoztató kampány indul gazdáknak Cikk

Országos munkavédelmi tájékoztató sorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdaságban előforduló halásos kimenetelű munkabalesetek megelőzése érdekében, a fórum következő állomása április 26-án, Szekszárdon lesz – közölte a NAK.

Traktor haszálatba adása Kérdés

Meg szeretném kérdezni, van-e lehetőség arra, hogy traktort használatba adjon a férj őstermelő a feleség családi gazdálkodásába? 2017. novemberben már ajándékozással átadja a feleségnek, a gép átirásra kerül. Kérdésem: a feleség 1-10. hóig vásárolt gázolajat, amikor még nem volt a nevén a traktor, elszámolhatja-e ennek költségeit, és ha igen, akkor hogyan papirzzuk le? Előre is köszönöm a segítséget. Tisztelettel: Kutasi Gabriella

Őstermelő hogyan adhatja át a feleség családi gazdaságának a traktort? Kérdés

Meg szeretném kérdezni, hogy a férj az őstermelői tevékenységében működő traktort milyen módon adhatja át a családi gazdálkodó feleségnek, aki a fiával működteti a gazdaságot? Értékesítéssel vagy ajándékozás keretében? Nem áfaalany egyik sem, egy 10 éves és egy 19 éves gépről lenne szó. Esetleg elég, ha csak átiratódik a feleség nevére érték nélkül? Előre is köszönöm a segítséget. Kutasi Gabriella

Fiatal gazda pályázó támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kapni: 1. Ha egy magánszemély 1 millió forintért termőföldet vásárol, amelyen mezőgazdasági egyéni vállalkozóként gazdálkodni szeretne, akkor felveheti-e a tárgyi eszköz nyilvántartásába ezt a termőföldet vagy sem? Ha igen, milyen értéken? Van olyan könyvvizsgálói vélemény, hogy mivel magánszemélyként vette a földet, így nem veheti fel a tárgyi eszközei közé. 2. Fiatal gazda pályázó költségei fedezetére és fejlesztési célra támogatást nyert. A támogatást felhasználhatja a tárgyi eszköz beszerzéseire és anyag-, valamint egyéb költségeire egyaránt. A pályázó vállalja, hogy az első évben gyümölcsös ültetvényt telepít, de ez majd csak a 4. évben fordul termőre. Ezen kívül vállal egy új traktorvásárlást is az első évben. A működtetési időszak további éveiben egyéb más költségei is keletkeznek, például anyagköltségei és bérköltségei. A kérdés az, hogy eldöntheti-e, hogy a kapott támogatási összeget az első 4 év alatt felmerülő mely költségeire költi el? Ha például vállalta, hogy ültetvényt telepít, akkor a támogatást mindenképpen az ezzel kapcsolatos költségeivel szemben kell bevételként figyelembe vennie, vagy pedig felhasználhatja a támogatást a 4 év alatt felmerülő egyéb költségeire (például traktorvásárlásra, anyagköltségre) is? Köszönöm válaszát!

Erdészeti gépek fogyasztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. fakitermelést végez B erdőgazdálkodó megbízásából, öt fővel. Használ egy kiközelítő gépet, egy traktort, és három motorfűrészt. Norma szerinti költséget akar alkalmazni. Minden köbméter kidöntött fára elszámolhatja-e a norma szerinti üzemanyagot a gépre és a három motorfűrészre? Ha négy fő dolgozna motorfűrésszel, akkor négyszer számolhatja el? A kft. idáig nem vállalt bérkitermelést, és nem számolt el üzemanyag- és kenőanyagköltséget, csak a traktorra. A szabály, miszerint csak negyedévente lehet váltani a tételes és a normás elszámolás között, mire vonatkozik? Az egyes gépekre külön, vagy a cég összes elszámolására? Lényeges, mert a bérmunkát novemberben kezdte, és októberre a traktorra már elszámolt üzemanyagköltséget számla alapján. Köszönöm válaszát.

Kistraktor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mezőgazdasággal is foglalkozó cége kistraktort szeretne vásárolni. Jelenleg nincs mezőgazdasággal kapcsolatos megrendelés, viszont a saját (nem céges) földjét szeretné művelni vele. Kérdés, hogy milyen módon teheti ezt? A traktorral kapcsolatos költségek, illetve az áfa levonhatók-e? Előre is köszönöm a választ.

Járműköltség-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfát az általános szabályok szerint megállapító egyéni vállalkozó fakitermeléssel foglalkozik, és traktorokat is használ a fakitermelésben. A traktorokhoz felhasznált gázolajról számla alapján vonja le az áfát. A 60/1992. (IV.1) kormányrendelet alapján a fogyasztási norma 3,5 liter/köbméter. Kell-e valamilyen külön nyilvántartást vezetni a felhasznált gázolaj mennyiségéről, ha a számlák alapján felhasznált gázolaj mennyisége nem több mint a 60/1992. (IV.1) kormányrendeletben meghatározott mennyiség? Ha nem vezet külön nyilvántartást, és nem több a fogyasztás, mint a 60/1992 (IV.1) kormányrendeletben meghatározott norma, akkor levonható-e a számlára vásárolt gázolaj áfája? Ha szeretne kamionrakással és fakiközelítéssel is foglalkozni a vállalkozó, akkor milyen nyilvántartást kell vezetni a gázolaj elszámolásához (mivel régiek a traktorok, nincs bennük üzemóra)? Köszönöm válaszukat.

Menetlevél Kérdés

Kft. menetlevelet vezet céges (kft.-é) tehergépkocsi, illetve kisbusz esetén. Mezőgazdasági vontatók esetén (traktoroknál) úgy tudom, ez nem kötelező. Jól tudjuk-e ?

Lopott traktor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő sajnálatos esemény könyvelési és adózási kérdésének megoldásában szeretném kérni segítségét: Egy traktort magyarországi kereskedő az EU-ban lévő vállalkozótól vásárolta, amit továbbértékesített egy másik kereskedőnek. A traktor eredetiségvizsgálatát Magyarországon elvégezték és úgy adták el 3 évvel ezelőtt egy magyar társaságnak. Kiderült ebben az évben, hogy egy EU-s országból lopott traktort vásárolt a kft., így a rendőrség elvitte, majd visszadta azt az eredeti tulajdonosának. Abban kérném a segítségét, hogy a traktor könyvekből történő kivezetésével milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a kft.-nek? Vissza kell-e fizetni a korábban levonásba helyezett áfát, illetve társaságiadóalap-növelő tételbe be kell-e állítani a traktor kivezetésével egyidejűleg a jelenlegi nyilvántartási értéket, illetve van-e teendő a korábban elszámolt értékcsökkenéssel (megegyezik társasági adó, illetve az adótörvény szerinti écs.)? A vállalkozó jóhiszeműsége (nem tudhatta, hogy lopott a traktor) befolyásolja-e az elszámolás menetét? Megköszönöm szíves válaszát! Tisztelettel:Simonné

Üzemkörön kívüli eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem fűnyírással (hanem teljesen mással) foglalkozó cég fűnyíró traktort vett telephelyének rendben tartása végett. Kérdésem az lenne, hogy a vásárolt eszközt üzemkörön kívüli eszközre vagy járműre helyes aktiválni? A kis fűnyíró traktoron nincs rendszám.

Őstermelő költségelszámolása Cikk

Hogyan számolhatja el az őstermelő a korábban vásárolt traktor üzemanyag- és egyéb költségeit? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Mezőgazdasági vállalkozás gázolajáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasággal foglalkozó bt. saját gépekkel rendelkezik. A gázolajat saját tulajdonú erőgépeiben, MTZ, John Deere traktorokban használja fel. Az áfatörvény csak a személygépkocsi gázolajának levonását korlátozza, így a bt. a gázolajbeszerzéseit levonásba helyezheti a társaság nevére szóló számlák alapján. Kérdésünk, hogy a költségkénti elszámolhatóságnak és az áfalevonásnak vannak-e más feltételei is, amire figyelnünk kell?

Családi gazdálkodó tárgyieszköz-értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő!! Alanyi mentes, kompenzációs felárat alkalmazó családi gazdálkodó traktort értékesítene. Egy régebbi válaszában azt olvastam, hogy a bevételeibe nem számít bele, ha sosem számolt el rá költséget, értékcsökkenést. De mi a helyzet az áfával? Ugyanaz vonatkozik rá, mint az alanyi mentes egyéni vállalkozóra? Számlát kell kiállítania és áfabevallást készíteni? Az áfát meg kell fizetnie akkor is, ha magánszemélyként vásárolta a traktort régebben? Ha számlával vásárolta, levonhatja a beszerzés áfáját? És ha csak adás-vételi szerződéssel vásárolta? Megannyi kérdés, amire nagyon várom a válaszát! Köszönöm szépen!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31