6 találat a(z) totálkár cimkére

Totálkár Kérdés

Lízing könyvelése Kérdés

Lízing könyvelése Kérdés

Maradványérték megváltoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsi maradványértékét megvásárláskor, 2008-ban 1millió forintban állapítottuk meg. Értékcsökkenést 5 évig számoltunk el. A gépjármű egy baleset következtében annyira megsérült, hogy totálkárosnak nyilvánították, 30 000 forintra értékelte a biztosító, így roncsként kerül majd értékesítésre. Év végén milyen értéken kell szerepelni a mérlegben? Lehet a maradványértéket módosítani? Ha igen, hogyan? Köszönöm válaszát!

Biztosító kártérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő élethelyzetre vonatkozna: Egy társaság nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban lízingel egy gépjárművet, melynél miután lejár a lízing futamideje, a cég a maradványértéken az ügyvezetőt (mint magánszemélyt) jelöli meg a gépjármű megvásárlójának. A gépjármű eredeti lízingkori beszerzési ára 9 millió forint körül volt, a maradványérték 2 millió forint körül, melyen tehát az ügyvezető megszerzi a gépjárművet. Az ügyvezető ugyanakkor jóváhagyja, hogy a gépjármű üzembentartója a cég legyen továbbra is, annak ellenére, hogy a tulajdonos ő marad. Ezzel az ily módon az ügyvezető tulajdonába, de a cég üzembentartói jogkörébe került gépjárművel karambol történik, melynek során az autó totálkáros lesz. A biztosító által fizetendő térítés hozzávetőleg 3,6–4 millió forint körül lesz. Ezt a térítést feltételezésem szerint az ügyvezető kell megkapja, hiszen az autó totálkárra tört. Viszont ha az ügyvezető kapja ezt, akkor keletkezik szja kötelezettsége a részére folyósított kártérítésből eredően? Válaszát előre is köszönöm.

Cégautó – külföldi beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. vásárolt egy BMW személyautót (diesel). A vételár: 12 ezer EUR. Az eladó: osztrák magánszemély. Miközben hazafelé szállították a járművet, a határt átlépve, Magyarország területén totálkárosra törték az autót. Azt mondták a bt. vezetőjének, hogy akkor lehet honosíttatni, ha a javítás kész. Jelen pillanatban a szervizben van az autó, a biztosító azonban alacsony összeget adott volna a totálkár miatt és jobban megéri nekik megjavíttatni a kocsit. A kérdésem: cégautóként szeretnék a bt.-be bevinni. A mostani javítási költségek áfásan elszámolhatóak-e? Milyen speciális eljárás vonatkozik könyvelés szempontjából erre a cégautó történetre? Mikor tudom betenni a könyveinkbe? Köszönettel: Tünde

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szociális tűzifa juttatás kiszállítása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Átalányadózó vállalkozó bankszámlanyitás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs