97 találat a(z) tevékenység cimkére

Kata – Covid Kérdés

Adószámos magánszemély Kérdés

Vendéglátó egység nyitása Kérdés

500 ezer forintos juttatás/bértámogatás/tevékenység ellenértéke? Kérdés

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől Kérdés

Mezőgazdasági szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi gazdaságban végzett mezőgazdasági szolgáltatás eltérően adózik-e a többi a családi gazdaságban végezhető tevékenységektől? Segítségüket előre is köszönöm!

Katás bt. kedvezmény – 2. kérdés Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_23_Katas_Bt_Covid19_enyhites_dxp Fenti kérdésemre köszönöm a gyors választ, de sajnos még mindig van ami nem teljesen világos. Ugyanis az említett katás bt. kizárólag egy tevékenységből (TEÁOR 9609) szerzett bevételt, mely nem tartozik a mentesített tevékenységek közé. Mivel azonban sok tevékenység szerepel a törzsadataiban (sok mentes is), így gondolom a NAV ez alapján törölte a kata kötelezettséget. Tehát a bt. semmilyen mértékben nem folytat a rendeletben szereplő kedvezményezett tevékenységet. Így maradt az eredeti kérdésem, hogy mit tegyen ebben az esetben a cég? Ezek szerint ha például márciusban lett volna 1 db olyan számlája, amelyben egy kedvezményezett tevékenység szerepel, akkor már mentesülne is a katafizetés alól, függetlenül attól hogy a bevételei 99 százaléka nem kedvezményezett tevékenységből van. Jól értelmezem? Előre is köszönöm a segítséget!

Kezdő vállalkozás – vírus, kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy műkörmös vállalkozás 03.02-án kezdte a tevékenységet (februárban nem volt vállalkozása), akkor valóban nem jár neki a kata kedvezmény?

Kft. ügyvezető tulajdonosa bevételszerző tevékenység nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely megszüntette a tevékenységét, egyetlen bevétele a korábban a tevékenységéhez használt ingatlan bérbeadásából származó bevétel. A kft. tagja és egyben ügyvezetője ezidáig Ausztriában dolgozott, ott volt biztosított. Most azonban elvesztette a munkáját, megszűnt a biztosítása. Az lenne a kérdésünk, hogy heti egyórás munkaviszonyban foglalkoztatható-e, vagy esetleg van-e lehetőség arra, hogy ne legyen bejelentve egyáltalán a kft.-be, mivel nem tevékenykedik a kft.? Az ügyvezető szeretne bejelentkezni a magyar álláskeresési járadékra, hogy legyen valamennyi bevétele, ezzel azonban – úgy gondoljuk – ütközne a heti egyórás jogviszony.

Kft.-tagság mellett katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e párhuzamosan ugyanazt a tevékenységet végezni egyszerre egy kft. tagjaként és katás egyéni vállalkozóként? Például egy könyvelő kft. tulajdonosának munkaviszonyban van a kft.-ben, közben a katás egyéni vállalkozásában külön könyveli a katás egyéni vállalkozókat? Vagy egy építőipari kft. tulajdonosa munkaviszony mellett kőműves a katás egyéni vállalkozásában? Válaszát előre is köszönjük!

Őstermelés és áfa Kérdés

Áfás (az általános szabályok szerint adózó) katás, főállású egyéni vállalkozó, aki gépkereskedéssel foglalkozik, szeretne belépni a felesége családi gazdaságába, aki viszont a családi gazdaságban a mezőgazdasági kompenzációs rendszer szerinti adózást alkalmazza tételes költség elszámolás mellett. Kérdésem, hogy beléphet-e egy áfaalany tag, aki teljesen más tevékenységet végez?

Tevékenység folytatása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Társaságunk végzettséget igénylő tevékenységet folytat úgy, hogy az egyik alkalmazott (aki egyben az ügyvezető felesége) által van rá engedélyünk (például: könyvelés). A hölgy jelenleg gyermeket vár. Kérdés, hogy amíg ő szülési szabadságon lesz, addig ezt a tevékenységet folytathatjuk? Vagy addig szüneteltetnünk kell? Másik kérdés, hogy amíg szülési szabadságon lesz, csedet ne veszítse el elláthatja cégünk könyvelését, vagy azt sem?

Pénztárgéphasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérem szíves segítségét. Egy egyéni vállalkozó egy üzlethelyiségben egyszerre több tevékenységet is végezne: fodrászat, masszázs, ruházati és kozmetikai termékek értékesítése. Az üzlet kialakítása erre lehetőséget ad, illetve megvannak a megfelelő szakképzettségű dolgozók is. Információim szerint pénztárgépre kötelezett a ruházati és kozmetikai cikkek kiskereskedelme, illetve a masszázs (9604 01 Övtj), azonban a fodrászat nem. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a vállalkozó használhat-e egy darab pénztárgépet, melybe a fenti összes tevékenységekből származó bevételét elkülönítve beüti (beleértve a fodrászat bevételét is)? Válaszát előre is köszönöm!

Kft. tevékenységének bővítése Kérdés

A kft. bővíteni tervezi a tevékenységét autószerelő, autóvillamosság-szerelő, alkatrész-kereskedelemmel. Milyen bejelentési kötelezettségei vannak a fenti tevékenységekkel kapcsolatban? Pénztárgép használati kötelezettsége lesz-e a vállalkozásnak? Ha igen, a bejelentéstől vagy a tevékenység tényleges megkezdésétől? A vállalkozás kettős könyvvitelt vezet, eddig számláit számítógépes programmal állította ki. Várom megtisztelő válaszukat.

Egyéni vállalkozás indítása: milyen képesítés szükséges? Cikk

Mielőtt valaki egyéni vállalkozói tevékenységet kezd folytatni, gyakran merül fel kérdésként, hogy az adott tevékenységhez milyen képesítés szükséges.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink