17 találat a(z) teljesítés napja cimkére

Közösségi termékbeszerzés és szolgáltatás-igénybevétel áfájának teljesítési dátuma Kérdés

EUR-s számla áfája Kérdés

Terembérleti díj számlázása (áfatörvény 58. §) Kérdés

Teljesítés napja Kérdés

Árfolyam alkalmazása a számviteli, illetve az áfatörvény szerint Kérdés

Pénzforgalmi elszámolás áfa Kérdés

Lakásszövetkezet számlázása Kérdés

Készpénzes és előlegszámla kiállítási/teljesítési dátumai Kérdés

A könyvelők jelentős része úgy véli, hogy a készpénzes számlánál a teljesítési napnak is meg kell egyeznie a kiállítás napjával. Mi az igazság, lehet-e készpénzes számlát kiállítani egy olyan szolgáltatásról, melynek a teljesítési napja korábban volt vagy később lesz? Például, de nem kizárólag folyamatos teljesítésű szolgáltatásnál. Az előlegszámlával kapcsolatos kérdésem pedig az, hogy lehet-e előlegszámlát az előleg összegének jóváírása előtti napokon kiállítani, a kiállítás napjával megegyező teljesítési nappal? Az Áfa tv. 59. § szerint az adókat (gondolom, főként az áfát) a jóváírás napjával kell figyelembe venni, de jelenti-e ez az is, hogy az előlegszámlának a teljesítési napjaként a pénzügyi beérkezés/jóváírás napját kell szerepeltetni, és az nem lehet korábbi? Ha tehát díjbekérő helyett valaki előlegszámlát állít ki, az szabályos-e?

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes-e a számlázás áruértékesítési tevékenység esetén akkor, ha a számla kiállítása a teljesítést – szállítást, áruátvételt – megelőző napon történik? Például számla kelte 2019. 10. 16., a teljesítés napja – a tényleges áru átvétele, szállítása – 2019. 10. 17. lesz. Köszönettel.

Teljesítés napja a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagykereskedésünk egyik vevője vissza kívánja utasítani számlánkat, mert azon a teljesítés napja szombati nap és akkor vállalkozása zárva tart. Nagykereskedésünk a hét minden napján nyitva van, a vevő előzetesen feladott rendelését hétvégén is kiszámlázzuk és a GLS csomagküldő szolgáltatásával szállítjuk a címzettnek, aki hét közben kapja meg az árut. Azt, hogy melyik napon kapja meg az árut, nem tudjuk előre pontosan, tehát az nem lehet a teljesítés napja. Kérdésünk, hogy jogos-e a számla ilyen okkal történő visszautasítása? Köszönettel

Közösségen belüli beszerzés esetén a fizetendő adó dátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. közösségen belülről (Anglia) szerez be termékeket. A szállítást az eladó vagy harmadik fél végzi. Az angol eladó a részletes számlán csak a kiállítás dátumát és a fizetési határidőt tünteti fel, ami eltér a termékek tényleges átvételének dátumától. Tehát a termékszámlán nincs teljesítési dátum. Az eladó nem számít fel áfát, annak bevallása a vevő kötelessége. A kft. nem kap szállítólevelet az áru átvételekor, azaz a teljesítéskor. Ilyen esetben a fizetendő adót milyen dátummal kell megállapítani és bevallani? Például a számla dátuma 01.30., és a termékeket a kft. 02.05-én vette át. Ekkor melyik napot tekintjük a teljesítés napjának? Havi áfabevalló esetében melyik hónapban valljuk be a kapcsolódó áfát? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel.

Közösségen belüli termékbeszerzés – számla teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény szerint a termék közösségen belüli beszerzése esetén a fizetendő adót az ügylet teljesítését tanúsító számla kibocsátásakor, de legkésőbb a teljesítést követő hónap tizenötödik napján kell megállapítani. [63. § (1) bekezdés]. 1. kérdés: Konkrétan az alábbi esetben, melyik havi áfabevallásban kell szerepeltetni a közösségi egyenes adózás alá tartozó (27 százalékos áfás) termékbeszerzéshez kapcsolódó fizetendő és levonható áfát? A számla kiállításának napja július 28., a teljesítés napja július 29. A CMR szerint a magyar partner augusztus 2-án vette át az árut. A magyar partner a választott bank eladási árfolyama alapján könyveli a devizás tételeit. 2. kérdés: Ha eltérő a teljesítési időpont az áfa- és a számviteli törvény szerint, akkor milyen dátummal és melyik napi árfolyamon kell a könyvekben rögzíteni a közösségi beszerzéshez kapcsolódó könyvelési tételeket? Válaszát előre is köszönöm.

Devizás gyűjtőszámla áfaösszege forintban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalatunk különböző időszakokra, különböző termékeket ad bérbe, esetenként több hónapra vagy akár egy évet meghaladóan. 30 napot meghaladó bérleti díj esetén mindenképpen számlát kell kiállítania a bérleti díjról, ami esetenként össze van vonva az adott időszakban 30 napnál kevesebb időre bérbeadott eszközök bérleti díjával és egy számlán kerül kiszámlázásra a vevőnek. Hó végén az adott időszakban történt teljesítéseket külön-külön feltüntetjük a számlán, amit általában devizában állítunk ki a megállapodásnak megfelelően. Teljesítés dátumának a hónap utolsó napját tüntetjük fel és a forint összeget is ezen nap után számítjuk, illetve tüntetjük fel a számlán. Helyesen járunk-e el? Válaszát előre is köszönöm.

Időszakos elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 58. §-a szerint ügyfelünk ingatlanbérleti díjat számol el, adóalany. Az időszakos elszámolású szerződés úgy szól, hogy a bérleti díjat előre, míg a rezsit utólagosan, egy számlában számolja el. Egy adott hónap első napjaiban az adott hónap bérleti díját számlázza, és ugyanezen számlában a megelőző hónap járulékos költségeit tünteti fel, jellemzően a rezsi díját. Kérdésünk, hogy ebben az esetben tekinthetjük-e elszámolt időszaknak, érintett időszaknak a két hónapot? Hiszen a rezsi a megelőző hónapra vonatkozik kizárólag, a bérleti díj pedig csak az ezt követő hónapra. Ilyenkor az érintett időszak a két hónap lesz, s ennek a két hónapnak az utolsó napját kell mérvadónak tekintenünk ahhoz, hogy megállapítsuk az áfa szerinti teljesítés napját? Segítségüket köszönöm!

Teljesítés napja termékexport esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk terméket értékesít EU-tagállamba, melyet fuvarozó cég szállít. Kérdésem, hogy a teljesítés napja az a nap, amikor az árut a fuvarozó cég felpakolja, és elviszi a telephelyünkről (dec. 18.), vagy amikor megérkezik a külföldi partnerhez, és ő átveszi a termékeket (dec. 21)? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telefon elvétele munkahelyen

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Tevékenység bővítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs