343 találat a(z) telephely cimkére

Ellenőrzött külföldi társaság: új szabályok 2019-től – táblázatban Cikk

Idén január elsejétől ismét változott, hogy mely külföldi személy, illetve telephely minősülhet ellenőrzött külföldi társaságnak, amelynek következtében módosultak a társasági adó (tao) alapját érintő előírások is. Az új előíráshoz is kapcsolódik (ahogyan a 2017. évi változáshoz) átmeneti szabály.

Katás egyéni vállalkozó Szerbiában számláz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy alanyi mentes, kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, aki 4-5 hónapig egy, esetleg két szerbiai cégnek fog dolgozni, a munkáról számlát állít ki. Ezt a munkát Szerbiában fogja végezni. Mi a teendő ebben az esetben? Be kell jelentenie a szerbiai telephelyet? Hogyan kell kiállítani a számlát? Köszönöm a válaszát.

Bérelt ingatlan, telephely bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. főtevékenysége emberi erőforrás gazdálkodás, amelynek keretében ügyfélszolgálati tevékenységet végez, vagyis megbízói ügyfeleit fogadja és elvégzi a velük kapcsolatos adminisztratív feladatokat. Ezt a tevékenységét saját tulajdonban lévő, vagy bérelt ingatlanokban folytatja saját alkalmazottaival, ezeket az ingatlanokat bejelentette telephelyként, és ezeken a településeken megfizeti a hipát. Van azonban olyan bérelt ingatlana, ahol a fenti tevékenységet nem folytatja, hanem továbbadja bérletbe egy másik cégnek. Kérdésem, hogy ezek a bérelt és tovább bérbe adott ingatlanok keletkeztetnek-e iparűzésiadó-kötelezettséget, illetve ugyanezeket az ingatlanokat be kell-e jelenteni telephelyként? Üdvözlettel: Pintér László

A telephely különös esete az iparűzési adózásban Cikk

Egyéni vállalkozó a székhelyén kívül más településeken egy üzletlánc parkolóit takarítja. Van, ahol bejelentett alkalmazott dolgozik, van, ahol alvállalkozót von be a munkába. Be kell jelenteni a parkolókat telephelynek a helyi iparűzési adózás (hipa) szabályai szerint? Keletkeztet ez a munka önkormányzatonként hipafizetési kötelezettséget? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Telephely az ipában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó a székhelyén kívül más településeken egy üzletlánc parkolóit takarítja. Van, ahol bejelentett alkalmazott dolgozik, van, ahol alvállalkozót von be a munkába. Kérdésem, hogy ezeket a "parkolókat" a helyi iparűzési adó szerint be kell jelenteni telephelynek? Keletkeztet ez a munka önkormányzatonként ipa-fizetési kötelezettséget? Köszönöm.

Amazon értékesítés Kérdés

Az Amazon németországi raktárából történő értékesítés úgy néz ki, hogy az Amazon raktározza és postázza a vevőknek az árut, és a magyar kereskedő nevében (megbízás szerint) állítja ki a számlákat, a magyar kereskedő németországi adószámával, mivel a raktár Németországban van, ahonnan a kiszállítás indul. Majd az Amazon az uniós áfákat országra bontva összesíti is, és ez alapján a magyar kereskedő kifizeti az áfát az összes szükséges országnak. Egy korábbi kérdés jól leírja a folyamatot: https://adozona.hu/kerdesek/2017_1_24_Tavertekesites_twn Az itteni válasz utal arra, hogy a tagországonkénti eltérő áfa felszámítása csak úgy történhet, ha rendelkezik német adószámmal a magyar vállalkozás, és igen, ez a helyzet az amazonos értékesítésnél. A válasz (2) pontja, bár lehet, nem jól ítélem meg, de ellentmondani látszik a (3) pont utolsó mondatának (ha jól értelmezem az Amazon tájékoztatói alapján, elegendő csakis német adószámot kiváltania a magyar kereskedőnek). A fentin túl a kérdés az, hogy: – Magyarországon tételesen kell könyvelni minden egyes eladást, vagy lehet az Amazon elszámolásai alapján havi összesítőket könyvelni itthon? – Kell-e az áfán kívül bármi más adót vagy járulékot fizetni külföldön? Abban az esetben is, ha egy olyan egyéni vállalkozóról van szó, aki bevételeit javarészt csak ebből a tevékenységből szerzi. Ugye a központi elosztó raktárba beszállítás nem keletkeztet külföldi telephelyet?

Helyi iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő Vállalkozás 2018 júliusában telephelyet létesített. Kérdésem: A telephelyre eszközérték-arányosan számolt iparűzési adót kell-e időarányosan is megosztani, vagy úgy kell tekinteni, mintha egész évben lett volna telephelye? Válaszukat előre is köszönöm.

Pénzeszköz-átvezetési számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik házipénztárral rendelkező telephelyünk év végén csekken fizette be a bankszámlánkra a bevételeit. Ez az összeg azonban már csak a következő év eleji kivonaton szerepel. Így a pénzeszköz-átvezetési számlának december 31-én egyenlege maradt. Mi ilyenkor a helyes eljárás?

Iparűzési adó Kérdés

Egy ügyfelünk olyan projekt építésében vesz részt alvállalkozósként, mely két állam osztatlan közös tulajdonában lesz. A fővállalkozó nem Magyarországon létesített telephelyet, hanem a másik országban lévő településen (ott nincs ipa). Az építmény két országot, azon belül két város (egy magyarországi és egy másik EU-országbeli) közigazgatási területét érint. Ipa-bejelentkezési és fizetési kötelezettsége hogyan keletkezik? Köszönettel

Külföldi telephelyű kapcsolt vállalkozás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy magyarországi cégnek külföldi telephelyű kapcsolt vállalkozása Romániában, ahol a kapcsolt vállalkozás leadózott a jövedelem után. Ezt a jövedelmet megkapja a magyarországi anyacég, majd utána ezt osztalékként felveszik a magyarországi tulajdonosok. Ezek után a magyarországi tulajdonosoknak gondolom ugyanannyit kell fizetni mint magánszemélynek osztalék után, 15 százalék szja-t és 14 százalék ehót? Válaszukat előre is köszönöm.

Iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni. Adott egy katás egyéni vállalkozó, aki közreműködői szerződések keretében fogorvosi tevékenységet végez 2-3 magánrendelőnek. Az elvégzett munkákról havi rendszerességgel számlát állít ki a rendelő részére. Felmerült a kérdés, hogy telephelyként be kell-e jelenteni, egyúttal kell-e iparűzési adót fizetni azokon a településeken, ahol a szerződés keretében a magánrendelőkben a munkát végzi heti 1-2 napban. Jól gondoljuk-e, hogy kizárólag a székhely szerinti önkormányzathoz kell bejelentkezni, adót fizetni és nem kell telephelyként bejelentkezni azokra a településekre ahova kijár magánorvosi rendelésre?

Telephely-bejelentési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét: adott egy kft., mely tevékenysége során 'nem foglalkozik ingatlannal' (nem ad el vagy bérbe ingatlant stb.). Ez a kft. befektetés céljából vásárol egy ingatlant, mely után költségeket számol el (értékcsökkenés, közüzemi díjak stb.). Kérdéseink az alábbiak: a) Köteles-e a kft. ezt az ingatlant mint telephelyet bejelenteni a NAV felé (és/vagy a cégbíróság felé)? b) Amennyiben a válasz nem: a kft. úgy dönt, hogy az ingatlant bérbe adja és ebből jövedelme származik. Ebben az esetben lesz-e ilyen kötelezettsége a NAV és/vagy a cégbíróság felé? Általánosságban kérdésünk, hogy létezik-e olyan eset, amikor a gazdasági társaságnak a telephelyet csak a NAV felé kell bejelentenie (és a cégbíróság felé nem)? Segítségét köszönjük!

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adójának megosztás Kérdés

Azt szeretném kérdezni, hogy, ha a katás egyéni vállalkozó iparűzési adónál is a katás bevallást választja, de több településen van telephelye, akkor meg lehet-e osztani az iparűzési adó alapját, vagy, ha ezt választotta, akkor minden településen meg kell fizetni a 2,5 millió forint után az adott önkormányzatnál érvényes adómértékkel számított iparűzési adót?

Külföldi szervezet hazai munkavállalójára vonatkozó adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan munkaviszony esetén, amelyben egy külföldi (USA-beli) bejegyzésű társaság (amely nem rendelkezik Magyarországon telephellyel) alkalmaz magyarországi adóalanyt teljes munkaidőben, milyen adók és járulékok terhelik az így megszerzett rendszeres jövedelmet? Ugyanazok, mintha a munkaadó magyarországi székhellyel rendelkezne? A munkaadó által fizetendő adókat és járulékokat melyik fél és hogyan fizeti? (A külföldi cég/szervezet beutalja az adott összegeket a NAV számlájára?) Válaszukat előre is köszönöm!

Kölcsönző nyitása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019-es nyári szezonban vízi sporteszköz (vízibicikli, illetve egyéb hasonló) kölcsönzőt szeretnék nyitni Magyarországon, vízparti közterületen. A jelenlegi elképzelés szerint magánvállalkozóként, esetleg kft.-ként végezném a tevékenységet, a székhely az otthonom lenne. A tevékenységet valamely magyarországi vízparton végeznénk valamilyen kibérelt közterületi helyen, a napi munkát 1 fő (pl) alkalmi munkavállaló végezné és csak június-augusztus időtartamban üzemelnénk (nyaralókra alapozva a vállalkozást). A vízparton a kölcsönző csak egy mobil sátrat igényel. Kérdéseim a következők lennének: - A vízparti bérelt hely címét (helyrajzi számát) fel kell venni a vállalkozás telephelyei közé, ha az egy pár hónapig, közterülethasználati engedéllyel használt terület? - Egy ilyen kölcsönző nyitásához szükséges valamilyen szakképzettség? És a munkát végző alkalmi munkavállalónak kell rendelkeznie valamilyen képesítéssel? - Ha egy évben 2-3 hónapot üzemelünk, a nyári időszakban, akkor mely cégformát és adózási formát célszerű inkább választani? - A munkavállaló tekintetében célszerű alkalmi munkavállalóként foglalkoztatni, vagy inkább felvenni alkalmazotti viszonyba arra a 2-3 hónapra (az év több időszakában nem maradna alkalmazásban)? - Ha munkavállalóval (megfelelő bérezés ellenében) kölcsönösen úgy állapodunk meg, lehetséges akár a heti 6 vagy akár 7 napos foglalkoztatás is folyamatosan a működési idő alatt? Válaszait előre is köszönöm! Üdvözlettel: Zoltán

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs