343 találat a(z) telephely cimkére

Bezárulhat ez az adókikerülési lehetőség Cikk

Adószakértői körökben gyakran okoz fejtörést az olyan ügyletek kezelése, amelyek a több tagállamban (például telephelyként) működő gazdasági szervezeteknél a tagállamok eltérő adószabályai miatt eltérő adókövetkezményeket idéznek elő. Az Országgyűléshez a múlt héten beterjesztett jogharmonizációs csomag egyes elemei az ilyen helyzeteket igyekszik rendezni.

Telephely munkavállalója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni telephely-alkalmazotti bejelentéssel kapcsolatban. Adott gazdasági egység (magyarországi kft.) és külföldi (EU-s – nem magyar – állampolgár) magánszemély között létrejött egy munkaszerződés, mely szerint a munkavállalónak saját országában kell ellátnia a feladatát. Irodát nem hoznak létre. Magyarországon gyakorlatilag pár napot fog tartózkodni, az esetleges megbeszélések alkalmával. Ebben az esetben a munkavállaló alkalmazása, munkavégzése telephelyet keletkeztet-e az EU-s országban? Vagy kiküldetésben is dolgozhat a munkavállaló a saját országában? Otthonában? Az EU-s rendelkezések szerint a munkavállaló adózási illetősége a munkavégzés országa. A kérdésem az, hogy a munkavállalót milyen minőségben és hol kell bejelenteni az adóhatóság részére? – Külföldi telephely létrehozása esetén a másik állam (adó- és járulék-) szabályai vonatkoznak-e rá? Ebben az esetben az adót és a járulékokat megfizetni is ott kell. De a munkaszerződését is pontosítani kell, hiszen ebben az esetben már a foglalkoztató a „Telephely”. Itt már mint telephely a helyi szabályoknak megfelelően adózik. Van-e egyéb alkalmazotti bejelentési kötelezettsége a magyarországi kft.-nek itthon? – Abban az esetben, ha a magyarországi kft. mint munkáltató kiküldi a külföldi munkavállalót a saját országába, max 2 évre. Akkor a magyar tb szerint adózik? Vagy a másik állam felé van adólevonási és -befizetési kötelezettsége? Segítségüket előre is köszönöm!

Telephely iparűzési adója – az adóelőleg kiszámítása Cikk

Hogyan kell kiszámítani az iparűzésiadó-előleg összegét a telephely vonatkozásában? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Innovációs járulék fizetése külföldi vállalat belföldi telephelyénél Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy vonatkozik e az innovációsjárulék-fizetési kötelezettség külföldi társaság belföldi telephelyeként működő társaságra?

Kata, ipa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakuló katás vállalkozó székhelye a vidéki lakóhelye, de ott nem végez semmilyen vállalkozói tevékenységet. A telephelye, ahol vállalkozói tevékenységet fog végezni, egy másik város. Bejelenthetem-e úgy a katást, hogy a telephelyére fizeti az évi 50 ezer forint ipa-t és a székhelyére pedig az általános szabályok szerint jelentem be? És akkor a székhelyére minden évben beadom a nullás árbevételű ipabevallást. Köszönöm.

Dolgozóknak bérelt lakás telephely lesz? Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. a tulajdonos más városban lévő lakását bérelné ki a dolgozók elszállásolására. Gazdasági tevékenységet nem folytatna a cég a lakásban. Ebben a városban nincs a cégnek telephelye bejelentve. Kérdésem, hogy be kell jelenteni telephelynek ezt a lakást ahhoz, hogy el lehessen számolni a bérleti díjat költségként? A NAV felé be tudjuk jelenteni, vagy csak társasági szerződés módosítással lehet új telephelyet bejelenteni? Iparűzési adóra is be kell jelentkezni ebben a városban, feltételezve, hogy kb. 1 év is lehet a bérlet időtartama? Előre is köszönöm válaszukat.

Cseh-magyar kettős adóztatást kizáró egyezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 1996. évi XCIII. törvény (cseh-magyar kettős adótatást kizáró egyezmény) 5. cikkének 4., 5. és 6. pontja kapcsán szeretnék kérdést feltenni. Ügyfelem, aki Magyarországon bejegyzett, uniós adószámmal rendelkező kft., Csehországban raktárt szeretne bérelni, és egy független cseh kft.-t szeretne megbízni termékei csehországi értékesítésével, amely havonta üzletszerzési jutalékot számlázna a magyar kft.-nek, az eladott áru a magyar kft. tulajdonában maradna, és ő adná el a termékeket a cseh vevőknek cseh áfa felszámításával. Az árukat Németországból vásárolná a magyar kft. a cseh uniós adószámával. Helyesen értelmezem a fenti törvény előírásait, hogy a bérelt ingatlan miatt az 5. cikkely 2. pontja, a független képviselő kapcsán pedig az 5. és a 6. pont miatt nem jön létre a magyar kft.-nek Csehországban telephelye, és így csak áfafizetési kötelezettsége keletkezik Csehországban? Köszönettel.

Katás – hipa megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iparűzési adó témában kérném segítségét. Magánszemély kata adózási formában kíván egyéni vállalkozó lenni. A lakcíme lesz a székhelye, azonban a tevékenységét (szoláriumszalont nyit) egy másik településen fogja végezni, ahol az üzlethelyiséget bérli. Az iparűzési adó megállapításánál a tételes hipát kívánja választani. Kérdésem, hogy telephelyként meg kell jelölni a bérelt üzletet, és katásként a hipát meg kell majd osztani a székhely és a telephely között? Ha igen, akkor milyen módszerrel? Vagy a tételes hipa választása miatt a székhely szerinti illetékes önkormányzat felé köteles fizetni az adót? Előre is nagyon szépen köszönöm szakértői segítségét!

Rossz hír a csok-osoknak: nem működhet vállalkozás az ingatlanban! Cikk

A bankban szembesült azzal egy magánszemély, hogy az a lakás, amire csok-ot venne fel, 10 évig nem lehet vállalkozás székhelye – írja a 24.hu.

Helyi iparűzési adó megosztása Kérdés

Egyéni vállalkozónak van egy székhelye és három telephelye. Az adót személyi jellegű költség alapján ossza meg. A székhelyen nem volt tevékenység, és nem merült fel személyi jellegű költség. Szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben ott fizet-e iparűzési adót, tehát négyfelé kell-e osztani a költségeket vagy csak háromfelé, a telephelyekre? Köszönöm a válaszát!

Ingatlanértékesítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. az eddig telephelyéül szolgáló ingatlanát (több telek egymás mellett, plusz építmény) értékesíteni szeretné. A cég az általános szabályokkal szembeni adókötelessé tételt választotta. Most egy szlovák cég érdeklődik az ingatlan után. Kérdésem az lenne, hogy feléjük hogyan kell számláznunk? Még nem derült ki, hogy telephelyként szeretnék működtetni vagy továbbértékesítés céljából vásárolnák meg. Előre is köszönöm válaszát!

Telephely és adóalap-megosztás az iparűzési adóban Cikk

A helyi iparűzési adóellenőrzések gyakori témája, hogy a vállalkozás adott önkormányzat területén végzett tevékenysége keletkeztet-e telephelyet iparűzési adó szempontból, illetve, hogy melyik önkormányzathoz pontosan mennyi adót is kell fizetni.

Ingatlanfelújító cég telephelye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlanokat vásárol, ezeket néhány hónap alatt felújítja, utána értékesíti. Az ingatlanokat be kell-e telephelyként jelenteni a felújítás idejére? Be kell-e a helyi önkormányzathoz jelentkezni és iparűzési adót fizetni? Mikor válik egy felújítás helyszíne telephellyé? Köszönettel: Jancsó Katalin

Németországban bevallott áfa és a magyar áfa bevallás Kérdés

Tisztelt Cím! Magyar székhelyű társaság, német telephelyén munkaerőkölcsönzést végez. A telephely német adószámmal rendelkezik, de Németországban nem önálló jogi személy. Az áfát a német szabályok szerint (19%) számítja fel és Németországban vallja be. (Németországi tevékenységével kapcsolatosan Németországban társasági adót és helyi adót is fizet.) A magyar áfabevallásában a kinti tevékenységet kell-e szerepeltetni?

Cégautóadó a külföldi telephelyen lízingelt személygépkocsik után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk Németországban telephelyet létesített. A külföldön foglalkoztatott munkavállalók munkába járásához (a munkavégzés időtartama tartós, 183 napot meghaladó) a társaság több személygépkocsit lízingel. Ezek a személygépkocsik német rendszámmal ellátottak, Magyarországon nem közlekednek. A személygépkocsihoz kapcsolódó üzemanyagköltséget, adókat, biztosításokat a társaság a német telephely költségeként, külön főkönyvi számon, elkülönítetten a számviteli törvény előírásai szerint a könyvekben rögzíti. Ezeket a költségeket a telephely német könyvelése is rögzíti, ezek a német "társasági adó"-val szemben kerülnek elszámolásra. A fentiek alapján társaságunknak ezek után a személygépkocsik után keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettsége?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs