53 találat a(z) tehergépjármű cimkére

Autóértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-ból beszerzett tehergépjárművet itthoni cégnek értékesítenek. Az eladó cég különbözeti áfa hatálya alá tartozik. Ebben az esetben a különbözeti áfa szerint kell eljárni a számla kiállításnál, vagy teljes áfával kell kiállítani a vevő felé a számlát? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiakban. Adott egy egyéni vállalkozó, aki 2012. 01 .01-től szünetelteti a vállalkozói tevékenységét, és most meg is szeretné szüntetni a vállalkozását. 2008. 09. 30-án vásárolt egy Renault Trafic Komfort tehergépjárművet 4 821 000 forint plusz áfa értékben. Értékcsökkenési leírás 5 év, 20 %. A tehergépjárművet 2008. 10. 02-án üzembe helyezte. 2011. 12. 31-én (a szünetelés kezdetekor) a tárgyieszköz-karton szerint a gépjármű nettó értéke 1 689 726 forint az elszámolt értékcsökkenés 3 131 274 forint, és a leírás vége 2013. 10. 01. 2011. 09. 30-án az RCI Lízing Zrt. felé a gépjármű értékét teljes összegben rendezte. 2008. évben a gépjármű után az áfát, 964 200 forintot, visszaigényelte. A 2008. évi szja-bevallásában az adózás utáni vállalkozói jövedelmet a csökkentő tételeknél, a kizárólag üzleti célt szolgáló 2008. évben értékcsökkenés alá vont tárgyi eszközök nettó értékénél a 4 821 000 forint szerepel. A gépjárművet nem szándékozik eladni, szeretné azt tovább használni magánszemélyként. A tevékenység megszüntetésekor hogyan kell eljárni a visszafizetendő áfa összegének helyes számításakor, az szja-bevallásban a gépjármű jelenlegi értékének, a fizetendő szja összegének helyes meghatározásakor, bevalláskor? Nagyon köszönöm a segítséget.

Tehergépjármű-költségelszámolás Kérdés

Kedves Szakértő! Egy cég tulajdonában lévő tehergépjármű üzembentartója a vállalkozás magánszemély alkalmazottja. Ha cég szeretné használni a járművet, kell-e bérleti szerződést vagy valamilyen megállapodást kötni a két fél között, illetve a cég hogyan tudja elszámolni a használat során felmerülő költségeket? Válaszát előre is köszönöm!

Tehergépjármű-használat megtérítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy vállalkozás mezőgazdasági idénymunkára alkalmazna egy magánszemélyt, de kizárólag szállítási tevékenységre. Ez a jellegű munka minden évben november közepétől január végéig tart. A magánszemély saját tehergépjárművel rendelkezik. Lehet-e őt alkalmazni az egyszerűsített foglalkoztatás mezőgazdasági idénymunkára vonatkozó szabályai szerint, illetve téríthet-e a cég e foglalkoztatás mellett a magánszemélynek gépjármű-használatra vonatkozó költségeket? A kérdésem főleg arra vonatkozik, hogy milyen jogviszonyban, és milyen költségtérítés mellett veheti igénybe a cég ezt a szolgáltatást? Válaszukat előre is köszönöm!

Tehergépjármű szívességi használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tűzifa-értékesítést folytatna házhoz szállítással. A tehergépjármű, amit használna a vállalkozó, a fiának a nevén van. Van-e arra megoldás (szívességi használat, vagy üzembentartói nyilatkozat,vagy bérbeadás), amely alapján szabályos lenne a tehergépkocsi használata a vállalkozásban, és milyen következményekkel járna ez a gépjármű tulajdonosa (a vállalkozó fia), illetve a vállalkozás szempontjából? Üzemanyag és javítási költségeket hogyan tudná szabályosan elszámolni? Köszönöm szépen!

Gázüzemű tehergépjármű üzemanyag-elszámolása Kérdés

Kft. tehergépjárművét autógázzal üzemelteti. Levonható-e az autógáz számlájának áfatartalma? Az áfatörvényben nem találtam a tiltások között.

Tehergépjármű vs. személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Adózóna! Áfa-levonási joggal kapcsolatban szeretném a véleményüket kérni. Levonható-e az áfája annak a gépjármű beszerzésnek (és későbbi fenntartási költségeinek, értelem szerűen az egyéb tilalmakat figyelembe véve), amely nem 87.03. VTSZ besorolású, forgalmija szerint tehergépjármű, de az SZJA tv. alapján mégis személygépkocsinak minősül? Mielőbbi válaszkat előre is köszönöm!

Személygépjármű vagy tehergépjármű Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy a NAV szempontjából teherautónak minősül-e (levonható-e az áfa) a gépjármű, amely az alábbi paraméterekkel rendelkezik: 2900 kg megengedett össztömegű, 9 személy szállítására alkalmas kisbusz megnevezésű gépjármű? Véleményünk szerint igen, de kérem, szíveskedjenek megerősíteni álláspontunkat. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs