16 találat a(z) tartásdíj cimkére

Letiltás – gyermek tartásdíj Kérdés

Levonás a munkabérből: ezek a legfontosabb szabályok Cikk

Bár a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályozza a munkabérből történő levonást, annak mértékét, a minimummentességet, a sorrendet, mégis egy sor nyitva álló kérdés merül fel a gyakorlati alkalmazás során.

Tartásdíjban részesülő volt házastárs jogosultsága özvegyi nyugdíjra Cikk

„A napokban olvastam egy cikket, hogy tartásdíjfizetés esetén özvegyi nyugdíjra jogosult a tartásdíjban részesülő. Ez valóban így van? Egy 15 éve elvált férfi tartásdíjat fizet a feleségének bírósági megállapodás alapján. Azóta újra megnősült. Jól értem, hogy a férj elhalálozása esetén nem a jelenlegi, hanem a volt feleség lesz jogosult özvegyi nyugdíjra? Törvényi hivatkozást is tudna nekem erre vonatkozóan küldeni?” – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Özvegyi nyugdíj tartásdíj esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A napokban olvastam egy cikket, hogy tartásdíjfizetés esetén özvegyi nyugdíjra jogosult a tartásdíjban részesülő. Ez valóban így van? Egy 15 éve elvált férfi tartásdíjat fizet a feleségének bírósági megállapodás alapján. Azóta újra megnősült. Jól értem, hogy a férj elhalálozása esetén nem a jelenlegi, hanem a volt feleség lesz jogosult özvegyi nyugdíjra? Törvényi hivatkozást is tudna nekem erre erre vonatkozóan küldeni? Köszönöm szépen!

Gyerektartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét egy gyerektartással kapcsolatos kérdésben. Munkavállalónk megkeresett minket, hogy adott hónapban ne vonjuk le a fizetése 50%-át gyermektartás jogcímén, hanem csak a végzésben meghatározott 40 000 Ft-ot, mert neki is szüksége van az iskolakezdéshez pénzre. Maga a végzés úgy szól, hogy mindenkori fizetése 50%-át, de minimum 40 000 Ft-ot kell vonni tőle. Amennyiben a feleség egy nyilatkozattal beleegyezik abba, hogy adott hónapban ne vonjunk 50%-ot volt férje fizetéséből, úgy ezt mi megtehetjük? Az értelemszerű, hogy az adós kérésére ilyet mi nem teljesíthetünk, de ha az kéri, aki a levonásra jogosult? Mielőbbi visszajelzésüket köszönöm: Rajs-Bóné Bernadett munkaügyi előadó

Letétként kezelés fogalma és munkáltató kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató kapott egy bírósági végzést: a cég alkalmazottja a végső döntésig kevesebb tartásdíjat fizet, a munkáltató a különbözetet letétként kell hogy kezelje (a jogerőssé válásig). Ez a kifejezés ön szerint melyiket jelentheti?: - Banknál letéti számla - Banknál egy számla alszámlája (nem letéti, de letétként szolgál) - Bírói letét? - teljesen mást. Az első kettőt tartom jónak ennyi adat alapján, de szeretném a segítségét kérni. Köszönettel.

Ki a jogosult? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyermektartásdíj megállapításához a házastársat képviselő ügyvéd a munkavállalónk 12 havi jövedelemadatait kéri a Ptk. 4:210. § (2) bekezdésében foglaltakra hivatkozva. Jelenleg nincs érvényes végzés, amely szerint a munkavállaló jövedelmét gyermektartás fizetési kötelezettség terheli. Ki a jogosult, a munkáltató kiknek köteles jövedelemadatokat kiadni?

Minden, amit tudni kell a munkabérből történő letiltásról Cikk

A munkabérből történő levonásnak szigorú szabályai vannak, amelyeket a munka törvénykönyve (Mt.) és a bírósági végrehajtásról szóló törvény (Vht.) írnak elő. A törvények meghatározzák a levonás eseteit, mértékét, sorrendjét, a minimummentességet, azonban néha felmerülhetnek olyan helyzetek, amelyek még a legrutinosabb munkáltatót is elgondolkodtatják.

Tartásdíj, végrehajtás – ennyi tiltható le a munkabérből Cikk

A munkavállaló gyermektartásdíj fizetésére kötelezett, havi 200 ezer forint összegben. Nincs ennyi jövedelme, milyen maximális összeg vonható le (50 százalék)? – kérdezte munkáltatója. Hozzátéve: a dolgozónak van más ügyben végrehajtása is, milyen mértékig lehet levonni, ha már az 50 százalék terhelt a gyermektartásdíj miatt? Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Gyermektartásdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Letiltást kaptunk gyermektartásdíj behajtására. Mennyi a gyermektartásdíj összege, ha idézem: "... annak kifizetésekor gyermekenkénti 16,6-16,6-16,6 – összesen 50 százalékát kitevő, de legalább havi és gyermekenkénti 16 000-16 000-16 000, összesen 48 000 forintot"...? A levonás összege fix 48 000 forint, vagy a kereset 50 százalékát kitevő, ami 1-2 ezer forinttal több, mint a 3x16 000 forint? Köszönettel várom a választ.

Postaköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha a munkáltató a levont gyerektartást nem tudja bankon keresztül utalni, mert a kedvezményezettnek nincs bankszámlaszáma, köteles-e a munkáltató a postaköltséget magára vállalni? Esetleg megteheti-e, hogy a levont gyerektartásból fizeti ki a postaköltséget? Válaszát várva. Köszönettel: Halász Gizella

Gyermektartásdíj letiltása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bíróság az egyik munkavállalótól fix összegű gyermektartásdíj letiltását rendelte el azzal, hogy a munkáltató köteles az édesanya számára, az általa megadott bankszámlaszámra a tartásdíj átutalását teljesíteni. Az édesanya azonban nem rendelkezik bankszámlaszámmal, és nem is szándékozik nyitni. Mit tehet ebben az esetben a munkáltató, hogy eleget tehessen átutalási kötelezettségének? A bírósági végzés értelmében "a gyermektartásdíj helyes levonásáért és kiutalásáért a munkáltató készfizető kezesként felel". Üdvözlettel: Vass Pálma

Alkalmi munkavállalói bérből letiltás Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft.-nél az alkalmazott munkabéréből gyerektartást vontak. A munkaviszonyt megszüntették, az alkalmazott alkalmi munkavállalóként lett bejelentve. Kell-e a gyerektartást ebből a jövedelemből is vonni? Várom válaszukat.

Tartásdíj, letiltás, végrehajtás a munkabérből Cikk

Tartásdíj, jogtalanul felvett táppénz, bármilyen más végrehajtható követelés: mekkora hányad vonható le a dolgozó munkabéréből és milyen egyéb szabályokat kell betartania a munkáltatónak? Összefoglaltuk.

Nyugdíj, tartásdíj, egészségügyi hozzájárulás: kinek, mennyit kell bevallania? Cikk

Nagykorú egyetemistának kell-e adóznia és bevallást készítenie tartásdíj után? Regisztrált munkanélkülinek kell-e szja-bevallást készítenie? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close