28 találat a(z) tagi jövedelem cimkére

Bt. nyugdíjas tagjának tagi jövedelme Kérdés

Kiva, koronavírus, kedvezmény Kérdés

Tagi jövedelem, minimumjárulék-szabály Kérdés

Tagi jövedelem januári kifizetése Kérdés

Tagi jogviszonyos ügyvezető jutalma Kérdés

Tagi jövedelemkivét Kérdés

Ügyvezető bérszámfejtése Kérdés

Tagi jövedelem kivétje Kérdés

Letiltás érvényesítése társas vállalkozás tagjától Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általam könyvelt egyik kft. letiltást kapott azon magánszemélyre, aki személyesen közreműködő tagja és ügyvezetője is a kft.-nek Az ügyvezetést tagi jogviszonya alapján látja el (tehát nem munkaviszonyban és nem is megbízási jogviszonyban). Havonta azonos összegű tagi jövedelem kerül számfejtésre, amely a személyes közreműködésének a díjazása. Ebből a tagi jövedelemből figyelembe kell venni a letiltást? Mindenhol csak azt olvasom, hogy letiltás munkabérből. De ez nem munkabér.

Tagi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! Kft. ügyvezetője tagi jövedelemként veszi ki a tevékenysége ellenértékét. A tagi jövedelem és az utána fizetendő szocho és szakképzési hozzájárulás az eredménykimutatás mely kategóriájában szerepeltethető? Szerintem nem bérjárulék. Köszönettel, Molnár Ilona

Üzletrész megszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy cég visszavásárolt saját üzletrészét ingyenes átadná egy tagnak. A tag személyesen közreműködik a társaságban, munkájáért munkaviszony alapján munkabért kap. Jogszabály szerint vagyoni érték megszerzésekor személyesen közreműködő tag esetében tagi jövedelemként, nem személyesen közreműködő tag esetében egyéb jövedelemként kell adózni. A fenti esetben is tagi jövedelemként adózik az üzletrész után, tehát figyelembe vehető a szocho felső korlát? Köszönöm válaszukat!

Nyugdíjas munkavállaló kivaalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy 2019-ben a munkaviszonyban foglalkoztatott nyugdíjasnak kifizetett munkabér beleszámít-e a kivaalapjába. Ismereteim szerint a nyugdíjas tag részére személyes közreműködés alapján kifizetett juttatás nem számít be a kiva alapjába. Ez csak a tagi jövedelemre, vagy a nyugdíjasnak munkaviszony alapján fizetett jövedelemre is kiterjed? Köszönöm válaszát.

Tagi jövedelem nagysága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas bt.-beltag havonta kap tagi jövedelmet. Évente egyszer kapna nagyobb összeget tagi jövedelemként. Van-e összeghatár a tagi jövedelemre vonatkozóan? Hatással van-e a tagi jövedelem összege a nyugdíjjogosultságra ? A bt. tagjainak hozzá kell járulniuk a tagi jövedelm kifizetéshez vagy milyen dokumentum szükséges ehhez? A tagi jövedelem pénztárból való kifizetésére van-e korlátozó összeg? Köszönöm.

Kiskorú örökös – osztalékfelvétel Kérdés

Tisztelt Adózóna! Sajnos az egyik ügyfelem, egy egyszemélyes kft. tulajdonos/ügyvezetője tavaly elhunyt, a céget kiskorú fia örökölte, édesanyja lett az ügyvezető. Egy 2015-ös "Elhunyt vállalkozó, üres kassza – így köteles helytállni az örökös" című cikkükben (http://adozona.hu/altalanos/Elhunyt_a_vallalkozo_ures_a_kassza__igy_kot_RTMGOJ) foglaltakkal kapcsolatban szeretnék kérdezni, mert sajnos ebben a cégben is kiderült, hogy az ügyvezető majdnem üres házipénztárral rendelkező társaságot hagyott hátra. Ha jól értem a cikkből, az örökösnek le kellene jelenteni a NAV felé tagi jövedelemként a hiányzó összeget. Ebben az esetben az adóterhek a következők: 15% szja, 10% nyugdíjjárulék, 4+3% egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkaerőpiaci-járulék + 22% szocho és 1,5% szakképzési hozzájárulás? Mivel igen korlátozott a rendelkezésre álló keret, felmerült az a kérdés, hogy esetleg ne tagi jövedelemként adózzák le utólag a pénzt, hanem a kiskorú örökös osztalékot venne fel. Erre a beszámoló szerint van elegendő eredménytartalék, és ebben az esetben "csak" 15% szja és 14% eho terhelné. Van-e arra lehetőség, hogy egy kiskorú osztalékot vegyen fel? Ha igen, akkor nyilván neki is be kell nyújtani az szja-bevallást, illetve a cégnek a '08-as bevallást? A cél az lenne, hogy mindenképp legalizálják a jövedelmet, és egy működőképes vállalkozásuk legyen. Válaszukat előre is köszönöm!

Nyugdíjas társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. nyugdíjas ügyvezetője, aki tulajdonosa is a társaságnak, tagi jövedelmet szeretne kivenni. Ebben az esetben a társasági szerződésben kell-e hogy rögzítve legyen, hogy vehet fel? Jól tudom, hogy ebben az esetben 10 százalék nyugdíjjárulékot és 15 százalék szja-t kell megfizetni? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. ügyvezetőjének jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Belgiumi letelepedés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Járulékfizetés ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs