12 találat a(z) tévedés cimkére

Árbevétel hiba Kérdés

SZÉP-kártyák közterhei 2019-ben Cikk

Gyökeresen átalakul 2019-től a munkáltatói juttatások rendszere.

Mi a megoldás? Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy cég tévesen X cég nevére állított ki számlát az elmúlt hónapban. Ezt a számlát nem a cég nevére, hanem a tulajdonosa nevére (megegyezik a cégnévvel) kellett volna kiállítani, mert saját tulajdonú családi házának szigeteléséhez használt anyagokról szól. Mi a megoldás, hogy a vásárlásról szóló számla vevőjeként a magánszemély adatai szerepeljenek? A számla összege 1 416 000 forint áfával. Köszönöm előre is válaszukat.

Elrontott munkabérletiltás javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló bérét több letiltás is terheli, ezért a szabályok szerint a munkabérének 50 százaléka letiltásra került. A napokban olvastam a jogszabályt, mely szerint az öregségi nyugdíj legkisebb összegének megfelelő bérnek a letiltás mentesnek kell maradnia. A munkavállalónak több hónapon keresztül le lett tiltva a munkabérének az 50 százaléka, azonban az így kézhez kapott bére kevesebb lett, mint 28 500 forint. A letiltott összegek át lettek utalva a jogosult és a végrehajtó részére. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a bérszámfejtőnek kötelező-e visszamenőleg javítani? Vagy hogyan lehetne javítani ezt a hibát? Esetleg megfelelő javítás-e az, hogy a különbözetet például ebben a hónapban nem utaljuk el a végrehajtónak, hanem kifizetjük a munkavállaló részére? Úgy gondolom, hogy a jogosultaktól a levonást visszakövetelni sokkal bonyolultabb eljárás lenne. Kérem segítségét, hogy mi a helyes eljárás egy ilyen esetben. Válaszát előre is köszönöm!

Elrontott munkabérletiltás javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló bérét több letiltás is terheli, ezért a szabályok szerint a munkabérének 50 százaléka letiltásra került. A napokban olvastam a jogszabályt, mely szerint az öregségi nyugdíj legkisebb összegének megfelelő bérnek a letiltásmentesnek kell maradnia. A munkavállalónak több hónapon keresztül le lett tiltva a munkabérének az 50 százaléka, azonban az így kézhez kapott bére kevesebb lett, mint 28 500 forint. A letiltott összegek át lettek utalva a jogosult és a végrehajtó részére. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a bérszámfejtőnek kötelező-e visszamenőleg revíziózni? Vagy hogyan lehetne javítani ezt a hibát? Esetleg megfelelő javítás-e az, hogy a különbözetet például ebben a hónapban nem utaljuk el a végrehajtónak, hanem kifizetjük a munkavállaló részére? Úgy gondolom, hogy a jogosultaktól a levonást visszakövetelni sokkal bonyolultabb eljárás lenne. Kérem segítségét, hogy mi a helyes eljárás egy ilyen esetben. Válaszát előre is köszönöm!

Gyakori hibák a szakképzési hozzájárulás kiszámításakor Cikk

NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint még az önkéntes jogkövetésre törekvő, megfelelő szakmai háttérrel rendelkező adózóknál is előfordul a szakképzési hozzájárulás összegének téves meghatározása.

Tévedések és nem szabályozott kérdések a kisadózásban Cikk

Nem egyszerű botlások nélkül megúszni a különböző jogszabály-módosítások értelmezését. Ezúttal a kisadózási és a társadalombiztosítási szabályok közötti döccenőkre hívjuk fel a figyelmet.

Rossz áfakulccsal való számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a teendő olyan esetben, ha egy terméket hosszú ideje nem a megfelelő áfakulccsal számlázott ki egy cég? A terméket 5 százalékos áfakulccsal számlázta, de 27 százalékos kulccsal kellett volna! Visszamenőleg sztornózni és újra ki kell számlázni a terméket? áfa-önellenőrzések? Éves beszámolók, tao-bevallás módosítása? Elég sok kérdés merül fel ilyen esetben. Válaszát előre is köszönöm.

Téves beütés a pénztárgépbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésben. Egy pénztárgép alkalmazására kötelezett társaság (egyetemi büfét üzemeltet) alkalmazottja egy, a napi forgalomhoz képest jelentős összeget ütött be a pénztárgépbe, amit az aznap esti záráskor sem vett észre, tehát nem került sor a stornózására. Az észrevételkor jegyzőkönyv megírására került sor (ami alapján a téves beütés negatív összeggel került be a cég könyveibe). Kérdésem, hogy ezt helyesen tették-e? Megfelelő dokumentum a kézzel, utólag írott jegyzőkönyv? Nem probléma-e az, hogy ez a NAV-hoz befutó göngyölített bevételek között egyáltalán nem jelenik meg? Köszönöm segítségüket!

Ha hibázott az adóbevallásnál, előzze meg a NAV-ot! Önellenőrzési abc Cikk

Gyakori, hogy az adózók az adóbevallást követően jönnek rá, hogy tévedtek, rosszul számoltak ki valamit. Összefoglaltuk, hogy mikor lehet és mikor érdemes önellenőrzést benyújtani a NAV-hoz.

Pénztárgép összegének javítása Kérdés

Kedves Szakértő! Miután ellentétes híreket hallottunk kereskedőktől a pénztárgép-használattal kapcsolatban, szíveskedjenek az alábbiakban a segítségünkre lenni. Tévesen ütünk be például 5000 forint összeget a pénztárgépbe. Ezt azonnal korrigáljuk, töröljük, még a végső rögzítés előtt. Az összes bevételben ez a tétel nem jelenik meg, csak a pénztárgép szalagon szerepel, hogy sztornó: 5000 forint. Kell-e nekünk ezt az összeget jegyzőkönyvezni? Véleményünk szerint csak azt, amit már kitörölhetetlenül beütöttünk, és a bevételben is benne szerepel. Köszönjük a megnyugtató válaszukat .

Az adóhatóság a saját tévedését visszamenőleg az ügyfélen verte le Cikk

A vámhatóság saját mulasztását vagy tévedését visszamenőleg nem korrigálhatja az ügyfél hátrányára - így döntött egy peres ügyben a Kúria.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Könyvelőirodák kiterjesztett gyártói felelősség díja

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Osztalékfizetés tagok részére

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs