185 találat a(z) társasház cimkére

Társasházi közös helyiségek használati díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasházi közös tulajdonban lévő helyiséget a társasházban lakó tulajdonosok használják. A használatért a társasháznak díjat fizetnek. Kérdésünk az volna, hogy az ebből származó bevétel után kell-e adót fizetnie a társasháznak?

Társasházi szigetelés elszámolása Kérdés

A társasház a ház szigetelését karbantartásra elszámolhatja-e, mivel az több millió forint, vagy amortizálni kell? Ha a társasház vállalkozással végezteti a ház szigetelését, az elszámolás módja mi? Pénzforgalmi kettős könyveléssel vezeti a ház a könyveit. Válaszukat köszönöm.

Vevő adószámának szerepeltetése a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasházak részére kiállított számlán mely esetekben kell szerepeljen a vevő, azaz a társasház adószáma?

Társasházi közös tulajdon értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal rendelkező társasház közös tulajdonban lévő ingatlanát értékesítené vagy bérbeadná. Eladási ár 9 150 000 Ft lenne és a kapott összeget a társasház felújítására fordítanák, nem lesz felosztva a tulajdonosok között. Kell-e, és ha kell, mennyi adót kell fizetni az értékesítés után a társasháznak? Ha nem értékesítik, hanem inkább bérbeadják magánszemélynek, akkor milyen adókat kell a bérbeadás után fizetnie a társasháznak? Változik-e a helyzet, ha vállalkozásnak adják bérbe a helyiséget? Köszönjük szépen a segítséget!

Építőközösség adózása II. Kérdés

Tisztelt Bartha László! Nagyon köszönöm korábbi, azonos tárgyú kérdésemre adott válaszát. Válaszát olvasva felmerült egy további kérdés: ha az építőközösségben a megállapodás az, hogy az egyik magánszemély tulajdonos adja a telket, a másik kft.-tulajdonos saját költségén felépíti az ingatlant, majd az építőközösség megszűnésekor a társasházi alapító okirat szerint egyik lakás a telket beadó magánszemélyé lesz, a másik három az építési költségekkel beszálló kft.-é, akkor értékesítés történik-e a tagok között, vagy a tagok és az építőközösség között? Ha nem, akkor a kft. a könyveiben szereplő építési költségek értékén készletre veheti a neki járó lakásokat, és csak akkor keletkezik áfafizetési kötelezettsége, ha eladja ezeket? Ha az egyik lakást iroda céljára használatba veszi, akkor a használatba vételkor keletkezik áfafizetési kötelezettsége, és ha igen, akkor az építési költségek alapján meghatározott ingatlanérték után? Köszönettel: Nagy Annamária

Társasház számlázása Kérdés

Társasházat megkereste egy cég, hogy antennákat szerelne fel a ház tetőszerkezetére, ezért havi bérleti díjat fizetnének. Milyen módon tudunk kiállítani számlát a bérleti díjról? Állíthat-e ki számlát a társasház? Adómentes adószámmal rendelkezünk. Kiállíthatja-e a bérlő helyettünk a számlát? Mi ennek az szja- és az áfavonzata?

Áfás kérdés II. Kérdés

Kedves Szerkesztő! A korábbi kérdéshez kapcsolódva:a társasházban lévő lakóingatlan és üzlethelyiség felújításának áfája levonható volt, előtte bejelentettük, hogy áfásan fogja bérbe adni. Így a felújításról kapott számlából az áfát levontuk, illetve mivel forditott volt a számla, fizetendőként is bevallottuk. Most, mivel a tetőfelújítás azon részét, amelyet a társasház a kft.-nek megtérít, a kft.-nek áfásan ki kell számlázni a társasház felé. Ez lett volna a kérdésem, jól gondolom-e? Köszönettel.

Áfás kérdés Kérdés

Egy társasházban egy kft. vásárolt egy lakást és egy üzlethelyiséget, ezeket fel kellett újíitani, többek között a tetőt is. Kérdésem: ha a tető felújítási költségét a kft. fizette és a társasház ennek költségét kifizette, én úgy gondolom, ezt az összeget feléjük ki kell számlázni áfásan, mert a kft. áfaalany. Köszönettel

Társasház! Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdés: társasház, amelynek nincs gazdasági tevékenysége, milyen könyvvezetésre kötelezett?

5 százalékos áfa Kérdés

Lakások, társasházak esetén az áfatörvény 3. számú melléklete szerinti értékhatár megállapításánál az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Az összes hasznos alapterület számításánál figyelembe kell-e venni a loggia, a terasz, az erkély, illetve a tornác területét? 2.) Egylakásos lakóház építésénél a pinceszinti helyiség a lakóingatlan része-e, és beleszámítandó-e a hasznos alapterületbe figyelembe véve azt, hogy igen gyakran a kazán és a mosóhelyiség is ezen a szinten kerül elhelyezésre? 3.) Társasház esetében, ahol a lakástól függetlenül, nem a lakáson belül elhelyezkedő tárolók értékesítése is történik, azoknak az értékesítésekor 5 vagy 27 százalékos adómértéket kell-e alkalmazni? Válaszukat köszönöm.

Bérlő közüzemi tartozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy társasháztól bérel helyiséget. A bérlemény közüzemi mérőórái cégünk nevén vannak, a számlákat cégünk kapja. A társasház közös képviselője ennek ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy havonta mutassuk be neki az aktuális számlát és annak kiegyenlítését, mondván, ha tartozunk, azt a társasházon hajtják be a szolgáltatók. Valóban igaz ez? Van-e joga a közös képviselőnek betekinteni egy gazdasági társaság számláiba, még akkor is, ha történetesen az a társasház bérlője? Köszönettel: Vass Pálma

Társasház részére fizetett bérleti díj bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk társasháztól fog bérelni üzlethelyiséget. Mivel kifizetők vagyunk, levonjuk a forrásadót a számlán szereplő bruttó bérleti díjból, a 1608A-01-01 7. és 12. soraiban szerepeltetjük. Kérdésünk, hogy M lapot nem kell a társasházra vonatkozólag benyújtani? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Társasház adóbevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy ötlakásos társasháznak, ha semmilyen gazdasági tevékenysége nincsen, szükséges-e, hogy bevallást adjon be egy évben egyszer a NAV felé? Kérem, hogy tájékoztasson, milyen esetben, és mikor kell adózzon és bevallást beadjon. Előre is köszönöm. Arra is választ kérnék, hogy ha van adószám, akkor azt milyen módon lehet visszaadni? Előre is köszönöm.

Lakásbérbeadás – így számolhatók el a felújítási költségek Cikk

Társasházban lévő – kizárólag bérbeadásra hasznosított – lakás tételes költségelszámolásakor egy összegben elszámolható-e a társasház adott lakásra jutó felújítási költsége (tető-, víz-, csatorna-, kéményfelújítás)? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszolt.

Mikor kettős a társasház könyvvezetése, és mikor nem? Cikk

Társasházunk több mint 500 albetétes. Az éves közösköltség-előírás meghaladja az 50 millió forintot. Közös terület bérbeadásából nincs bevételünk. Kérdésem: kötelező-e a kettős könyvvezetés. Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close