242 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Rokkantsági ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben valaki rokkantsági ellátásban részesül, és az egészségi állapotának mértéke 55 százalékos, akkor az illető megváltozott munkaképességűnek minősül? Ha igen, akkor vonatkozik rá a 2011. évi CLVI. törvény 462/A paragrafusa, mely szerint társas vállalkozóként mentesül a szociális hozzájárulási adó fizetésének kötelezettsége alól? Köszönöm a válaszát.

Családi gazdálkodó, kataalany és társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Járulékfizetéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A kérdéses adózó az alábbi jogviszonyokkal rendelkezik: egyszemélyes kft. ügyvezetője munkaviszonyban, családi gazdaság vezetője őstermelői jogviszonyban, valamint egyéni vállalkozó kataalany. Jelenleg heti 40 órás munkaviszonyban áll a saját kft.-jében, itt fizeti meg a garantált bérminimum utáni járulékokat, és másodállású kataalanyként a havi 25 ezer forintot. Az MVH szerint viszont nem lehet munkaviszonyban sehol, mivel családi gazdálkodóként élethivatásszerűen kell az őstermelői tevékenységet folytatnia. Ha a három jogviszonyt vizsgáljuk, és figyelembe vesszük az MVH álláspontját, akkor hogyan alakulna a helyes járulékfizetése? (Őstermelőként az éves árbevétele nem éri el a 8 millió forintot.)

Társas vállalkozó külföldi munkaviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár magánszemély magyarországi vállalatban személyesen közreműködik, társas vállalkozóként. Rendelkezik magyar lakcímmel, de életvitelszerűen Németországban él, munkaviszonya több éve Luxemburgban van, a munkavégzés helye is Luxemburg. Értelmezésünk szerint a 883/2004 EK rendelet 13. cikkének a két vagy több tagállamban végzett tevékenységre vonatkozó szabályai alapján a tag luxemburgi joghatósága állapítható meg, ezek alapján járulékfizetési kötelezettség a tag után Magyarországon nincs, a biztosítási jogiszony igazolásának nyomtatványa az OEP szerint az A1 nyomtatvány. Azonban Luxemburgban ezt a nyomtatványt a társadalombiztosítási szerv nem ismeri. Mi a teendőnk ilyen esetben? Az OEP-től kell A1 igazolást kérnünk? Válaszát előre is köszönöm!

Társas vállalkozó vagy munkaszerződés? – Járulékfizetés ügyvezetőként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes betéti társaság (orvosi szolgáltató) tagja ellátja az ügyvezetői feladatokat, és nem áll sehol sem alkalmazásban. Kérdés: Mi alapján fizeti meg a járulékait? A.) Társas vállalkozóként emelt járulékalap szerint fizet a minimálbér után? Tehát a szocho alapja 112,5 % és az egészségbiztosítás alapja 150 %? Nincs szakképzésihozzájárulás-kötelezettség. B.) Mt. szerint munkaszerződést köt, és a minimálbér után fizeti meg a járulékokat, mint munkavállaló? Esetében felmerül-e, hogy ügyvezetőként a garantált bérminimumot kell figyelembe venni a bér megállapításánál? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:

Munkaerő-piaci járulék többes jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányul, hogy kell-e fizetnie a munkaviszonyából származó jövedelme után munkaerő-piaci járulékot annak a társas vállalkozónak, akinek máshol 4 órás munkaviszonya van. Számomra az 1997. évi LXXX. törvény 25/A § (b) pontja és ugyanezen törvény 31. §-a nem egyértelmű, némi ellentmondást sugall. Fenti esetben melyiket kell alkalmaznom? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szabó Szilvia

Katás egyéni vállalkozó járuléka többes jogviszonyban Kérdés

Minden tagra, vagy csak az ügyvezető tagokra vonatkozik az a 2014. 01.01-jétől alkalmazandó szabály, hogy katás egyéni vállalkozó nem minősül főállásúnak, ha más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak, vagy társas vállalkozónak minősül (ennek következtében a tagi jogviszony után meg kell fizetni a járulékokat a katás 25 ezer forint mellett)?

Társas vállalkozó járulékfizetése többes jogviszony esetén Kérdés

Olvastam az alábbi cikket: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nem_szeretem_minimumszabaly_inyenceknek_jar_QC4E4J#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly és ezzel kapcsolatban felmerült kérdésem. Mi a helyzet abban az esetben, ha az ügyvezető tagja a vállalkozásnak (társas vállalkozó), feladatát megbízási jogviszonyban látja el, díjazást nem kap, nincs tagi kivét sem és van másik vállalkozásban heti 36 órát meghaladó biztosítotti jogviszonya? Ebben az esetben milyen járulékot kell fizetni, milyen alappal? Vagy csak bejelentési és bevallási kötelezettsége van a társaságnak, de a járulékalap 0 Ft?

Nyugdíjas ügyvezető társas vállalkozóként Kérdés

Ha a fenti jogcímként veszem ki a pénzt, akkor is fizetek 27 százalékot? Mi legyen a jogcím, hogy ne kelljen a 27 százalékot megfizetni?

Táppénz vállalkozó Kérdés

Tisztelt Radics Zsuzsa! Egy társas vállalkozó, akinek nincs kivéte, de a kötelező járulékokat megfizeti, keresőképtelen lesz. Ebben az esetben, mivel megfizeti a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, így elvileg jogosult táppénzre?! A kérdés, hogy az igénylőlapon akkor is ki kell tölteni a Pótlap. 3 -at....szerződésben meghatározott jövedelem"-t, ha nincs jövedelem?.... Ha nem töltöm ki, vagy nullázom, akkor hibás... Segítségét előre is köszönöm.

Csedre jogosultság Kérdés

Dolgozó 2014. 10. 15-étől részmunkaidős munkaviszonyban áll 2015. 04. 01-jén szül, előtte 2014. 09. 01. - 2014. 10. 14-ig megbízással volt biztosított, 2013. 12. 09. - 2014. 04. 25. között társas vállalkozóként volt,biztosított. 1999. 08. 05-étől főállású munkaviszonya van, melyben 2013. 10. 21-étől fizetés nélküli szabadságon van Kaphat-e csedet vagy gyedre jogosult tud lenni?

Egyéni vállalkozó, társas vállalkozó szocho adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az lenne a kérdésem, hogy 2012, 2013, 2014 évben igénybe lehet-e venni szochokedvezményt társas vállalkozó rokkant nyugdíjas járulékfizetésekor? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Bores Lászlóné

Egyéni vállalkozó, kiküldött és katás tb-kötelezettségei Cikk

Az utóbbi napokban többen is tettek fel járulékfizetéssel kapcsolatos kérdéseket. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértőnk ezekre adott válaszait gyűjtöttük össze.

Jogviszonyok Kérdés

Egy most alakuló bt. a katát választotta a beltagja után. A társasági szerződésben úgy rendelkeztek, hogy a beltag látja el az ügyvezetési feladatokat munkaviszonyban napi egy órában. Megfizeti az 50 ezer forintot mint katás és a járulékokat a munkaviszony után. Most volt adóellenőrzése, mint induló céget nézték, az ellenőrök ezt nem értették. 1041-es nyomtatványon bejelentettük a munkaviszonyt és hogy a beltag társasvállalkozó. A társas vállalkozói jogviszonyt visszatöröltették velünk. Tv -nek megfelelően jártunk el?

Társas vállalkozói státusz megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Tbj. szerint egy bt. kültagja akkor minősül társas vállalkozónak, ha ténylegesen és személyesen működik közre. Hogyan kell értelmezni a tényleges és személyes közreműködést? Úgy, hogy fizikailag jelen van a bt. szolgáltatásnyújtásában, vagy pedig úgy, hogy ez a személyes közreműködés ki van kötve a bt. társasági szerződésében? Válaszát köszönöm!

Biztositási jogviszony tanulónál Kérdés

Egyszemélyes kft. esetében az egyetemi tanulmányait befejező tag/ügyvezetöre is vonatkozik, hogy a diákigazolvány érvényesség lejártát követően az egészségügyi szolgáltatás további 45 napig tart, és csak ezt követően kell társas vállalkozóként bejelenteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő földvásárlása (szántó)

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close