21 találat a(z) tárgyi eszköz eladása cimkére

Katás egyéni vállalkozó, tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Őstermelő tárgyieszköz-értékesítés Kérdés

Tárgyi eszközök eladása őstermelői tevékenység esetén: el kell-e számolni értékcsökkenést? Cikk

Nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek a tárgyi eszközök értékesítéséből származó bevétel, arra az ingó értékesítésre vonatkozó szabályt kell alkalmazni a jövedelemszámításkor. Mivel az értékcsökkenési leírás az őstermelői költségek között érvényesíthető, így nagyobb értékű tárgyi eszköz értékesítése esetén a teljes eladási ár adóalapot képez.

Tárgyi eszköz értékesítése tárgyi adómentes tevékenységnél Kérdés

Katás egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tárgyieszköz-értékesítés Kérdés

Alanyi mentes kft. – tárgyieszköz-értékesítés áfája Kérdés

Tárgyi eszköz eladása alanyi adómentes bt.-nél Kérdés

Eszközértékesítés és bérből kompenzálás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, egy magyar illetőségű, áfaalany kft. egy felmondási idejét töltő alkalmazottnak szeretne tárgyi eszközöket eladni. Az eszközökről a számlák elkészültek, az áfát megfizette a cég. Az eszközök vételára (személygépkocsi, IT-eszközök, bútorok) szinte megegyezik a dolgozó utolsó havi bérének, végkielégítésének, szabadságmegváltásának nettó összegével. Kérdésem, hogy a dolgozó és a munkáltató a közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetésbe belevehetik-e, hogy kompenzálják egymás felé a követeléseiket, így bérfizetésre és vételár-megfizetésre sem kerül sor, vagy erre az esetre is vonatkozik a 33/50 százalékos szabály, és a törvényes megoldás érdekében mindkét ellenirányú pénzmozgásnak meg kell történnie? Köszönettel.

Apport értékesítése Kérdés

Kft. magánszemély tagjai 2016-ban jegyzett tőke emelése gyanánt tárgyi eszközt apportáltak. Ezt az eszközt szeretnék eladni. Az értékesítés miatt csökken-e a jegyzett tőke, kell-e társasági szerződést módosítani, vagy csak ki kell vezetni az értékesítés miatt ezen eszközt a tárgyi eszközök közül? Tartoznak-e a tagok – akik egyben ügyvezetők is – felelősséggel az apport eladása miatt befizetési kötelezettséggel? Mire kell még figyelni ez esetben? Köszönettel.

Szüneteltető katás egyéni vállalkozó tárgyieszköz-értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, de értékesítené az egyéni vállalkozásban korábban beszerzett tehergépjárművét. Meg kell-e szakítani a vállalkozás szüneteltetését a tárgyieszköz-értékesítés miatt? Kiszámlázható-e adómentesen a tehergépjármű? Köszönöm szépen, előre is a segítséget!

Tárgyi eszköz adózása katás egyéni vállalkozás megszűnése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, áfakörös egyéni vállalkozó vállalkozásában van egy teherautó. A vállalkozó szeretné megszüntetni a tevékenységét. Kérdésem, hogy mi lesz a teherautó "sorsa" adóügyileg (kata és áfa), ha a megszűnésig nem sikerül azt értékesíteni? Válaszukat előre is köszönöm!

Tárgyieszköz-eladás Kérdés

Egyéni vállalkozás ez év közepe óta szünetel. Az év végén viszont jelentkezett valaki, hogy megvenné a leselejtezett munkaeszközét. Mi a módja az értékesítésnek? Számlázhat ez idő alatt? Úgy tudom, hogy nem. Ha még ez évben újraindítja a vállalkozását, akkor viszont nem tudja újra szüneteltetni? Mi a megoldás?

Tárgyi eszköz értékesítésekor felszámítandó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sportági szakszövetségként áfaalanyok vagyunk. Az áfatörvény 85. § (1) bekezdés m) pontja szerint áfamentes a sporttal kapcsolatos tevékenységünk, ezért a mentes tevékenységhez beszerzett tárgyi eszközök áfáját nem vonjuk le, hanem a bruttó (áfával növelt) összeget aktiváljuk és amortizáljuk. Amennyiben értékesítjük ezeket a tárgyi eszközöket (sportegyesületeknek, magánszemélyeknek), fel kell-e számítanunk áfát, ha igen, élhetünk-e az arányos rész levonási lehetőséggel (60 hónapon belül)? Az áfabevallásban a levonható részt miként tudjuk szerepeltetni? Válaszát köszönjük!

Tárgyieszköz-eladás Kérdés

Egyéni vállalkozó a tevékenység megszüntetését tervezi. Közben tagi jogviszonyban ügyvezetőként belép egy kft.-be, ahol jelenleg 100%-ban a felesége a tag és az ügyvezető. Ha belép, azt 40%-os tulajdonrésszel tenné meg. Az egyéni vállalkozás megszüntetéséből eredően a vállalkozásban lévő tárgyi eszközöket a fentebb említett kft. vásárolná meg, akkor létrejön-e közöttük a kapcsolt vállalkozás? Ha kapcsolt vállalkozásnak minősül ebből szempontból, akkor milyen kötelezettsége van az egyéni vállalkozásnak és a kft.-nek? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Új pedagógusbér, esélyteremtési illetmény

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, gyod, tartósan beteg, gyes

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1