384 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Szoftverlicenc vásárlása Amerikából II. Kérdés

2017. november 22-én tettünk fel Önöknek egy kérdést, itt az Adózónán, amely szoftvervásárlásról szólt. Válaszukban azt írták, hogy a szoftverbeszerzést szellemi termékként kell nyilvántartani, azonban ebben az esetben nem saját célra vásárolják a szoftvereket, hanem továbbértékesítési célra, tehát a szoftverek nem lehetnek a társaság befektetett eszközei. Ezért kérdésünk még mindig az, hogy ilyenkor árunak vagy szolgáltatásnak minősül-e a szoftvervásárlás? Az eredeti kérdés szövege: Egyik partnercégünk szoftverlicenceket vásárol Amerikából, a szoftverek email-en át érkeznek be, az ügyfél egy sorozatszámot kap, melynek használatával telepíteni, aktiválni és használni tudja a szoftvert. Az ügyfél részére egy DVD-t is kiküldenek, de a nélkül is tudja használni a programot. A licenc a vásárláskor elérhető legfrissebb szoftververzió használatára jogosít, a szoftvert időbeni korlátozás nélkül használhatja a jövőben, a szoftverkövetés megvásárolható? Kérdésünk ezzel kapcsolatban az lenne, hogy amikor megvásárolják Amerikából a szoftverlicenct, akkor ez minek minősül, árunak vagy szolgáltatásnak? Üdvözlettel Szűcs Ildikó

Szoftverlicenc vásárlása Amerikából Kérdés

Egyik partnercégünk szoftverlicenceket vásárol Amerikából, a szoftverek e-mail-en át érkeznek be a vásárló társasághoz, a szoftver vásárlói egy sorozatszámot kapnak, melynek használatával telepíteni, aktiválni és használni tudják a szoftvert. A vevők részére egy DVD-t is kiküldenek, de anélkül is tudják használni a programot. A licenc a vásárláskor elérhető legfrissebb szoftververzió használatára jogosít, a szoftvert időbeni korlátozás nélkül használhatják a jövőben, a szoftverkövetés is megvásárolható. Kérdésünk ezzel kapcsolatban az lenne, hogy amikor megvásárolják Amerikából a szoftverlicenct, akkor minek minősül árunak vagy szolgáltatásnak? Üdvözlettel: Szűcs Ildikó

Mi minősül adománynak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület, adományokat kap közfeladatainak ellátására magánszemélyektől. Egy példa: egy magánszemély ad 5000 forint adományt a közhasznú egyesületnek közhasznú céljainak ellátására, az adományért cserébe kap 2 óra játszóházi szolgáltatást vagy sérült gyermekek esetében integráló foglalkozáson vehet részt. Szolgáltatásnak vagy adománynak minősül az áfatörvény és a 350/2011. (XII. 30.) kormányrendelet 6. § szerint? Köszönöm!

Szálláshelyszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem szálláshelyszolgáltatást végezne. Nyaralóháza van 8 szoba, közös konyha. Kérdésem, hogy milyen TEÁOR számra jelenthetem be? Bookingon keresztül is kiadná a szobákat, elsősorban rövid távra, idényjellegűen. Pénztárgép használatra kötelezett-e? Hogyan fogja kezelni azokat a számlákat, melyekre a bérbevevők előleget utalnak, és a különbözetet készpénzben fizetik ki? Válaszukat előre is köszönöm!

Szerbiában végzett szolgáltatás Kérdés

Egy magyar cég Szerbiában nyújt szolgáltatást, saját munkavállalóival. Áfa szempontjából ez export szolgáltatás és nem terheli áfafizetési kötelezettség? Ha ez a magyar cég bevon a tevékenységébe szerb társaságokat, akkor a szerb társaságok által a magyar cég részére benyújtott számlák import szolgáltatásnak tekinthetők? Az áfabevallásban a befizetendő és a visszaigényelhető áfa sorában is fel kell tüntetni? Hogyan kell számlázni a magyar cégnek, ha bejelentkezik Szerbiába adóalanynak?

Szolgáltatás áfája Romániában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Kulturális szolgáltatást (előadás) nyújt egy magyar kft., áfabevalló. A megrendelő romániai alapítvány. Az előadás helyszíne (teljesítés helye) Románia. Információim szerint a romániai civil szervezetek nem kapnak EU-s adószámot, nem fizetnek áfát. Ebben az esetben hogyan kell kiállítania a számlát az előadásról a magyar kft.-nek? 1. Felszámítva a magyar 27 százalékos áfát, vagy 2. áfamentesen, és ráírva a számlára, hogy az áfa fizetésére a vevő köteles, vagy 3. valahogy egészen másképp? Köszönöm válaszát! P.Zs.

Szolgáltatás harmadik országbeli partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: ha egy áfás magyarországi társaság kongresszust szervez Magyarországon egy olyan külföldi partnerének, aki nem uniós országbeli (Kína), akkor a partner részére kiállított számla a kongresszus szervezéséről áfás lesz vagy tárgyi mentes? Válaszát előre is köszönöm.

Vásárlás Angliából, nincs uniós adószáma az eladónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Angliából venne igénybe szolgáltatást. Le akartuk ellenőrizni a céget, de nincs közösségi adószáma, így abban a rendszerben nem tudjuk. Az egyik kérdésünk az lenne, hogy le tudjuk-e ellenőrizni valamilyen adatbázisban, hogy élő cégről van-e szó, ha nincs közösségi adószáma, de egy adószámot írt? A másik kérdés az, hogy akkor simán adómentes szolgáltatást veszünk igénybe közösségi adószámok nélkül? Ezt a mi áfabevallásunkban kell szerepeltetni? Ha igen, akkor melyik sorban? Köszönjük szépen a segítséget!

Gumiabroncs és szerelés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaság több cégautóval rendelkezik, amelyeket a tevékenységéhez használ, ami nem gépjárművekkel kapcsolatos. A cégautókon lecseréltette a nyári gumikat télire. Több szolgáltatót vont be a gumicserébe, több telephelyük is van. Az egyes szolgáltatók teljesen eltérően számlázták a gumicserét és magát a téli gumit: egyes esetben külön számlán a terméket, külön a munkadíjat. Más esetben egy számlára került a téli gumi és a munkadíj. Iparűzési adó és általános forgalmi adó szempontból sem mindegy, hogy ítéljük meg a kérdést, termékbeszerzés-e a gumi, igénybevett szolgáltatás-e a munkadíj (számlázási gyakorlattól függetlenül), vagy az egész esetet komplexen figyelembe véve szolgáltatásról beszélhetünk? Ha szolgáltatás, a gumiabroncsot is tartalmazó összegre alkalmazható az 50 százalékos áfalevonhatóság személygépkocsik esetében? Válaszukat előre is köszönjük.

Nyílt végű lízing 14. § Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az oldalon több cikkben is megjelent az az álláspontjuk, hogy nyílt végű lízing esetén a magánhasználatra jutó áfa nem vonható le. Szándékosan vagy nem szándékosan, de senki nem vesz tudomást az áfatörvény 14. § -áról, ami kimondja, hogy a magánhasználat az adóköteles szolgáltatásnyújtás. Kérdésem tehát, ha a vállalkozás adóköteles tevékenységet folytat, a magánhasználat a 14. § alapján adóköteles, akkor mi az arányosítás tárgya? Köszönettel.

Szálláshelyszolgáltatás átalányadója 2018 Kérdés

Üdülőháznak több tulajdonosa van, cégek és magánszemély. Magánszemély tulajdonos 8 szobáig adózhat-e a 38 400 forint/szoba tételes átalányadózással egy ilyen üdülőben 2018-tól? Milyen feltételek érvényesek részletesen 2018-tól erre a tevékenységre?

Szolgáltatás harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő. Egy belföldi cég internetre teszi fel a saját készítésű kerékpáros térképét. Aki letölti a térképet (belföldi, közösségi, harmadik országbeli) az az internetes felületet üzemeltető kanadai cégnek fizet. Ez a kanadai cég egy bizonyos limitet meghaladó összeg elérésekor utal a belföldi cégünknek (amelyből előzőleg levonja a saját jutalékát). A belföldi cég az így megkapott összegből állít ki számlát a kanadai cégnek. Helyes ez a számlázási gyakorlat?Áfa szempontból mi a teendő?

Fordított adózás vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" cég építési hatósági engedélyhez kötött csarnokok építés-szerelési munkáit végzi és ehhez az acélszerkezetet is ő gyártja le. Az ügylet fordított áfás ügyletnek minősül. "A" cég azonban a gyártott acélszerkezetek elkészítéséhez igénybe vesz más vállalkozót is ("B" cég), aki csak gyártási tevékenységet végez a "A" cég telephelyen. Az alapanyagot is "A" cég biztosítja, "B" csak szolgáltatást nyújt "B" cég NEM vesz részt közvetlenül a csarnok helyszíni szerelésében. Kérdésünk, ha "B" cég építési hatósági engedélyköteles építkezéshez gyártott acélszerkezet gyártásában vesz részt, melyet már csak "A" cég szerel be a helyszínen, akkor ez a szolgáltatás is fordított áfás ügyletnek minősül-e?

Névjegykártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Névjegykártyát rendelünk reklámcégtől, az árát anyagköltségként vagy szolgáltatásként kell könyvelni? Válaszát előre is köszönöm!

Használtcikk-értékesítéshez kapcsolódó szállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a tanácsát, hogy használtcikk-értékesítéshez igénybe vett szállítási szolgáltatás áfája levonható-e. Ha a vállalkozás használt gépet értékesít és ezt kiszállíttatja házhoz a vásárlónak, arról természetesen számlát kap. Ennek a szállítási szolgáltatásnak az áfája levonható-e, ha a szállítás a megrendelő felé nincs kiszámlázva, mert úgy hirdetik, hogy a szállítás ingyenes, vagyis a szállítási költséget átvállalják? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Gulácsiné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA áfa bevallásban

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink