24 találat a(z) szolgáltatás EU-ba cimkére

Kertépítés számlázása EU-s adóalany részére Kérdés

Közösségi szolgáltatás számlázása EU-adószám hiányában Kérdés

2065 bevallás EU-ba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Az áfabevallás melyik soraiba kell beírni az EU székhelyű cég részére nyújtott autójavítási szolgáltatás adót nem tartalmazó összegét?

Szolgáltatásnyújtás közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást végző bt. Romániába nyújtana szolgáltatást. A romániai vállalkozás közösségi adószámát lekérdezve érvénytelen adószámnak jelzi azt. Mi a teendő ebben az esetben? Belföldi értékesítésként kell kezelni az ügyletet, vagy közösségen belüliként? A szolgáltatást nyújtó magyarországi vállalkozás adómentes tevékenységet végző adóalany, tehát áfabevallást nem nyújt be! Ez esetben kell-e benyújtania A60 és/vagy '65 bevallást? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Szolgáltatás EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk osztrák cégnek számláz ki Magyarországon végzett szerelési munkát. Vevőnknek nincs magyar adószáma, csak közösségi. Egy budapesti ingatlanon végeztünk építési-szerelési munkát, ami nem építésiengedély-köteles technológia szerelés, és a beszerelt rendszer az épület részét képezi. Mi a teljesítés helye, és ezáltal milyen áfa számítandó fel? Várom válaszukat! Köszönettel.

Meghökkentő bizonylatolás: számla gépelt írólapon Cikk

Belföldi, alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó közösségen belül adóalany felé nyújtott zenei szolgáltatásának bizonylatolását egy írógéppel megírt dokumentummal teljesítette. Ez alapján történt az ellenérték jóváírása. Milyen módon pótolható a jogszabálynak megfelelő számlaadási kötelezettség? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

EU-n belüli számlázás kata és alanyi áfamentesség mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! Katás, alanyi áfamentes egyéni ügyvéd vagyok, főállásban. A kérdésem az lenne, hogy mire kell ügyelnem, ha az EU más tagállamában élő magánszemély részére állítok ki számlát? Azaz más tartalom kell-e a számlára, vagy más adózás alá esik-e, mint amikor magyar magánszemélynek nyújtok ügyvédi szolgáltatást? Mi a helyzet akkor, ha az EU más tagállamában működő jogi személy részére állítok ki számlát? Szükséges-e bármilyen speciális bejelentés ezekhez? Beleszámít-e a fenti szolgáltatásokért kapott ügyvédi díj az alanyi áfamentesség összeghatárába? Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Szolgáltatás EU-tagállamba és harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. sikerdíjas mentorálási szolgáltatást nyújt, és angol illetve amerikai céggel is van szerződése. A mentorálás maga személyhez kötött, ebben a tevékenységben számít-e, hogy hol végzi a tevékenységet a kibocsátott számla áfatartalmát illetően? Azaz, ha ő Magyarország területén teljesíti a mentorálást az adott személlyel, akkor a teljesítés helye Magyarország lesz, és áfás számlát kell kiállítani, vagy csak az számít, hogy két cég közötti a megállapodás, tehát például EU-s adószámmal lehet áfamentesen (fordított adózás) kiállítani a számlát? Vagy bizonyítani kell, hogy például skpye-on keresztül történt a mentorálás?

Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó szolgáltatásnyújtása EU-ba, harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi témában szeretném kérni tájékoztatásukat, hogy jól gondolom-e az adózást? Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó főtevékenysége: internetes hirdetési felület webgazda általi értékesítése, a számlán Online Advertising (Display) szöveg feltüntetésével. A világ minden területére nyújtja ezt a szolgáltatást, EU- s adóalanyoknak, harmadik országbeli adóalanyoknak, EU-s és harmadik országbeli magánszemélyeknek. Úgy értelmezem a szabályokat, hogy EU-s és harmadik országbeli adóalany számára nyújtott szolgáltatás esetén nem járhat el alanyi mentesen, EU-s adóalany esetén közösségi adóbevallásra kötelezett, áfabevallást kell beadnia a 91-92. sorok kitöltése mellett, és harmadik országbeli adóalany számára történő szolgáltatásnyújtás esetén szintén áfabevallásra kötelezett, a 91. sor kitöltése mellett. Ezek a bevételek nem számítanak bele az alanyi mentes bevételeibe. Az EU-s és harmadik országbeli nem adóalanyok (magánszemélyek) részére nyújtott szolgáltatások esetén a teljesítési hely Magyarország. Beleszámít az alanyi mentes összegbe, és ezekre a bevételekre nem kell áfabevallást beadni az ügyfélnek? Az előző kolléga az elmúlt időszakokra nem adott be áfabevallásokat, ezért vagyok bizonytalan, talán én tévedek és rosszul értelmezem a jogszabályokat. Ez ügyben kérném a tanácsukat. Köszönettel.

Tárgyi adómentes szolgáltatás közösségen belülre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fogtechnikai szolgáltatást végez. Az adószáma 1-es, az esetleges egyéb (nem tárgyi mentes) tevékenységre az alanyi mentességet választotta. Közösségi adószámmal nem rendelkezik. Alkalmanként szlovák vállalkozónak végez fogtechnikai munkát, illetve néha német székhelyű cégtől szeretne anyagot vásárolni. A 10 000 eurót nem éri el a beszerzése. Kell-e kiváltania kötelezően közösségi adószámot, illetve van-e egyéb teendője mind a szolgáltatás nyújtására vonatkozóan, mind pedig az EU-s beszerzésre tekintettel? Szíves válaszukat előre is köszönöm!

Alanyi mentes online számlázása katásként, EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozás alanyi mentes. Az EU-ba teljesít szolgáltatásnyújtást. Ennek keretében a szolgáltatást igénybe vevő az adó elszámolására kötelezett. Mi a teendője, ha: 1. Számláját gépi számlázó programmal állítja ki. Online számlázó programra lesz szüksége 2018.07.01-től? 2. Kézi számlát állít ki. Kell jelentenie az így kiállított számlákat a NAV-nak? Válaszát előre is köszönöm

Alanyi mentes vállalkozás EU-s szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy alanyi mentes vállalkozás EU-n belüli partnernek állít ki számlát szolgáltatásnyújtásról, akkor mi a helyes eljárás? Kell neki EU-s adószám? Kell áfabevallást (és A60-ast) benyújtania? Maradhat egyáltalán alanyi mentes? A számlát alanyi mentesként állítja ki? Válaszát előre is köszönöm.

Hibás számla EU-szolgáltatásról Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég tárhelyszolgáltatást fizet EU-n belül, közösségi tagállamnak. A számlát tévesen áfásan állították ki. A javítására nincs mód. Amennyiben a számlát javítás hiányában és áfalevonás nélkül költségként elszámoljuk, akkor ez magával vonhat valami büntetést? Ha a könyvelés a fenti módon megtörténik, akkor szerintem a közösségi szolgáltatás jelentésben sem érdemes szerepeltetni, mert nem fut be a hatósághoz a másik féltől se jelentés. Hiszen jelen esetben úgy kezelték a magyarországi céget, mintha magánszemély részére szolgáltattak volna, nem pedig egy közösségi adószámmal rendelkező cégnek. Köszönöm.

Katás uniós szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozóként vagy katás bt. beltagjaként szeretnék az unióba szolgáltatást végezni. Konkrétan Németországba, egyelőre képesítés nélküli repülőgépszerelő lennék. (Sajnos 5 év gyakorlati idő kell a szakma megszerzéséhez.) Ezt a munkát egy angol közvetítő cég hirdeti, és ennek a cégnek kellene számlázni is. Szeretném megkérdezni, hogy a számlázást hogyan tehetem meg, ha alanyi mentességet választok, vagy nem is kellene ezt választani, mert úgyis nulla az áfa, mert a vevő fizeti a forgalmi adót? Állandó tartózkodási helyem Magyarország, a pihenő időmet itt tölteném. A megbízó cég szállodát és repülőjegyet díjmentesen biztosít a külföldi tartózkodás időtartamára. Kérdésem, hogy milyen adóbevallási kötelezettségem keletkezne, és a számlázás hogyan felelne meg a NAV-nak? Válaszukat nagyon köszönöm.

Számla formátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett egyéni vállalkozó ausztriai cégnek nyújt szolgáltatást. A számlát a szolgáltatás igénybe vevője állítja ki az egyéni vállalkozó nevében, pdf formátumban. Az általuk használt számlázó program nem tudja előállítani az xml-s összesítést, amire az egyéni vállalkozónak szüksége lenne egy esetleges ellenőrzésnél. Megoldásként elfogadható-e, hogy az egyéni vállalkozó is kiállít egy, a magyar jogszabályoknak megfelelő számlát, amely mindenben megegyezne az osztrák cég által kiállított számlával, s ezt szerepeltetné a könyvelésében?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close