21 találat a(z) szolgálati nyugdíj cimkére

Mi lesz ebből? Nyugdíjügyben kér normakontrollt a Kúria Cikk

A felperes a Kúriánál sérelmezte, hogy közszolgálati viszonya miatt szüneteltetnie kellett szolgálati nyugdíját. A testület az Alkotmánybíróságtól várja a megoldást.

Nyugdíjuk miatt tüntettek leszerelt katonák, rendőrök és titkosszolgák Bukarestben Cikk

Szolgálati nyugdíjuk kiszámítási módjával elégedetlen leszerelt katonák tüntettek vasárnap Bukarestben a kormány székháza előtt a Kis Egyesülés – azaz Moldva és Havasalföld 1859-es egyesülése – ünnepén.

Szolgálati nyugdíj, 0,5 százalékos emelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló 2012. januárban létesített cégünknél munkaviszonyt. Szolgálati nyugdíjban részesült már előzőleg a Hjt. szerint. Mivel 2011. december 31-éig betöltötte az 57. életévét, a nyugdíját 2012. januártól már öregségi nyugdíjként folyósítják. A munkaviszonyára tekintettel igényelhet-e 0,5 százalékos nyugdíjemelést, és ha igen, akkor megigényelheti-e 2012-ig visszamenőleg? Válaszát köszönöm.

Nyugdíjjárulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem korábban hivatásos katonatisztként teljesített szolgálatot, és élt a korai nyugdíjazás lehetőségével, ami 2012. 01. 01-től szolgálati járandósággá változott. Ügyfelem ugyanakkor egyéni vállalkozó is, továbbá heti 36 órát el nem érő munkaviszonyt is létesített. Ha jól tudom, ügyfelemnek, mint főállású egyéni vállalkozónak a minimálbér után meg kell fizetnie minden, a főállású egyéni vállalkozókra vonatkozó minimumjárulékot. Munkabére után ugyancsak lerója az egyéni járulékokat. Ha jól tudom, tekintettel kell lenni arra is, hogy 2015-ben a minimálbér (105 000 forint) tizennyolcszorosát nem haladhatja meg a nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelem. Kérdésem a következő: az egyéni vállalkozó megteheti, hogy nem vesz ki jövedelmet adott tárgyhónapra? A minimálbér után a nyugdíjjárulékot ebben az esetben is meg kell fizetni; de mivel nem beszélhetünk megszerzett jövedelemről, vajon bele kell-e számítani az így számfejtett minimumjárulék alapját az éves összeghatárba (1 millió 890 ezer forint)? Vállalkozói kivét esetén a ténylegesen megszerzett jövedelmet kell számításba venni, vagy azt a járulékalapot is, amelyet figyelembe vettünk a járulékminimum megállapításánál? Azaz, ha például 2015 októberében csak 30 000 forint jövedelemkivétet számfejtek, akkor a 30 ezer forint vagy a 105 ezer forint járulékalapot kell számításba venni az 1 millió 890 ezer forintos korlát esetében? Segítségét előre is köszönöm!

Zrt. járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy egy nyugállományú katonának milyen járulékot kellene fizetnie maga után, ha egyébként nem venne fel bért? Nem tudom, mennyire befolyásolja továbbá az, hogy rendelkezik rehabilitációs kártyával és közgyógyellátási igazolvánnyal. Előre is köszönöm a válaszát.

Szolgálati nyugdíj + kata II. Kérdés

Tisztelt Dr. Radics Zsuzsanna! Köszönöm válaszát, de kérem, hogy pontosítani szíveskedjen az alábbiakkal. 1. Korábbi egyéb jövedelem híján – figyelembe véve a 2015. január 1-jétől érvényes minimálbért – mely konkrét bruttó összeghatárig vállalhat jövedelmet a szolgálati járadék szüneteltetése nélkül? 2. Az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor, katás vállalkozóként kevesebb lesz a megállapított nyugdíj összege ("arányosítva, csökkentő hatással"), és mintha semmiféle adózott jövedelme nem lenne ebben az időszakban? Esetleg én rosszul értelmeztem a szakvéleményének negyedik bekezdését? Köszönöm fáradozását. Tisztelettel: Neszmélyi Zoltán

Újabb pofon a szolgálati nyugdíjasoknak Cikk

Elutasította pénteki döntésével a szolgálati nyugdíjak ügyében született három magyar beadványt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Nyugdíjra számíttatná át szolgálati járandóságát? Ezekre figyeljen! Cikk

A szolgálati nyugdíjakat 2012-től meghatározott körben szolgálati járandósággá alakították át, amelyet (kivételes esetektől eltekintve) csökkentett mértékben kell folyósítani. Meddig érvényesíthető a csökkentés? Mit kell figyelembe venni a járandóság öregségi nyugdíjjá alakításakor? Összefoglaltuk.

Nyugdíj helyett csökkentett járandóság Cikk

A szolgálati nyugdíj helyébe lépő járandóság bevezetésének célja az igazságosabb közteherviselés megvalósítása volt – állítja a strasbourgi bírósághoz írott válaszában a kormány. Ezt megelőzően a Belügyi Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) mintegy 1300 tagja a szolgálati nyugdíj járandósággá minősítése, illetve annak 16 százalékos személyi jövedelemadóval történt csökkentése miatt beadványt terjesztett be az Emberi Jogok Európai Bíróságához - írja a nol.hu.

Korkedvezményes szolgálati nyugdíjak: elutasítva Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) javarészt elutasította a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak megszüntetésével kapcsolatos beadványokat - közölte a testület kedden a honlapján.

MSZP: tízezrekkel csökkenhetett az 1954 után született szolgálati nyugdíjasok ellátása Cikk

Az 1954 után született szolgálati nyugdíjasok nem ritkán 40-50 ezer forinttal kisebb ellátást vehettek kézhez januárban, mint decemberben - írta Korózs Lajos, az MSZP szakpolitikusa az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Nyugdíjuk miatt már többezren fordultak Strasbourghoz Cikk

Háromezer beadványt juttatnak a strasbourgi emberi jogi bíróságra a szolgálati nyugdíj járadékká minősítése miatt az egykori egyenruhások a két ünnep között - írta szombati számában a Népszabadság.

Strasbourgig menne az MSZP a rokkantnyugdíjasok miatt Cikk

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a szocialista párt a szolgálati és a rokkantnyugdíjasokat érintő intézkedések miatt.

Szolgálati nyugdíjak: az Ab-hez fordul a Helsinki bizottság és 6 rendvédelmi szakszervezet Cikk

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Helsinki Bizottság a fegyveres és rendvédelmi dolgozók hat szakszervezetével közösen a hivatásos állomány tagjait érintő, a szolgálati nyugdíjakra vonatkozó törvénymódosítás miatt - közölte a szervezet.

Rendvédelmi dolgozók: mentori programot javasol az MSZP Cikk

Az MSZP azt javasolja a kormánynak, a nyugdíjas rendvédelmi dolgozók "megsarcolása" és közmunkaprogramokban dolgoztatása helyett indítson rendvédelmi mentori programot.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close