23 találat a(z) szoftverfejlesztés cimkére

Oktatás áfamentes számlázása Kérdés

Alanyi áfamentes, katás egyéni vállalkozó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozóként ha kizárólag külföldre értékesítek (szoftverfejlesztés), akkor van-e bármi előnye alanyi áfamentesnek lenni, vagy ezzel csak a Magyarországon vásárolt termékek és szolgáltatások áfájának visszaigénylésétől esem el?

Végleges pénzeszközátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakult kft. szoftverfejlesztési célokra 10-20 millió forint összeget kapna egy másik vállalkozástól, magánszemélytől. Ezt a pénz soha nem kell visszafizetni, esetleg a megvalósult szoftver értékesítéséből bizonyos mértékű jutalék kifizetésére kerülhet. sor, de még ez sem biztos. Az lenne a kérdésem, hogy milyen szerződéskötés szükséges ehhez az ügylethez? A pénzt átvevőnek milyen kötelezettségei vannak ezután a pénzeszköz után? Áfa, illeték, tao, elhatárolás stb.? Hogy kell ezt az ügyletet a pénz átvevőjénél könyvelni és kezelni? Köszönöm mielőbbi szakértői válaszukat! Tisztelettel: Turnené Piroska/Comp-Sys Kft.

Szoftverfejlesztés/know-how Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég kapcsán több problémába is beleütköztem. Próbáltam nagyjából megoldást találni, de sajnos nem vagyok biztos, hogy az általam gondolt megoldások helyesek-e. Ebben szeretném segítségét kérni. Adott egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó kft. 1. Magánszemélytől know-how jogot vásárol adásvételi szerződéssel. A társaság ezt beszerzési áron az immateriális javak/szellemi termékek közé aktiválja. Jól gondoljuk-e, hogy ez a magánszemélynek önálló tevékenységből származó bevétele lesz, a kft. számfejti neki a díjat, 10% költséghányad alkalmazása mellett levonja a járulékokat és megfizeti a szochot? 2. Ugyanez a magánszemély az átadott jog kapcsán szeretné, ha a fejlesztés ténylegesen megvalósulna, és elkészülne egy új szoftver, ezért pénzbeli támogatást is adna a vállalkozásnak. Kérdés: milyen formában tehetné ezt meg, milyen adózással, illetve a társaságnak mire kell figyelnie? Illeték, áfa felmerül-e? Felmerül a kérdés, hogy egy egyéni vagy társas vállalkozás ugyanezt hogy tehetné meg? Adók, illetékek, áfa stb.? 3. A vállalkozás a know-how jogot (ötletet) is felhasználva létrehoz egy új szoftvert, aktiválja, majd a felhasználói licencejogát értékesítené. Kérdés: a saját fejlesztésű szoftver aktivált értéke után keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a vállalkozásnak? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: Turner Piroska

Szoftverfejlesztés tao- és iparűzésiadó-kedvezménye 2018-ban Kérdés

Létezik-e még ez a kedvezmény: a megrendelésre fejlesztett szoftverek után a bekerülési érték 50%-a volt levonható a társasági adóalapból, illetve az iparűzési adót is csökkenteni lehetett. A törvény szövege nem változott, mégis könyvelőktől azt hallom, hogy 2018-ban már nem élhet ezzel a kedvezménnyel a fejlesztő társaság.

Külföldre számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi székhelyű cég szoftverfejlesztést számláz Liechtenstein-be. A számlát hogyan kell kiállítani, fel kell rá számolni az áfát, vagy a fordított adózás szabályai vonatkoznak rá? Válaszukat előre is köszönöm.

Szoftverfejlesztés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő, amiben a segítségét szeretném kérni: egy magyar áfás vállalkozás szlovák partnerének szoftverfejlesztést számláz készpénzben, amiért euróban fizet a partner. A szlovák cég rendelkezik közösségi adószámmal. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is közösségi adómentes értékesítés a helyes áfakulcs? Vagy ebben az esetben 27 százalékos áfás lesz-e az értékesítés? A szoftver fejlesztése itthon, Magyarországon történik. Válaszát előre is köszönöm.

Szoftverfejlesztésnél felmerült költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szoftver továbbfejlesztése során felmerült költségek, mint például a tesztelés, hibajavítás könyvelhető a 815-be, mert tulajdonképpen ezt beépítjük az árba, vagyis a követési díjba? Az ipánál lehet ez bevételcsökkentő tétel, ha a vevőszámlákra kiírjuk a közvetített szolgáltatást?

Szoftverfejlesztés számvitele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szoftverfejlesztő cég, amely az évek során fejlesztett szoftverét nem aktiválta a szellemi termékek között, hanem a fejlesztéssel felmerült közvetlen költségeket az adott év költségeként számolta el. Most ehhez a szoftverhez fejlesztene különböző modulokat, amit viszont már aktiválni szeretne. Milyen módon tudja ezt megtenni? Gondot okozhat-e, hogy az "alap"szoftver nem lett aktiválva?

Cégek, ahol a legintelligensebb munkatársak dolgoznak Cikk

Harmadik alkalommal rendezték meg az „Év intelligens vállalata” versenyt, melyen 22 vállalat, megközelítően ezer munkavállalóval indult.

Szoftverfejlesztés Kérdés

Közös finanszírozású a szoftverfejlesztés (1 magyar+1 külföldi). Minden kiadás a magyar partnernél jelenik meg. A költségek 50 százalékáról kimenő számla készül programfejlesztés címen a külföldi felé. Megállapodás szerint a szoftver üzembe helyezése után a tulajdonjog aránya fele-fele lesz, mindketten rendelkeznek forráskóddal, szabadon használhatják, és használatba adhatják majd a szoftvert. A hasznosításból eredő bevételen osztoznak. Üzembe helyezés után a forráskód átadásával a tulajdonjog 1/3 részét értékesítették egy 3. félnek, a további hasznosításból ez a fél is részesedik és a további fejlesztés finanszírozásban is részt vesz a tulajdoni hányadnak megfelelően 1/3 részben. Kérdés: a) a szoftver milyen értékben kerül nyilvántartásba a magyar fejlesztő könyveiben • a fejlesztés során, • az üzembe helyezésekor? b) melyik árbevételszámlán számolható el a külföldi által fizetett fejlesztés finanszírozási rész a magyar fejlesztő könyveiben? c) az 1/3 rész tulajdonjog értékesítésével hogy változik a szellemi termék nyilvántartási értéke a magyar tulajdonos könyveiben? d) a három tulajdonos közös fejlesztése, hogy változtatja meg a magyar tulajdonos könyveiben a szoftver értékét?

Kapcsolat USA-ban lévő céggel Kérdés

Egy cég szoftverfejlesztési tevékenységet végez egy Egyesült Államokban lévő cég számára,. Mit kell, hogy tartalmazzon a számla az áfa vonatkozásában? A választ előre is köszönöm.

Szellemi tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgárságú magánszemélynek kanadai cég szoftverfejlesztésre adott megbízást. A magánszemélynek milyen járulék- és adófizetési kötelezettségei vannak Magyarországon, illetve Kanadában? Köszönettel: Bereczky Judit

Románia-Magyarország számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, ha egy magyar kft. romániai céggel köt szerződést szoftverfejlesztésre, akkor a két cég közötti számlázás (hasonlóan más uniós termékértékesítés számlázásához) áfamentes lesz, vagy esetleg tekintettel arra, hogy szolgáltatásnyújtás, illetve immateriális javak értékesítése történik, más a helyes eljárás?

Osztrák szállás áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég tulajdonosa és ügyvezetője egyben tagi viszony keretében dolgozik. A cég árbevételének nagy része szoftverfejlesztésből áll, amit egy osztrák cég felé számláz. A feladat elvégzése miatt nagyon sokszor Ausztriában van a vállalkozó. A szállásról (hotel és ingatlan bérleti díj is) áfás számlát kapott. Kérdések: 1. Ezeknek az osztrák áfás számláknak visszakérhető az áfája? 2. Ha igen, akkor hogyan kell visszaigényelni? Milyen nyomtatványon? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close