29 találat a(z) szoftverfejlesztés cimkére

Szoftverfejlesztésre aktivált összeg dokumentálása könyvelési szempontból Kérdés

K+F közvetlen költség Kérdés

Szoftverfejlesztés több éven át húzódó költségelszámolása Kérdés

Szoftverfejlesztés Angliából Kérdés

Szoftverfejlesztés Kérdés

De minimis Kérdés

Oktatás áfamentes számlázása Kérdés

Alanyi áfamentes, katás egyéni vállalkozó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozóként ha kizárólag külföldre értékesítek (szoftverfejlesztés), akkor van-e bármi előnye alanyi áfamentesnek lenni, vagy ezzel csak a Magyarországon vásárolt termékek és szolgáltatások áfájának visszaigénylésétől esem el?

Végleges pénzeszközátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy újonnan alakult kft. szoftverfejlesztési célokra 10-20 millió forint összeget kapna egy másik vállalkozástól, magánszemélytől. Ezt a pénz soha nem kell visszafizetni, esetleg a megvalósult szoftver értékesítéséből bizonyos mértékű jutalék kifizetésére kerülhet. sor, de még ez sem biztos. Az lenne a kérdésem, hogy milyen szerződéskötés szükséges ehhez az ügylethez? A pénzt átvevőnek milyen kötelezettségei vannak ezután a pénzeszköz után? Áfa, illeték, tao, elhatárolás stb.? Hogy kell ezt az ügyletet a pénz átvevőjénél könyvelni és kezelni? Köszönöm mielőbbi szakértői válaszukat! Tisztelettel: Turnené Piroska/Comp-Sys Kft.

Szoftverfejlesztés/know-how Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég kapcsán több problémába is beleütköztem. Próbáltam nagyjából megoldást találni, de sajnos nem vagyok biztos, hogy az általam gondolt megoldások helyesek-e. Ebben szeretném segítségét kérni. Adott egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó kft. 1. Magánszemélytől know-how jogot vásárol adásvételi szerződéssel. A társaság ezt beszerzési áron az immateriális javak/szellemi termékek közé aktiválja. Jól gondoljuk-e, hogy ez a magánszemélynek önálló tevékenységből származó bevétele lesz, a kft. számfejti neki a díjat, 10% költséghányad alkalmazása mellett levonja a járulékokat és megfizeti a szochot? 2. Ugyanez a magánszemély az átadott jog kapcsán szeretné, ha a fejlesztés ténylegesen megvalósulna, és elkészülne egy új szoftver, ezért pénzbeli támogatást is adna a vállalkozásnak. Kérdés: milyen formában tehetné ezt meg, milyen adózással, illetve a társaságnak mire kell figyelnie? Illeték, áfa felmerül-e? Felmerül a kérdés, hogy egy egyéni vagy társas vállalkozás ugyanezt hogy tehetné meg? Adók, illetékek, áfa stb.? 3. A vállalkozás a know-how jogot (ötletet) is felhasználva létrehoz egy új szoftvert, aktiválja, majd a felhasználói licencejogát értékesítené. Kérdés: a saját fejlesztésű szoftver aktivált értéke után keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége a vállalkozásnak? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Tisztelettel: Turner Piroska

Szoftverfejlesztés tao- és iparűzésiadó-kedvezménye 2018-ban Kérdés

Létezik-e még ez a kedvezmény: a megrendelésre fejlesztett szoftverek után a bekerülési érték 50%-a volt levonható a társasági adóalapból, illetve az iparűzési adót is csökkenteni lehetett. A törvény szövege nem változott, mégis könyvelőktől azt hallom, hogy 2018-ban már nem élhet ezzel a kedvezménnyel a fejlesztő társaság.

Külföldre számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi székhelyű cég szoftverfejlesztést számláz Liechtenstein-be. A számlát hogyan kell kiállítani, fel kell rá számolni az áfát, vagy a fordított adózás szabályai vonatkoznak rá? Válaszukat előre is köszönöm.

Szoftverfejlesztés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő, amiben a segítségét szeretném kérni: egy magyar áfás vállalkozás szlovák partnerének szoftverfejlesztést számláz készpénzben, amiért euróban fizet a partner. A szlovák cég rendelkezik közösségi adószámmal. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is közösségi adómentes értékesítés a helyes áfakulcs? Vagy ebben az esetben 27 százalékos áfás lesz-e az értékesítés? A szoftver fejlesztése itthon, Magyarországon történik. Válaszát előre is köszönöm.

Szoftverfejlesztésnél felmerült költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szoftver továbbfejlesztése során felmerült költségek, mint például a tesztelés, hibajavítás könyvelhető a 815-be, mert tulajdonképpen ezt beépítjük az árba, vagyis a követési díjba? Az ipánál lehet ez bevételcsökkentő tétel, ha a vevőszámlákra kiírjuk a közvetített szolgáltatást?

Szoftverfejlesztés számvitele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szoftverfejlesztő cég, amely az évek során fejlesztett szoftverét nem aktiválta a szellemi termékek között, hanem a fejlesztéssel felmerült közvetlen költségeket az adott év költségeként számolta el. Most ehhez a szoftverhez fejlesztene különböző modulokat, amit viszont már aktiválni szeretne. Milyen módon tudja ezt megtenni? Gondot okozhat-e, hogy az "alap"szoftver nem lett aktiválva?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs