232 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Dugába dőlhetnek a bértárgyalások Cikk

A munkaadók szerint a tárgyalások sikerességét teszi kétségessé, ha nem januárban csökken a szociális hozzájárulási adó, írja az mfor.hu.

Bajok a szakképzési hozzájárulás összegének meghatározásával Cikk

Még „az önkéntes jogkövetésre törekvő, megfelelő szakmai háttérrel rendelkező adózóknál is előfordul a szakképzési hozzájárulás összegének téves meghatározása” állapítja meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szakképzési hozzájárulással kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatai alapján összeállított tájékoztatójában. Valóban, a szakképzési hozzájárulás megállapítása során az első nehézség a közteher alapjának meghatározása.

Kihirdették a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényt Cikk

A 2018. évi 123. számú Magyar Közlönyben megjelent a 2018. évi LII. törvény a szociális hozzájárulási adóról.

Ősszel kerülhet napirendre a szocho csökkentésének átütemezése Cikk

Januártól már csökkenhet a szociális hozzájárulási adó, amennyiben a bérmegállapodást a felek ősszel módosítják, az ezzel kapcsolatos tárgyalásokhoz azonban szükség van az év utolsó hónapjaiban megjelenő adatokra – értesült a Magyar Idők.

Rehabilitációs kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállaló után a munkáltatónak nem kell megfizetnie a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót. Ugyanez igaz a kifizetőre is, ha a rehabilitációs kártyával rendelkezővel megbízási szerződést köt? Köszönöm a válaszát.

Szocho-kedvezmények kiva alatt. Előnyök és hátrányok Cikk

Kiva szerinti adózás választása esetén számolni kell azzal is, hogy a szocho-kedvezmények szűkebbek, mint a társasági adózásnál.

Változik a szocho alapja, ha magánszemély fizeti Cikk

A jövedelem 82 százalékáról 84 százalékára nő 2018. januártól a szociális hozzájárulási adó alapja, ha a szocho fizetésére a magánszemély kötelezett – derül ki a NAV közleményéből.

Szochokedvezmény Kérdés

Kérdésem, hogy főfoglalkozású egyéni vállalkozó (nem munkaviszony) igénybe veheti-e a szochokedvezményt, ha elmúlt 55 éves? Válaszukat előre is köszönöm

Tb-terhek 2018. január 1-jétől. Táblázatokkal Cikk

Nemrégiben jelent meg a szociális hozzájárulási adóról, valamint az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvények módosításáról szóló törvény a Magyar Közlönyben. Ismertetjük a 2018. január 1-jétől hatályos változtatásokat, továbbá azt is, hogy ennek következtében hogyan módosulnak a társadalombiztosítási kötelezettségek.

Szocho-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vallási egyesületben és nem állami fenntartású felsőoktatási intézményben munkaviszony keretében foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személy után érvényesíthető-e kedvezmény és meddig? Egy alkalmazott rehabilitációs ellátásban részesült és rehab kártyával rendelkezett, amit a munkáltatónál letétben tartottak. A 3 év leteltével megszűnt a rehabilitációs ellátásra való jogosultsága, azonban a rehab kártya érvényességét a mai napig nem vonta vissza a NAV. Mikor jár le a kártya érvényessége? A NAV arra hivatkozott hogy a rehab. szerv nem értesítette őket. A munkáltatót sem értesítette senki, hogy nem érvényesítheti a kedvezményt. A munkáltató viszont a rehab. ellátás lejártával nem vette többet igénybe a kedvezményt, mert attól tart, hogy vissza fogják fizettetni utólag. Mikor jár el helyesen a munkáltató? Köszönettel

Országgyűlés: terítéken a szocho, a termékdíj, a tavalyi költségvetés Cikk

Az Országgyűlés ötnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők kedden kilenc javaslatról szavaznak, szerdán a jegybank tavalyi beszámolóját, csütörtökön pedig a 2016-os zárszámadást tárgyalják.

Terhek 2018-ban csökkenő szocho és növekvő minimálbér mellett Cikk

Csökkenjen 2018-ban a szocho és az eho mértéke, nőjön a főállású katások ellátási alapja: ezt indítványozza Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a T/17776. számon beterjesztett törvényjavaslatában. A jövőre jócskán növekvő minimálbér és garantált bérminimum mellett hogyan alakulnak a vállalkozók terhei? Kiszámoltuk.

A miniszter kiszámolta: ennyit nyernek a vállalkozások Cikk

Két és fél százalékponttal csökkennek a vállalkozásokat érintő közterhek, amennyiben az Országgyűlés megszavazza Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatát; a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta: beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a munkáltatói adók.

Hallgatói munkaszerződés, középiskolai szakmai gyakorlat Kérdés

Kedves Szakértő! Szeretnénk szakmai segítségét kérni abban, hogy hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott felsőfokú szakmai gyakorlatosok esetén van-e járulék levonási kötelezettség? A díjazás nem haladja meg a minimálbér összegét havonta, tehát az szja törvény szerint adómentes juttatásnak minősül. A hallgatókra a 2011. évi CCIV. nemzeti felsőoktatási törvény 44. § (1) a) bekezdés vonatkozik. A hallgatói munkaszerződés alapján képzési program, a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat, gyakorlati képzés keretében foglalkoztatott hallgatók nem minősülnek biztosítottnak, ezért véleményünk szerint járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik (nyugdíj-, egészségbiztosítási, munkaerő-piaci járulék). Szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli-e a munkáltatót az esetükben? Együttműködési megállapodás alapján, összefüggő középiskolás szakmai gyakorlat esetén a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott gyakorlatosokkal megegyező az eljárásrend, adó- és járuléklevonás, illetve szociálishozzájárulásiadó-fizetés tekintetében? Kérjük a fentiekben szíves segítségét, megerősítését. Válaszát előre is köszönöm!

Szocho-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyetről visszatérő munkavállaló 2015. 06. hóban állt munkába. 3 családi pótlékra jogosult gyermeke volt akkor. Így a visszatéréskor azzal számoltunk, hogy 3 évig a 100 ezer forint összegre jutó szocho-kedvezmény illeti meg a céget, illetve további két évig a 100 ezer forintra jutó összeg 50 százaléka. 2016. 08. hótól viszont ez egyik gyermek után már nem jár családi pótlék, mert felsőoktatásban tanul tovább. Számolhatunk-e továbbra is a 3 gyerek szerinti kedvezménnyel, ami a munkába állásakor megillette a céget, vagy 2017. 07. hótól már csak a 2 gyerekesekre vonatkozóan járó 50 százalékos kedvezménnyel élhet a cég az elkövetkezendő 1 évben? Válaszukat köszönöm. Némethné T. Krisztina

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close