20 találat a(z) szlovák cég cimkére

Szlovák cég magyarországi ingatlant értékesít Kérdés

Fióktelep, mint munkaerő-kölcsönző Kérdés

Teljesítés helye földmérő szolgáltatásnál Kérdés

Szlovák cégben magyar tulajdonos Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, fejtse ki válaszát a következő kérdésre: amennyiben egy magyar egyszemélyes kft. résztulajdonossá válik egy szlovák cégben, milyen bejelentési kötelezettsége van, milyen határidővel? Mire kell különösen odafigyelni? Amennyiben kicsúszik a határidőből, milyen büntetésre/bírságra számíthat? Segítségét köszönöm!

Gazdasági célú letelepedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szlovák székhelyű társaság, amelynek kizárólag magyar illetékességű magánszemély tulajdonosai vannak. A cégnek Magyarországon nincs telephelye és semmilyen egyéb infrastruktúrája (például iroda...stb). A tevékenység úgy néz ki, hogy Kínából hoznak nagy értékű szerszámgépeket, amelyet Szlovákiában vámolnak, majd onnan EU-s országokban továbbértékesítenek. A probléma az, hogy az eddigi megrendelők kizárólag magyar cégek, tehát az összes értékesítés Magyarországra irányult. A kérdésem, hogy ebben az esetben lehet-e áfamentesen számlázni az értékesítéseket, vagy mivel az összes eladás tartósan és üzletszerűen ide jön, ezért ez már gazdasági célú letelepedést feltételez, így magyar áfaregisztrációra köteles a cég, és magyar áfával kell számlázni az értékesítéseket?

Külföldi társaság magyar áfavisszaigénylése Kérdés

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Adott egy szlovák cég, amelyik szlovák áfaalany. Magyarországon bérelne egy ingatlant, amit a tevékenységéhez hasznosítana. A bérbeadó magyar társaság, az ingatlan bérbeadását adókötelessé tette Az adókötelezettségi bejelentés dátuma a NAV adatbázisban az "Adókötelessé tétel [Áfa tv. 86. § (1) bek. l) pontja]" rovatban olvasható. A szlovák reménybeli bérlő nem kíván magyar fióktelepet létrehozni, és nem kíván magyar adószámot sem kiváltani. Kérdés: van-e és ha igen, milyen lehetősége van a szlovák társaságnak mint bérlőnek a magyarországi ingatlan áfás bérbevétele esetén az áfa visszaigénylésére? Tisztelettel: Boronkay László

Vadásztársaság bérvadásztatásának számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vadásztársaság a vadászati területén szlovák vadászatszervező által hozott szlovák állampolgár részére bérvadásztatást szervezett. A szlovák cég részére, amely közösségi adószámmal rendelkezik, kiállítaná a számlát. A vadászati díjat és a trófeát is szeretné kiszámlázni. A vadásztársaság általános szabályok szerinti áfaalany, közösségi adószámmal. Milyen adókulcsot alkalmazhat a vadásztársaság a vad lelövésének díja tekintetében? Milyen adókulcsot alkalmazhat a vadásztársaság a trófea eladásának tekintetében?

Külföldi cég Magyarországon: mikor kell belföldön telephelyet létesítenie? Cikk

Szlovákiában alapított cég Magyarországon végez épületeken festést és egyéb karbantartást. Telephellyel és fiókteleppel nem rendelkezik. Bejelentkezett áfaregisztrációra. Kiállíthat külföldi számlát (áfamentesen) a belföldi megrendelő adóalany felé, vagy csak magyar számlát, fordított adózással? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Uniós értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar cég értékesített szlovák cégnek uniós adózással (áfamentesen). A szlovák cégnek volt uniós adószáma, viszont a magyar cégnek sajnos nem volt. Az értékesítés és számlázás már megtörtént tavaly decemberben, a NAV visszadobta az áfabevallást a nem létező uniós adószám miatt. Ilyenkor mi a teendő? UI: az uniós adószámot megkérték, ami csak januártól él, viszont a számla decemberi. Köszönettel, várom válaszát.

Szlovák cég szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: magyar építőipari cég fordított áfás. Egy általa elvállalt nagyobb építkezés egy részét egy szlovák cégnek továbbadta, amely a munka elvégzése után kiszámlázta a szerződésben megállapodott összeget. A számla áfa nélküli. Hogyan kell ebben az esetben könyvelni és bevallani a szlovák cég által kiállított számlát? Természetesen az áfára gondoltam, nem az alapösszegre. Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném tanácsukat. Cégünk szolgáltatási szerződést kötött 2017. 07. 15-én egy vállalkozással, a munka elvégzése után 2017. 08. 10-ei teljesítéssel és számlakelttel kiállították felénk a számlát, amit mi át is utaltunk. Most derült ki, hogy a magyar vállalkozás összeolvadt egy szlovák céggel, a magyar társaság olvadt be, így adószáma törölt. Cégközlönyben 2017. 09. 26-án jelent meg és visszamenőleges hatállyal 2017. 07. 20-ai dátummal. Felvettük a céggel a kapcsolatot, akik elküldték a magyar vállalkozás 2017. 08 havi áfabevallását, amit a NAV befogadott és feldolgozott (feldolgozás dátuma 09. 23, azaz akkor még nem jelent meg a Cégközlönyben, így, gondolom, a NAV sem tudott róla) A vállalkozás 27%-os áfás számlát állított ki az ügyletről, ezt mi levonható áfába helyeztük, de a fenti tények ismeretében úgy gondoljuk, hogy a jogutód szlovák cégnek kellett volna a számlát kiállítani felénk, ami már közösségi szolgáltatás lenne. Válaszukat előre is köszönjük. Pallós Ivett

Szlovák cég magyar adószámmal rendelkezik Kérdés

Van egy szlovák cég, mely nem rendelkezik Magyarországon telephellyel, de van magyarországi adószáma (adóregisztráció). Vásárolunk tőlük termékeket, azokat áfás számlával küldi. De értékesítenénk a részükre mondjuk élesztőt. Nekünk hogyan kell a számlát kiállítani, áfásan, vagy mivel a székhelye Szlovákiában van, akkor nettó módon áfamentesen? Unión belüli értékesítésként? Válaszukat előre is köszönöm.

Áfás vagy sem? Kérdés

Kérdésem a következő: adott egy magyar cég, amely egy szlovák cégnek parkolást biztosít magyarországi telephelyen. Véleményem szerint ez áfás szolgáltatás, mivel magyarországon van a teljesítés helye. A cégvezető szerint nem. Szeretnék tisztán látni ezügyben. Várom az önök szakértői válaszát. Köszönöm.

Konszignációs raktárak kezelése az áfában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a konszignációs raktárak áfabeli kezelésére vonatkozik. Magyar cég szlovák partnere Magyarországon szeretne konszignációs raktárat létrehozni. Mi a teendője a szlovák cégnek, adószám kiváltására lesz kötelezett? Hogyan kell számlázni a termékértékesítést? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Szombati Júlia

Szlovák cég adószám igénylése és adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felvilágosítást szeretnék kérni Önöktől egy szlovák cégre vonatkozóan, amely Magyarországon lábon álló erdőt vásárol (a fát vásárolja meg, a földterületet nem) egy erdőbirtokossági társulattól. Kitermeli a fát, és azt megosztva értékesíti. Értékesít úgy, hogy a fa egy részét Magarországon eladja magyar cégnek, végfogyasztónak, úgy is, hogy Magyarországról Szlovákiába szállítja saját termékként, valamint úgy is, hogy Magyarországról exportálja Szlovákiába, és ott értékesíti EU-s partnernek. A kérdés az lenne, hogy az erdőbirtokossági társulattól a vásárlás áfás lesz-e? A másik kérdésem, hogy mivel a teljesítés Magyarországon lesz, a szlovák cégnek kell-e itt adószámot igényelni és magyar telephelyet bejelenteni? Alkalmazott nem lesz, mert bérmunkában végeztetik majd. Ezeknek a menetéről legyenek szívesek tájékoztatni. Milyen bejelentést kell tenni (milyen nyomtatványokon), milyen bevallást kell küldeni, az áfa-visszaigénylést milyen módon kell megtenni? Segítségét köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close