457 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Családi gazda egyéni vállalkozó járuléka Kérdés

2002-ben regisztrálták azt a családi gazdaságot, melynek egyik tagja egyéni vállalkozó, a másik tagja pedig akkor kiskorú személy volt. Nagykorúvá lett, és őstermelői igazolványt váltott ki, a másik tag pedig egyéni vállalkozó maradt. Kizárólag mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származott a bevétele. Járulékbevallást az egyéni vállalkozó havonta nyújtott be, s mivel elegendő a családi gazdaság bevétele és jövedelme, a garantált szakmai minimum bér feletti összeget alapul véve készült a járulékbevallás, és ezt mindig meg is fizette. A másik tagnál negyedévente, a minimálbér után fizettek járulékot. Olvastam, hogy ilyenkor az egyéni vállalkozónál a vállalkozói kivét nem értelmezhető. Kérdés:a családi gazda egyéni vállalkozás tagja fizethet-e, bevallhat-e a garantált bérminimumnál magasabb járulékot? Szja-bevallásában helyes-e, ha az úgynevezett 12-es táblát tölti csak ki, és nem tüntet fel vállalkozói kivétet? Köszönettel: Magyar Jánosné

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném megerősítését: véleményem szerint egy fiatal gazda pályázaton nyert egyéni vállalkozói igazolvány birtokában családi gazdaságot alapított családi gazda az szja-bevallását a közös őstermelőkre vonatkozó szabályok szerint köteles megállapítani. Ennek következtében, mivel a fiatal gazda támogatást is a mezőgazdasági tevékenységéhez kapta, annak elszámolására is a közös őstermelőkre vonatkozó szabályok vonatkoznak. Így csak az szja-bevallás őstermelőkre vonatkozó lapjait kell kitölteni, ha nem volt csak az szja szerinti őstermelői tevékenységből származó bevétele.

Bérbeadás adózása Kérdés

Egyéni vállalkozó üzlethelyiséget ad bérbe, hogyan kell szabályosan adóznia? Az egyéni vállalkozókra vonatkozóan kell elszámolnia a költségeket (például 500 kilométer átalány), vagy csak a felmerült rezsi- és felújitási költségeket veheti figyelembe a bevallásnál (szja-bevallás 13-as lapon)? Vagy vállaszthatja azt a lehetőséget, hogy mint adószámos magánszemély adja bérbe a helyiséget, és az önálló tevékenység szabályai szerint készíti el bevallását. Vállalkozói tevékenységei között nem láttam bejelentve a bérbeadást. Ha mint magánszemély akarja bérbeadni az üzletet, de nem szünetelteti az egyéni vállalkozást, akkor be kell ezt jelentenie a NAV felé?

Önálló bírósági végrehajtó megszüntetése Kérdés

Önálló bírósági végrehajtó végrehajtói iroda alapítása miatt megszűnt 2016-ban. A 2012-es és 2013-as években kisvállalkozói kedvezményt vett igénybe, 2014-ben kizárólag üzemi célt szolgáló értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz nettó értékével csökkentette az adózás utáni jövedelmét. Kérdésem, hogy a fenti tételek hogyan érintik a 2016. évi szja-bevallását, illetve kell-e ezek után megszűnéskor fizetni? Kérdezném még, hogy a nullára nem leírt tárgyi eszközökkel megszűnéskor mi a teendő?

Külföldi jövedelem bevallása Kérdés

Ausztriában szezonmunkával (90-120 nap) keresett munkabért, mely osztrák munkáltatótól származik, hova kell beállítani a 1653-as bevallásban: a 16. vagy az 57. sorba? A dolgozók egy részének volt itthon is jövedelme, és volt, akinek nem volt. Köszönettel: N.S.

Egyéni vállalkozás melletti megbízási díj Kérdés

Szja-ban tételes egyéni vállalkozói költségelszámolás mellett van-e lehetőség egyéb önálló tevékenységből származó jövedelemből (megbízási díj) 10%-os átalányköltség-elszámolásra a 2016. évi szja-bevallásban?

Egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámosok nyilatkozata az 1+1 százalékról Cikk

Idén február 27-éig kell szja-bevallást benyújtaniuk az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek, akik bevallásukkal egy időben, rendelkezhetnek a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is.

Szlovákiai munkavállalás Kérdés

Magyar munkavállaló négy hónapot Szlovákiában dolgozott kinti cégnél. A 1653-as bevallásban melyik soron kell bevallani a jövedelmét, és itthon kell utána adózni? Köszönettel.

Táppénz az szja-bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az szja-bevallás melyik sorában kell feltüntetni a munkavállaló részére folyósított táppénz összegét, ha a munkáltató nem kifizetőhely, így az ellátást az OEP folyósította? Az Egészségbiztosítási Pénztár más bérjövedelem soron tüntette fel az igazoláson, de úgy tudom, hogy ez esetben a munkaviszonyból származó jövedelemmel együtt kell a bevallásban szerepeltetni. Köszönettel.

Szja-bevallás 1653 –1303. 31. sor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban, hogy helyes-e az alábbi számítás: az egyéni vállalkozó a 2016. évben összesen 14 tanuló gyakorlati képzését folytatta tanuló szerződéssel, átszámoltam: az összes tanulóra 76 hónap. Az szja-bevallásban a bevétel csökkenthető 76 hónap * 26 640 Ft = 2 024 640 Ft-tal ? 13-03. 31. sor Köszönöm.

Szállásköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély az Európai Bizottságban szakértő. Tevékenységét részben itthon, részben Brüsszelben végzi. A munkadíj mellett a szállásköltségét megtéríti neki az EB, amit euróban kap meg a számlájára. Milyen adózási szabályok irányadóak a megtérített szállásköltségre? Fel kell tüntetnie a magánszemélynek a bevallásában? Ha igen, milyen jövedelemként?

Külföldi munkáltató, magyar munkavégzési hely, külföldi alkalmazott Kérdés

Magyarországon bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozás (szlovák sro) 183 napon túl foglalkoztat magyarországi munkavégzési helyen szlovák állampolgárokat, akik a foglalkoztatás alatt Magyarországon biztosítottak. (Szlovák munkaerő -kölcsönző cég ad kölcsönbe magyar vállalatnak szlovák illetőségű alkalmazottakat, akik a fizetésüket az SRO-tól kapják) Bejelentésük és járulékbevallásuk a 16T1041INT és 1608INT nyomtatványokon rendben megtörtént. Hogyan alakul a szlovák állampolgárságú alkalmazottak szja-előleg megállapítása (levonása, befizetése), illetve az szja-bevallása a Magyarországról munkaviszony keretében származó jövedelemmel kapcsolatban?

Mi a teendő halálozás esetén? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a sajnálatos eset történt, hogy egy bt. kültagja és egyben alkalmazottja életét vesztette. Az egyik kérdésem a bérszámfejtéssel és a munkaviszony végével kapcsolatos. Az illető hosszú ideje táppénzellátásban részesült, tehát van tavalyi szabadsága és idei is. Ugyanúgy számfejtek, mintha közös megegyezéssel kilépett volna, tehát megváltom pénzben a szabadságát? Kinek fizeti ki a cég a járandóságát? Úgy tudom, hogy az örökösnek jár, de míg a hagyatéki eljárás le nem zárul, addig nem adhatom neki. Továbbá kérdezném, hogy a 08-as járulékbevallást és a 2016. évi szja-bevallást is el kell készítenem? De ki írja majd alá? A táppénzkifizetéssel kapcsolatban pedig azt kérdezném, hogy milyen formában kell jeleznem az OEP-nek, hogy elhunyt. Előre is köszönöm válaszát!

Félmillió forintos bírság fenyegeti a munkáltatókat, ha erre nem figyelnek! Cikk

Legkésőbb január 31-éig, azaz a mai napig több millió munkavállalónak kell megkapnia a munkáltatója által kiállított igazolást, amely – egyebek között – jogcímenkénti bontásban az előző évben kifizetett valamennyi adóköteles bevételt, a levont adó és adóelőleg összegét, valamint a bevételt csökkentő tételeket is tartalmazza – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Őstermelő -– bevallások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre keresem a választ. Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett volt bejelentve az őstermelő. Munkaviszonya december 28-án megszűnt. Egy évig volt táppénzen, időközben rehabilitálták (40%) járadékra. Őstermelőm úgy döntött, hogy a rehab előtt igénybe veszi a munkanélküli segélyt, ez április elején jár le. Kérdésem az lenne, hogy mikortól, és milyen bevallásokat kell benyújtani a NAV felé? Köszönöm a segítséget!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close