452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Egyéni vállalkozás melletti megbízási díj Kérdés

Szja-ban tételes egyéni vállalkozói költségelszámolás mellett van-e lehetőség egyéb önálló tevékenységből származó jövedelemből (megbízási díj) 10%-os átalányköltség-elszámolásra a 2016. évi szja-bevallásban?

Egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámosok nyilatkozata az 1+1 százalékról Cikk

Idén február 27-éig kell szja-bevallást benyújtaniuk az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek, akik bevallásukkal egy időben, rendelkezhetnek a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is.

Szlovákiai munkavállalás Kérdés

Magyar munkavállaló négy hónapot Szlovákiában dolgozott kinti cégnél. A 1653-as bevallásban melyik soron kell bevallani a jövedelmét, és itthon kell utána adózni? Köszönettel.

Táppénz az szja-bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az szja-bevallás melyik sorában kell feltüntetni a munkavállaló részére folyósított táppénz összegét, ha a munkáltató nem kifizetőhely, így az ellátást az OEP folyósította? Az Egészségbiztosítási Pénztár más bérjövedelem soron tüntette fel az igazoláson, de úgy tudom, hogy ez esetben a munkaviszonyból származó jövedelemmel együtt kell a bevallásban szerepeltetni. Köszönettel.

Szja-bevallás 1653 –1303. 31. sor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban, hogy helyes-e az alábbi számítás: az egyéni vállalkozó a 2016. évben összesen 14 tanuló gyakorlati képzését folytatta tanuló szerződéssel, átszámoltam: az összes tanulóra 76 hónap. Az szja-bevallásban a bevétel csökkenthető 76 hónap * 26 640 Ft = 2 024 640 Ft-tal ? 13-03. 31. sor Köszönöm.

Szállásköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély az Európai Bizottságban szakértő. Tevékenységét részben itthon, részben Brüsszelben végzi. A munkadíj mellett a szállásköltségét megtéríti neki az EB, amit euróban kap meg a számlájára. Milyen adózási szabályok irányadóak a megtérített szállásköltségre? Fel kell tüntetnie a magánszemélynek a bevallásában? Ha igen, milyen jövedelemként?

Külföldi munkáltató, magyar munkavégzési hely, külföldi alkalmazott Kérdés

Magyarországon bejegyzésre nem kötelezett külföldi vállalkozás (szlovák sro) 183 napon túl foglalkoztat magyarországi munkavégzési helyen szlovák állampolgárokat, akik a foglalkoztatás alatt Magyarországon biztosítottak. (Szlovák munkaerő -kölcsönző cég ad kölcsönbe magyar vállalatnak szlovák illetőségű alkalmazottakat, akik a fizetésüket az SRO-tól kapják) Bejelentésük és járulékbevallásuk a 16T1041INT és 1608INT nyomtatványokon rendben megtörtént. Hogyan alakul a szlovák állampolgárságú alkalmazottak szja-előleg megállapítása (levonása, befizetése), illetve az szja-bevallása a Magyarországról munkaviszony keretében származó jövedelemmel kapcsolatban?

Mi a teendő halálozás esetén? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a sajnálatos eset történt, hogy egy bt. kültagja és egyben alkalmazottja életét vesztette. Az egyik kérdésem a bérszámfejtéssel és a munkaviszony végével kapcsolatos. Az illető hosszú ideje táppénzellátásban részesült, tehát van tavalyi szabadsága és idei is. Ugyanúgy számfejtek, mintha közös megegyezéssel kilépett volna, tehát megváltom pénzben a szabadságát? Kinek fizeti ki a cég a járandóságát? Úgy tudom, hogy az örökösnek jár, de míg a hagyatéki eljárás le nem zárul, addig nem adhatom neki. Továbbá kérdezném, hogy a 08-as járulékbevallást és a 2016. évi szja-bevallást is el kell készítenem? De ki írja majd alá? A táppénzkifizetéssel kapcsolatban pedig azt kérdezném, hogy milyen formában kell jeleznem az OEP-nek, hogy elhunyt. Előre is köszönöm válaszát!

Félmillió forintos bírság fenyegeti a munkáltatókat, ha erre nem figyelnek! Cikk

Legkésőbb január 31-éig, azaz a mai napig több millió munkavállalónak kell megkapnia a munkáltatója által kiállított igazolást, amely – egyebek között – jogcímenkénti bontásban az előző évben kifizetett valamennyi adóköteles bevételt, a levont adó és adóelőleg összegét, valamint a bevételt csökkentő tételeket is tartalmazza – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Őstermelő -– bevallások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre keresem a választ. Heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett volt bejelentve az őstermelő. Munkaviszonya december 28-án megszűnt. Egy évig volt táppénzen, időközben rehabilitálták (40%) járadékra. Őstermelőm úgy döntött, hogy a rehab előtt igénybe veszi a munkanélküli segélyt, ez április elején jár le. Kérdésem az lenne, hogy mikortól, és milyen bevallásokat kell benyújtani a NAV felé? Köszönöm a segítséget!

Fiatal gazda támogatásban részesült egyéni vállakozó szja-bevallása Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! 2015 decemberében kapta meg a támogatást a fiatal gazda. A 2016.01.01-től indított a vállalkozást, sajnos az árbevétel nem úgy alakult, ahogy tervezte. Most az éves elszámolás összeállításakor az éves eredmény veszteséges lett. A megfizetett járulékok alapján minden hónapban elszámol vállakozói kivétet. A támogatásból elszámolni csak azokat a költségeket lehet, amelyeket a pályázatban megjelöltek. A költségek fedezetére felhasználható a támogatás, a vállalkozó szochóját nevesíti, a kivétet nem. A kivét összege miatt lett az első év eredménye veszteséges. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e veszteséges a kivét miatt? Elöre is köszönöm. Üdvözlettel: Kutasi Gabriella

Szja-bevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazott szja-bevallásában hogyan kell, és kell-e szerepeltetni azt, hogy az alkalmazotti bevételén túl egy USA-beli online kiadónál saját könyvet adott ki, s a könyv értékesítéséből származó bevételt forintban az illető a bankszámlájára utalással megkapta. Abban az esetben, ha vontak le belőle adót, illetve, ha nem, mi a teendő? Köszönöm!

Visszakérte adóját az államtól, mert nem arra költi, amire kellene Cikk

Elege lett egy adózónak abból, hogy az állam nem jól használja fel a befizetett adóforintjait, ezért visszakérte azt az szja-bevallásában. Az adóhatóság 408 ezer forintos adóbírságot szabott ki rá jogosulatlan visszaigénylésre hivatkozva. Az adózó levelet írt a NAV-nak, amiben hosszasan ecseteli az okokat. A levélre a NAV úgy reagált, hogy vizsgálatot indított egy korábbi bevallása miatt – írja a 444.hu.

Szja fiatal gazda! Kérdés

Fiatal gazda szja-bevallásában mely lapon (12-es vagy 13-as lapon) kell elszámolni a tevékenységét? A fiatal gazda tevékenység végzéséhez vállalkozói igazolványt kell kiváltani, akkor feltételezhető, hogy a 13-as lapon, de mivel MVH regisztrált mezőgazdasági termelő, akkor elszámolható lenne a 12-es lapon is. Melyiken kell, melyik a szabályos?

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdaság tagjai: „A”-tag családi gazdálkodó apa, „B”-tag leánygyermek, „C”-tag fiúgyermek. A családi gazdaság 2016-os bevételei: l. negyedéves bevétele: állattenyésztésből: 700.000 Ft,kapott támogatás: 5.000.000 Ft. ll. negyedéves bevétele: kapott támogatás: 1.800.000 Ft lll. negyedéves bevétele: állattenyésztésből: 6.000.000 Ft lV. negyedév: 2016. November 30-val „B”-tag leánygyermek kilép a családi gazdaságból. Helyére „D”-tagként 2016.12.01-vel az édesanya lép. Bevétel 2016.11.30-ig: Állattenyésztés: 300.000 Ft, kapott támogatás: 6.200.000 Ft. Bevétel 2016.12.01-től 2016.12.31-ig: kapott támogatás: 300.000 Ft. A családi gazdaság tagjai a személyi jövedelemadóban az átalányadózás szabályai szerint adóznak. Hogyan alakul az egyes családtagok személyi jövedelemadó adóelőlege („A”, „B”, „C”, „D” tag) az egyes negyedévekben? Hogyan szerepeltetendőek a fenti összegek az egyes családtagok 2016. évi személyi jövedelemadó bevallásában?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony értelmezése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gépvásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close