521 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Bérleti díj – amortizáció elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem évek óta kiszámlázza a lakásbérbeadását irodabérleti díjként a cég felé, azonban a lakás amortizációját (a vásárláskori érték 2 százalékát) eddig még egyszer sem érvényesítette. Kérdés, hogy az eddig leadott szja-bevallásait önrevízíózhatja-e visszamenőleg, s ha igen, akkor melyik évtől lehet még? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Adóbevallás: még határidőben a legfontosabb tudnivalókról Cikk

Az idei pünkösd megtoldotta a 2017-ben szerzett jövedelmek bevallási határidejét: a nem egyéni vállalkozó magánszemélyeknek május 22-én éjfélig még van néhány napjuk, hogy teljesítsék ezt a kötelezettséget, ha eddig nem tették meg. Ugyancsak eddig lehet pótlékmentesen befizetni az esetleges adótartozást, vagy arra részletfizetést kérni.

Ne dőljön hátra, ha nincs dolga az szja-bevallással! Rendelkezzen az 1+1 százalékról! Cikk

Május 22-éig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadóból civil szervezeteknek és egyházaknak felajánlható 1+1 százalékokról. A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV -hoz –figyelmeztet ismét az adóhatóság.

Fontos, hogy ellenőrizze a NAV szja-bevallási tervezetét! Cikk

Az adóhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetet érdemes átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból; előfordulhat ugyanis, hogy a bevallási tervezetet ki kell egészíteni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szja-bevallás: az interneten a legkönnyebb módosítani, önellenőrizni Cikk

A netes kitöltővel módosítható a legkényelmesebben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezet, és a tavalyi bevallás önellenőrzése is ezen a felületen a leggyorsabb – hívta fel a figyelmet az adóhatóság.

Előadóművész EU-országból: hogyan adózik, milyen igazolások kellenek? Cikk

Ekhós adózásra jogosító tevékenységet végez román állampolgár magyar kifizetőnek (színháznak). Kell-e Magyarországon adóbevallást benyújtani, milyen igazolásokat kell beszereznie, ha nyugdíjas, és ha nem nyugdíjas? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Személyi jövedelemadó visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2016. évben osztalékelőleget fizetett. A 2016. évi beszámoló mellékleteként csatolt határozatban nem rögzítették, hogy a tulajdonosok osztalékfizetésről döntöttek, ezért 2017-ben nem fizetett ki az osztalékot a társaság, és így az osztalékelőleget sem vételezte vissza. A tulajdonos 2017. évi szja-bevallási tervezetének 66. sorában szerepel az osztalékelőlegből levont szja összege (mivel a 1608-as bevallásban annak idején azt bevallotta). 2017. évben nem történt meg az osztalékfizetés, így az szja-bevallás szerint a 2016. évben az osztalékelőlegből levont szja visszaigényelhető. Osztalékfizetés 2018-ban lesz, ekkor rendeznék az osztalékelőleget. Mi a teendő a 1753-as bevallással kapcsolatban, javíthatjuk úgy, hogy töröljük a 66. sor adatát, vagy visszaigényelhetjük az osztalékelőlegből levont szja összegét? Válaszát köszönöm. Bognárné

Őstermelő felesbérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségüket kérni. Ügyfelem mezőgazdasági őstermelő. Feles bérleti szerződést szeretne kötni egy 50 hektáros területre. Az elszámolásra vonatkozóan 10 százalékos kifizetésben egyeznének meg, ami az azon a területen megtermelt terményre vonatkozna. A bérbeadó – mivel nem tudja hasznosítani a részére átadott terményt – pénzbeli kifizetést szeretne, amit mindkét fél el is fogad. Kérdésem: az őstermelőnek a kifizetésről van-e valamilyen bizonylatolási kötelezettsége arra vonatkozóan, mi alapján állapítja meg a termény árát? Jelen esetben búzáról van szó. Elég-e a megegyezést írásban rögzíteni? A bérbeadó részéről, ha mégsem pénzbeli kifizetés történik, hanem terményt ad át neki az őstermelő, írásban meghatározott értéken, és azt ő értékesíti ugyanazon értéken, mint ahogy kapta, keletkezik-e adófizetési kötelezettsége? Kell-e bevallást benyújtania emiatt az ügylet miatt? Köszönettel! Jakab Erika

Airbnb Kérdés

Airbnb 1753 bevallás Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemélyként átalányadó megfizetése mellett adok bérbe rövidtávon airbnb rendszerben. Az lenne a kérdésem, hogy a kiszámlázott vendégéjszakákból származó bevételt fel kell-e tüntetnem szja-bevallásban mint jövedelmet? Köszönöm segítségét

Engedményezőként szerzett jövedelem Kérdés

Magánszemélynek 4 millió forint követelése szerepel a felszámoló közbenső mérlegében. Az illető magánszemély ezt a követelését egy faktor cégre engedményezte. A faktoráló céggel az ellenértéket 1 millió forintban határozták meg az engedményezési szerződésben. A szerződés szövege ..."az engedményes az ellenértéket valamennyi járulékkal együtt 1 millió forint összegben állapítja meg..." Az összeg átutalása a magánszemély javára megtörtént 2017-ben. Kérdésem: mi a magánszemély teendője, az szja-bevallásában szerepeltetni kell-e, és ha igen milyen módon, milyen adóval, illetve járulékkal? A magánszemélynek csak az engedményezési szerződés és a bankkivonat áll rendelkezésére, egyéb dokumentum, például kifizetői igazolás nem. Köszönöm a szakértő válaszát! Földes Kálmánné

Siessen, ha postán kérné szja-bevallási tervezetét a NAV-tól! Cikk

Március 19-éig kérhetik az szja-bevallási tervezet postázását levélben, sms-ben vagy az adóhatóság honlapján kitölthető űrlapon azok, akiknek nincs ügyfélkapuja – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Eddig csaknem félmillióan kérték a postázást, 50 ezerrel többen, mint tavaly ilyenkor.

Szja-bevallás kitöltése – fiatal gazda támogatás Kérdés

Egyéni vállalkozó megkapta a 10 millió Ft fiatal gazda támogatást. Ebből 4 millióért gépet vásárolt, 6 millióért pedig ültetvényt telepített. A beruházás lezárult. A gépek miatt bevételként beállítunk 4 millió Ft bevételt, és a gépeket 100%-ban költségként elszámoljuk. Hogyan kell kezelni az ültetvényt, hiszen az csak 5 év múlva fordul termőre, hivatalosan akkor kezdődik az értékcsökkenése? Kezelhetem az szja-bevallásban ugyanúgy, mint a gépeket, vagy valami beruházási soron kell nyílvántartani? Mikor írhatom be bevételnek? (Ha a beruházásom a 4. évben történt, akkor nem tudok még 5 évet várni a pénz elköltésével az szja-bevallásban, mert lejár az időm.). Hogyan töltsük ki az szja-bevallást, hogy minden jó legyen?

Földingatlan-értékesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szántóföldet örököltem 2014-ben, leltár szerinti értéke 60 000 forint. 2016. március 12-én kelt szerződésben a szomszéd terület használójának értékesítettem. A földhivatalhoz a szerződést néhány napon belül be is vittük. Az adásvételt azonban ki kellett függeszteni, így a földhivatali bejegyzés csak 2017. január 17-én történt meg, a vételárat is utána kaptam meg. Melyik évi bevallásban kell szerepeltetnem az eladást, mert az szja-törvény azt mondja, hogy az érvényes szerződés földhivatalhoz történő benyújtásának napja számít. Márciusban szerintem még nem volt érvényes a szerzödés, a bejegyzés januárban történt, honnan tudom meg, hogy az érvényes szerződés benyújtásának napja mikor volt? A földhivataltól? Segítségét köszönöm.

Özönlenek az sms-ek a NAV-hoz, ragaszkodnak az adózók a papírhoz Cikk

Péntekig mintegy 350 ezren kérték papíralapú szja-bevallási tervezetük postázását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), idén is az sms a legnépszerűbb, a kérelmezők 70 százaléka így fordult az adóhatósághoz – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Egyéni vállalkozó – szja-bevallási határidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egyéni vállalkozónak, aki 2017-ben megszüntette a tevékenységét, 2018-ban mikor kell az szja-bevallást benyújtania? Elég csak május 22-én? Segítségét köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close