452 találat a(z) szja-bevallás cimkére

Tartós beteg/Diákmunka/Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban tartós beteg 17 éves gyerek diákmunkásként dolgozott. Kérdésem: mivel rendelkezik igazolással, hogy tartós beteg, az szja-bevallásban – miután volt jövedelme, és vontak tőle adóelőleget – igénybe veheti-e a súlyos fogyatékosságra vonatkozó adókedvezményt? Tisztelettel.

Lakástakarék adózása Kérdés

Kedves Szakértő! Ügyfeleim 2012. 05. hónapban kötöttek Fundamenta lakástakarék-szerződést, újabb típusút. Most, lejáratkor szeretnék felvenni, de csak a befizetett alapösszeget, hitel és állami támogatás nélkül. Kérdésünk, hogy ez a kiutalt összeg bevallási és adókötelezettséggel jár-e, mivel a Fundamentánál ezt a tájékoztatást kapták. Megköszönve várjuk a választ.

Táppénz éves igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk tavaly rövid ideig táppénzes állományban volt. Mivel nem vagyunk tb-kifizetőhely, így az egészségpénztár folyósította neki az ellátást. Úgy tudom, hogy minden olyan jellegű kifizetésről, melyből szja-t vonnak, kap a magánszemély egy éves elszámolást, ami alapján az '53-as bevallásba ezt be lehet állítani. A munkavállalónkat erről tájékoztattam is, de állítása szerint nem kapott semmi ilyen jellegű elszámolást. Lehetséges ez? Mivel mint munkáltató, megkaptuk a határozatot a táppénzhozzájárulás-fizetési kötelezettségről, amiben a bruttó táppénzösszeg szerepel, ki tudnám számolni a levont szja összegét is, de úgy gondolom, hogy a bevallás helyességének alátámasztására inkább egy hivatalos papír lenne a legmegfelelőbb. Mi a jó megoldás ebben az ügyben? Válaszát előre is köszönöm!

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy társaság végelszámolással megszűnt 2016. április hóban. Nagyértékű ingatlanvagyonnal rendelkezett a végelszámoláskor, ami három fő (egyikük kiskorú gyermek) tulajdona volt. A végleszámoláskor az ingatlan felbecsült éretékét a három tulajdonos üzletrészének arányában nevesítettük, és a 15 százalékos szja-t a társaság levonta, valamint be is fizette a NAV számlájára. Kérdésem a 2016. évi szja-bevallással kapcsolatos: 1. A földhivatali bejegyzés ezidáig nem történt meg. A 2016-os szja-bevallásban kell-e szerepeltetni ezt az összeget vagy sem? 2. A kiskorú gyermeknek is kell-e készíteni szja-bevallást? És azt ki írja alá? 3. A vagyon kiadásának van-e egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettsége? Ha van, akkor azt mikor kell rendezni jelen esetben?

Családi járulékkedvezmény: erre figyeljen az szja-bevalláskor! Cikk

Meglehetősen sokan vannak, akik nem kérik adóelőleg-nyilatkozatukban a családi adókedvezmény (még inkább a családi járulékkedvezmény) figyelembevételét, és csak a személyijövedelemadó-bevallásukban élnek a lehetőséggel, az adótöbbletet visszaigényelve. Tudni kell, hogy a magánszemélyeknek idén már a NAV készít adóbevallás-tervezetet, amit kiegészíthetnek, korrigálhatnak, javíthatnak május 22-éig.

Őstermelő értékcsökkenési leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az alábbiakkal kapcsolatosan. Mezőgazdasági őstermelő – heti 36 órát elérő munkaviszony mellett – 2015-ben beruházott egy ültetvény létesítésére, melyet állami támogatásból, hitelből és önerőből fedezett. 2015-ben őstermelésből bevétele csak az állami támogatásból volt, jövedelme nem volt, és így adója sem keletkezett. 2016. évben már 600 ezer forintot meghaladó jövedelme volt plusz egyéb állami támogatást is kapott. Tehát 2016-ról a támogatásokkal növelt jövedelme után, a költségek levonását követően adózik. A kérdésem az lenne, hogy milyen mértékben számolhat el értékcsökkenést (a teljes beruházásra, vagy csak a támogatás feletti összeg után)? Illetve az is érdekelne, hogy mikor lehet aktiválni a beruházást, azaz az szja-törvény szerinti "termőre fordulás" hogyan értelmezhető, mivel 2016. évben már termett az ültetvény, és értékesítette is a terményt a gazdálkodó? Válaszát előre is köszönöm!

Szja-bevallás: március 16. után is elérhetők lesznek a NAV által készített tervezetek Cikk

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló adóbevallási tervezet nyomtatott változatának postázása március 16-áig kérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), ugyanakkor a papír alapú tervezetek a határidőt követően is elérhetőek lesznek, csak akkor már az ügyfélszolgálaton személyesen kell átvenni a dokumentumot – hívta fel a figyelmet Kis Péter András, az adóhivatal adószakmai szóvivője az M1 aktuális csatornán.

437 ezren kérték eddig a NAV-tól az adótervezetet Cikk

Eddig 437 ezren kérték az adóhatóságtól, hogy postán küldjék el nekik a személyi jövedelemadó bevallásának tervezetét, erre még március 16-áig van lehetőségük az adózóknak – mondta az NGM parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Áfabevallás kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfabevallás kitöltésénél, amikor egy darab számlában az áfa összege eléri termék értékesítésekor vagy termék vásárlásakor a 100 ezer forintot, akkor fel kell azt tüntetni a 1765-ös nyomtatvány 1765 M részében idén januártól a bevallási időszak kötelezettségének megfelelően? Az egyéni vállalkozónak, ha részére nem fizetik ki a számla értékét, akkor a teljesítés keltétől számított 45 nap leteltével, amikorra ez a nap esik, attól függően, hogy éves, negyedéves vagy havi áfabevalló, be kell fizetnie az áfát? Ez hogyan valósul meg kettős könyvelés esetén? Más kérdés: 2009-es szja-bevallásban felcseréltem véletlenül egy számot, ezt ki lehet javítani még? Köszönettel: K.

Rokkantsági ellátás – szja-kedvezmény Kérdés

Rokkantsági ellátásban részesülő dolgozónk jogosult-e külön igazolás nélkül súlyos fogyatékossági kedvezmény igénybe vételére? Köszönettel.

Családi gazda egyéni vállalkozó járuléka Kérdés

2002-ben regisztrálták azt a családi gazdaságot, melynek egyik tagja egyéni vállalkozó, a másik tagja pedig akkor kiskorú személy volt. Nagykorúvá lett, és őstermelői igazolványt váltott ki, a másik tag pedig egyéni vállalkozó maradt. Kizárólag mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származott a bevétele. Járulékbevallást az egyéni vállalkozó havonta nyújtott be, s mivel elegendő a családi gazdaság bevétele és jövedelme, a garantált szakmai minimum bér feletti összeget alapul véve készült a járulékbevallás, és ezt mindig meg is fizette. A másik tagnál negyedévente, a minimálbér után fizettek járulékot. Olvastam, hogy ilyenkor az egyéni vállalkozónál a vállalkozói kivét nem értelmezhető. Kérdés:a családi gazda egyéni vállalkozás tagja fizethet-e, bevallhat-e a garantált bérminimumnál magasabb járulékot? Szja-bevallásában helyes-e, ha az úgynevezett 12-es táblát tölti csak ki, és nem tüntet fel vállalkozói kivétet? Köszönettel: Magyar Jánosné

Családi gazdaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném megerősítését: véleményem szerint egy fiatal gazda pályázaton nyert egyéni vállalkozói igazolvány birtokában családi gazdaságot alapított családi gazda az szja-bevallását a közös őstermelőkre vonatkozó szabályok szerint köteles megállapítani. Ennek következtében, mivel a fiatal gazda támogatást is a mezőgazdasági tevékenységéhez kapta, annak elszámolására is a közös őstermelőkre vonatkozó szabályok vonatkoznak. Így csak az szja-bevallás őstermelőkre vonatkozó lapjait kell kitölteni, ha nem volt csak az szja szerinti őstermelői tevékenységből származó bevétele.

Bérbeadás adózása Kérdés

Egyéni vállalkozó üzlethelyiséget ad bérbe, hogyan kell szabályosan adóznia? Az egyéni vállalkozókra vonatkozóan kell elszámolnia a költségeket (például 500 kilométer átalány), vagy csak a felmerült rezsi- és felújitási költségeket veheti figyelembe a bevallásnál (szja-bevallás 13-as lapon)? Vagy vállaszthatja azt a lehetőséget, hogy mint adószámos magánszemély adja bérbe a helyiséget, és az önálló tevékenység szabályai szerint készíti el bevallását. Vállalkozói tevékenységei között nem láttam bejelentve a bérbeadást. Ha mint magánszemély akarja bérbeadni az üzletet, de nem szünetelteti az egyéni vállalkozást, akkor be kell ezt jelentenie a NAV felé?

Önálló bírósági végrehajtó megszüntetése Kérdés

Önálló bírósági végrehajtó végrehajtói iroda alapítása miatt megszűnt 2016-ban. A 2012-es és 2013-as években kisvállalkozói kedvezményt vett igénybe, 2014-ben kizárólag üzemi célt szolgáló értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz nettó értékével csökkentette az adózás utáni jövedelmét. Kérdésem, hogy a fenti tételek hogyan érintik a 2016. évi szja-bevallását, illetve kell-e ezek után megszűnéskor fizetni? Kérdezném még, hogy a nullára nem leírt tárgyi eszközökkel megszűnéskor mi a teendő?

Külföldi jövedelem bevallása Kérdés

Ausztriában szezonmunkával (90-120 nap) keresett munkabért, mely osztrák munkáltatótól származik, hova kell beállítani a 1653-as bevallásban: a 16. vagy az 57. sorba? A dolgozók egy részének volt itthon is jövedelme, és volt, akinek nem volt. Köszönettel: N.S.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Minimumjárulék és gyes

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Táppénz-jogosultság

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close