30 találat a(z) személyautó cimkére

Gépjármű minősítése Kérdés

Személyautó bérbeadása Kérdés

Flottakedvezménnyel autóvásárlás Kérdés

Személyautó nyílt végű pénzügyi lízing maradványértéke Cikk

Nyílt végű pénzügyi lízingnél a futamidő lejárta után a lízingbevevő nem élt a tulajdonszerzési opcióval. A vásárláskor nyilvántartásba vett személyautó maradványértékét miként lehet szabályosan kivezetni a könyvekből? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Biztosító által térített javítás áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízinges személyautó javítását biztosító nettó + féláfa összegben téríti. Ha 100 százalékban – útnyilvántartással alátámasztva – céges használatú az autó a kft. a teljes áfát levonásba helyezheti vagy csak az 50 százalékot? Köszönöm válaszát!

Maradványérték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi lízinggel vásárolt céges személyautónál maradványértékként a lízingben szereplő maradványértéket kell figyelembe venni az értékcsökkenés meghatározásánál, vagy mi határozhatunk meg nagyobb maradványértéket a könyvelésben?

Így számolhatja el az egyéni vállalkozó a személyautó költségeit Cikk

Egyéni vállalkozó családtagja tulajdonában lévő autójának költségeit hogyan számolhatja el használóként, üzembentartóként, bérlőként? Olvasónk kérdéseire Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Személyautó-költség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vagyok. A vállalkozásom székhelye és a telephelye, ahol a tevékenységemet végzem 50 kilométerre van egymástól, ahova személyautóval járok. A munkába járáshoz használt autó nem a saját tulajdonom, hanem egyik családtagomé, szívességi használóként használom. A következő kérdéseim lennének: a) Ebben az esetben elszámolhatóm az autóra az üzemanyag- és amortizációs költséget? b) Ha bérelném az autót, akkor elszámolhatom az üzemanyag, amortizációs és javítási költséget? c) Ha én lennék az autó üzembentartója (nem tulajdonos), akkor miben lenne más költségelszámolási lehetőségem vagy csak tulajdonosként tudok költséget elszámolni? d) Ha a havi 500 kilométernél több lenne a költségelszámolásom, akkor ha jól tudom cégautóadót kellene fizetni. A fenti esetekben kinek? e) Kiküldetési rendelvényt magam után is vezetnem kell? Előre is köszönöm válaszukat!

Autóértékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás vásárolt személyautót bérbeadásra, áfáját levonta. Menet közben a vállalkozás alanyi mentességet választott (ekkor áfa korrekció a 60 hónapos figyelés miatt). Most eladná az autót. Áfás vagy áfamentes számlát kell kiállítania? Előre is köszönöm a válaszát.

Személygépkocsi előlegének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság személyautót kíván vásárolni. A megrendelés fixálásához előleget kellett fizetni. Az autó nyílt végű pénzügyi lízing keretében kerül finanszírozásra. Az előleg áfája tudomásom szerint nem vonható le. Avagy 50 százalékos mértékben levonható?Köszönettel válaszát: Tomayerné

Bérelt szlovák autó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szlovák cégtől bérel személygépkocsit bérbeadásra. A vállalkozó magyarországi cégeknek adná bérbe a gépkocsit. Sajnos vitába keveredtem velük, mert nem fogadják el, hogy ez után itthon meg kell fizetni az áfát. A szlovák partner köti az ebet a karóhoz, hogy ez egy áfamentes szolgáltatás. Azt persze nem tudja megmondani, hogy melyik jogszabály alapján. Kaptam egy magyar nyelvű használatbaadási szerződést, de ennyi. Lehet, hogy mégis én tudom rosszul? Lenne valami kivétel, ami alapján ezt állítják? A mostani bérbevevő áfakörös, tehát le is vonhatja a beállított áfát, de hamarosan katás alanyi mentes vállalkozásból akarják ugyanezt végezni, és szerintem akkor be kell fizetnie itthon az áfát. Előre is köszönöm a segítséget.

EU-ból beszerzett személyautó áfájának bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. EU-n belül vásárol egy járművet saját használatra, melyet a vámhatóság 8703 VTSZ alá sorol. Regisztrációs adót vetettek ki rá, bár a forgalmi engedélyben teherautónak van minősítve. Ha jól értelmeztem a leírtakat, áfa szempontjából is személyautónak minősül!? Ha igen, akkor melyik áfasorban (sorokban) kell szerepeltetni a bevallásban, és valóban levonási tilalom alá esik az ilyen módon EU-ból beszerzett jármű áfája? Válaszát előre is köszönöm.

Pizzafutár Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft. éttermet üzemeltet, házhozszállítást is szeretni vállalni, pizzákat kiszállítani...stb. Ehhez van a kft. tulajdonában egy személyautó. Milyen nyilvántartást kell vezetnie az autóval kapcsolatban (útnyilvántartás, menetlevél)? A cégautóadót kell-e fizetnie? Hogyan tudja a költségeit elszámolni az autóval kapcsolatban? Nagyon köszönöm a válaszukat. Üdv. M. Éva

Mi lesz a személyautók vámjával? Merkel válaszol Cikk

Angela Merkel német kancellár kész tárgyalni az importált személyautókra kivetett vámok csökkentéséről az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi konfliktus enyhítésének érdekében, de azzal a feltétellel, hogy minden érintett ország vegyen részt az egyeztetésekben.

Pölöskei Pálné 2018. 05. 09-én érkezett válasz (kérdés kiegészités) Kérdés

Háziorvosi kft. új személygépkocsit vásárolt. A beruházási kedvezményt igénybe lehet venni? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close