10 találat a(z) szőlőültetvény cimkére

Gazdák, szőlészek, méhészek, figyelem! Tucatnyi támogatási rendelet változott Cikk

Egyes agrártámogatások augusztus végéig kérelmezhetők, nőtt a méhészek által igényelhető támogatás összege, de többek között a szőlőültetvényeseknek és a baromfitartóknak is érdemes figyelniük az agrárminiszter csaknem egy tucat korábbi jogszabályt módosító, június közepétől hatályos rendeletére.

Szőlőültetvény, szerkezetátalakítási támogatás – szja Kérdés

Őstermelő a 2018. és 2019. évben szőlő ültetvényt telepített. Az ezzel kapcsolatos költségeket idáig beruházáson tartottuk nyilván. Támogatási kérelmet adott be a szőlőültetvény szerkezetátalakítási és átállási, 1/2018. (II. 1.) FM rendeletnek megfelelően. A kapott támogatás magasabb összeg, mint a beruházás eddigi költségei. A rendelet értelmében a támogatás a költségekhez való hozzájárulásból és az azzal járó bevételkiesést kívánja kompenzálni. A rendelet szerint 10 év fenntartási kötelezettsége van a termelőnek. Az ültetvény kb. 4 év múlva (2023-ben) fordul termőre, az szja szerint az értékcsökkenés 6%. Kérdésem, hogy a beruházás költségeit és a kapott támogatást mikor, milyen mértékben, hogyan számolhatom el? Megtehetem, hogy a 2019-es évben az összes támogatást bevételként, a beruházás összes költségét pedig a költségeim között elszámolom (családi gazdaságról van szó)?

Kölcsönbe adás Kérdés

Hat fő közös őstermelő 50 ha szőlőültetvényen gazdálkodik. Több saját gépük van, többek között két kombájn is. Az őstermelők közül öten bt.-t alapítottak egyenlő összegű jegyzet tőkével. A bt. 20 ha szőlőt művel. Kérdezem, hogy van-e arra lehetőség, hogy az őstermelés kölcsönadja az egyik kombájnt a bt.-nek (amikor az a saját munkáit nem gátolja) a saját szőleinek szüreteléséhez esetleg bérmunka vállalására, azzal a feltétellel, hogy a bt. biztosítja a munkaérőt az üzemanyagot és vállalja az éves karbantartást. Ha van rá lehetőség, milyen szerződés alapján teheti meg? "haszonkölcsön szerződés, megállapodás"?

Szőlőültetvény létesítése egyéni vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szőlőültetvény létesítésébe kezdett, az ehhez kapcsolódó beszerzéseket beruházásként tartja nyilván. Még nem fordult termőre az ültetvény. Kérdés, hogy egyéni vállalkozásban is csak a termőre forduláskor aktiválható az ültetvény, vagy rá más szabályok vonatkoznak? Jól értelmeztük, hogy amennyiben támogatást kapott hozzá, addig a támogatási összeget sem tudja költség hiányában bevételként elszámolni, csak majd az értékcsökkenéssel szemben? Válaszát előre is köszönjük.

Felszámolják a gondozatlan szőlőültetvényeket a Dunántúlon Cikk

A Nébih tájékoztatása szerint ezekben a napokban is zajlik a gondozatlan szőlőültetvények felszámolása a Dunántúlon. A hatósági eljárás fő célja, hogy minél több gazda vegye gondozásba újra a birtokában lévő elhanyagolt szőlőültetvényt. Közérdekű védekezésre csak azokon a területeken kerül sor, ahol a művelésre irányuló felszólítás nem hozta meg a várt eredményt. A hatósági beavatkozás az egészséges termőterületek védelmét szolgálja.

Új szőlőültetvényekre kérhető telepítési engedély holnaptól Cikk

Az uniós szabályokkal összhangban Magyarországon is növelhető a borszőlőültetvények nagysága tavaly óta, az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz – tájékoztatta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az MTI-t.

Szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatás Kérdés

A 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet előírásai szerint a szőlőszerkezet átalakítása miatt az 1. melléklet előírásai szerint a szőlőültetvény kialakításához támogatást adnak. A kapott támogatást tőketartalékba kell helyezni vagy halasztott bevételként kell elszámolni? A támogatás pénzügyi teljesítése 2016-ban megtörtént, az ültetvénytelepítéssel kapcsolatban felmerült költségeket a társaság a befejezetlen beruházások között tartja nyilván. Hogyan történik a támogatás számviteli elszámolása?

Földtulajdonosok, figyelem! Eladható-e az ültetvény a termőföld nélkül? Cikk

Gyakori eset az, hogy valaki már nem tudja, vagy nem akarja a szőlőjét művelni, de a földhöz mégis ragaszkodna. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy értékesíthető-e a szőlőültetvény a termőföld átruházása nélkül magánszemély vagy társaság számára, illetőleg abban az esetben, ha ez nem lehetséges, akkor milyen módon hasznosítható a földterület.

Szőlője van? Így számolhatja el Cikk

Hogyan kell elszámolni a befejezetlen beruházásként nyilvántartott, de már nem termő szőlőültetvényt? Olvasónk kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Beruházás Kérdés

Van egy befejezetlen beruházásom, ami egy szőlőültetvény, de az már terem. A termés értéke hogyan jelentkezik a beruházáson? Hogyan kell elszámolni? Köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close