61 találat a(z) számlatömb cimkére

Teljesítésigazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. által megrendelt szolgáltatás teljesülését leigazolta, amely egy teljesítésigazolás cégszerű aláírásával valósult meg. A megbízó számlatömbből számláz. Mivel a teljesítésigazoláson több tétel szerepelt, mint amennyit egy számlán fel tudott tüntetni, ezért kettő számlát állított ki. Kérdésem: adózási szempontból helyes-e, hogy a két számlához egy teljesítésigazolás készült úgy, hogy a két számlán feltüntetett tételek összességében egyeznek az egy teljesítésigazoláson feltüntetettekkel. Mindkét számla mögé ugyanazt a teljesítésigazolást csatolták. Köszönöm válaszukat, üdvözlettel: Pintér László

Számlakiállítás szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szeptember havi munka, amit készpénzben egyenlítenek ki október 10-én. Amennyiben a számla nem minősül folyamatos teljesítésűnek, akkor milyen módon lehet szabályosan számlát kiállítani? Ismereteim szerint ezt a számlatömbben lehet csak helyesen lekezelni, ahhoz, hogy az áfateljesítést a helyén kezeljük, ami ez esetben szeptember lesz. Ha kiállítok egy készpénzfizetési számlát, akkor az októberre lenne fizetendő áfa, ami szerintem helytelen. Használható-e ez esetben a "készpénzfizetési" számlatömb? A "számla" elnevezésű tömbben, ha a fizetési mód készpénz, akkor a három dátumnak meg kell egyeznie, vagy lehet a teljesítés napja eltérő? A másik eset, amikor ugyanez a tétel folyamatos teljesítésű. Megítélésem szerint ez esetben már használható a készpénzfizetési számlatömb is. Bár, ha nem október 10-én fizet, hanem egyhónapos késéssel, akkor már megint nem lenne helyes az áfaidőszak. Összességében tehát arra lennék kiváncsi, hogy mely esetben lehet használni a készpénzfizetési számlatömböt szabályosan. Köszönettel.

Számlatömb hiánya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nonprofit kft.-nél ügyvezetőváltás történt. Az átadás után ellenőrizték a számlatömböket, és egyet nem találtak. A nyilvántartás alapján még használták fel. Kérdezném, hogy hova és milyen módon kell az elveszett számlatömböt jelenteni? Kérem, válaszát jogszabályi hivatkozási hellyel megadni. Köszönettel: Krisztiánné

Nyomdai sorszámintervallumok lekérdezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kézi számlatömbök tagolásával kapcsolatban lenne kérdésem, mely egy korábbi cikk alapján vetődött fel: http://adozona.hu/afa/Kockazatos_az_ilyen_szamlak_kibocsatasa_es__K3FOSU A cikkben az olvasható, hogy az AJ7S-N és 6 darab szám tagolású számlák nem fogadhatók már el. A NAV oldalán lévő adatbázisban mi alapján tudom ellenőrizni, hogy ezek a számlák nem használhatók? Mert olyan oszlopot nem látok, amelyben szerepel, hogy már nem használható. Illetve nehézkes a keresés is, mert ha több adatot adok meg, akkor van, hogy nem találja, ha kevesebbet, akkor megtalálja az adatbázisban a keresett számlát. A NAV – többszöri telefonhívásra – eltérő tájékoztatást adott. Egyszer, hogy nem fogadható el a felépítése miatt, egyértelműen látható, egyszer meg hogy elfogadható, mert a rendszerben megtalálható és akkor használható. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Számlatömbök használata Kérdés

Betéti társasági kft.-vé alakul. Tisztelettel kérdezem, hogy az új cég (kft.) használhatja-e tovább a jogelődje által megkezdett számlatömböket, nyugtatömböket stb., természetesen már az új adószámmal, de a megkezdett tömböket folytatva, vagy teljesen újakat kell vásárolnia? Nagyon köszönöm a válaszát.

Számla – régi tömbök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelő vagyok. Ügyfelem partnere az alábbi számlát nem hajlandó befogadni, mivel egy szakértő leírása szerint a számlaszám formátuma nem megfelelő (AA7S-E567989). Ugyanebben a leírásban szerepel az is, hogy a NAV honlapján ellenőrizhető. Az ellenőrzés egy találatot adott ki, melynek intervallumában szerepel a vitatott számlaszám. A partner ennek ellenére nem fogadja be a számlát, új számlatömb vásárlására szólította fel ügyfelemet. Ellenkező esetben nem fizetnek. Használható-e ez a számlatömb, vagy nem? Segítségét köszönöm!

Bankkártyás vásárlás számlája II. Kérdés

Kedves Tirpák Anita! Köszönöm a válaszát, és kérem hogy erősítse meg azt a mondatát hogy "Ezért ennek megfelelően nem is állíthatunk ki készpénzfizetési vagy egyszerűsített számlát." . NAV 18-as füzetében az szerepel, hogy a bankkártyás fizetésre alkalmas a számla és az egyszerűsített számlatömb. Ez utóbbi abban az esetben, ha az áfával számított érték nem haladja meg a 25 ezer forintot. Valamit nem jól értelmezek? Üdvözlettel: Varga Mária

Számlázás 2017.07.01-től Kérdés

Nyomtatványboltban vásárolt számlatömböt lehet-e használni számlázásra 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó számlánál 2017.07.01. után, vagy kötelező elektronikus számla használata?

Adószámváltozás: mikor kell cserélni nyugta- és számlatömböt? Cikk

Cserélni kell-e a nyugta- és számlatömböket, ha megváltozik a vállalkozás adószáma amiatt, hogy megszűnik az alanyi adómentes státusza, és belép az áfakörbe? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Számlatömb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. és egy egyéni vállalkozás. Azonos telephellyel rendelkeznek. Tévedésből a kft. számlatömbjét használták az egyéni vállalkozás számlatömbje helyett, melyet ki is postáztak a vevőnek. Kértük volna vissza a számla eredeti példányát, hogy rontottá nyilvánítsuk. Nem hajlandóak visszajuttatni, kérték, hogy a jogosulatlanul használt számlatömbbe írjunk egy mínuszos számlát. Küldjük el a mínuszos számla eredetijét, és a jó számlatömbbe kiállított számla eredeti példányát is. Minden adat megegyezne a rossz tömbben kiállított számlával, csak a számlaszám változna. Mi a teendő, ha semmilyen módon nem hajlandóak visszajuttatni a jogosulatlanul kiállított számla eredeti példányát? Kérném válaszuk részletes magyarázatát, mert a partnercéggel nehezen értünk szót. Köszönettel.

Megbízás számla kiállítására Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy budapesti cég megbízna egy vidéki vállalkozást az általa forgalmazott termékek értékesítésével, de ezeket a termékeket nem vásárolná meg a megbízott vállalkozás, hanem a megbízó cég számlázna közvetlenül a vevőknek. A megbízott vállalkozás közvetítői jutalékot kapna az eladott termékek után. Ilyen esetben a megbízó cég adhat-e megbízást a másik vállalkozásnak arra, hogy helyette a számlát kiállítsa az értékesítésről, valamint technikailag ez hogyan történik? Történhet-e úgy, hogy a megbízó cég a megbízott vállalkozás rendelkezésére bocsát egy általa (megbízó által) vásárolt számlatömböt, melyet a megbízott vállalkozás töltene ki, szállítóként a megbízó vállalkozás adatait feltüntetve? Amennyiben nem, úgy mi lenne a helyes megoldás? Válaszát előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó ingatlanját bérbe adja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném abban, hogy jelenleg alanyi adómentes 36 órás munkaviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozó, tulajdonában lévő ingatlanját bérbe szeretné adni magánszemély részére, teheti ezt úgy, hogy nem egyéni vállalkozóként végzi? Egyéni vállalkozóként vásárolhat-e számlatömböt és ezt használja a bérleti díj számlázására? Köszönöm a segítséget.

Számla kiállítása rossz számlatömbbe Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem nyomdával gyártat egyedi előlegszámlát. A tavalyi év májusától ezekből a tömbökből lettek kiszámlázva az előlegre fizetett összegek. Nem vettük észre, hogy a számla sorszáma egy 0-val kevesebb, így érvénytelenek. Az előlegeket magánszemélyek fizették, kb. 2 500 darab számlát kellene újra kiállítani (plusz a végszámlákat helyesbíteni). Megoldható-e valamilyen módon, hogy az előlegszámlákat ne kelljen újraírni, esetleg egy jegyzőkönyvvel, vagy akármilyen más megoldás létezik-e erre a problémára? Az újonnan kiállított számlák mind tartalmukban, mind összegszerűen teljesen megegyeznének a régiekkel, az adóvonzatát megfizettük, tehát a költségvetésnek nem okoztunk hiányt. Az üzleti partnerek magánszemélyek, nem tartoznak az áfa hatálya alá. Nem minősül kiskereskedelmi értékesítésnek, tehát nem pénztárgép használatát váltottuk ki, termékbemutatós értékesítésről van szó. Válaszukat előre is köszönöm.

Számlatömb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedelmi egységünkben a kézi áfás számla kiállítására szolgáló tömböt – véletlenül – az eladó becsomagolta a vevő árui közé a zacskóba. Mi ilyenkor a teendő? Helyesen járunk-e el, ha erről az eseményről jegyzőkönyvet veszünk fel, és elkezdjük használni a következő számlatömböt? Van-e ilyen esetben más teendőnk? Válaszát előre köszönöm: Andrea

Számlatömb Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) AJ7E-L 688520 sorszámú számla (érvényes) befogadható-e? 2.) a.)Általánosságban kérdezném, hogy a kötőjeles sorszámtartományú számlák (pl.: DW7E-C) 2015 adóévben még érvényben vannak-e? b.) Számla érvényességének ellenőrzésénél a későbbiek során mire kell figyelni, mint kiindulópont? Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5