45 találat a(z) számla adattartalma cimkére

Fontos-e a számla kelte a bizonylaton? Tanácsok könyvelőknek Cikk

Befogadható-e a számla – levonható-e az áfa –, ha a bizonylat kiállításának dátuma megelőzi az ügylet teljesítését? Az alábbiakban az áfatörvény vonatkozó szabályait összefoglalva ezt a kérdést vesszük górcső alá.

E-számla befogadása, archiválása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi az archiválási teendő befogadói oldalon, ha egy olyan e-számlát fogadunk be, ami csak egy pdf, és rá van irva, hogy elektronikus számla, azaz nem minősített elektronikus aláírással ellátott számlát, vagy nem EDI rendszerben továbbított számlát küldenek részünkre? Megfelelő-e áfalevonás tekintetében, ha a kapott pdf-et, emailt lementjük a könyvelő programba, s igy őrizzük meg? Vagy milyen teendőnk van az e-számla tekintetében az adattartalom sértetlensége és az eredet hitelessége követelményének történő megfelelés érdekében? Hogyan kell megőriznünk az e-számlát, hogy az áfalevonást a hatóság a számla formai hibájára hivatkozva ne utasítsa el? Köszönöm szépen a segítséget!

Számla adattartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni számlázással kapcsolatban. Oktatási intézmény vagyunk, alanyi adómentesek, és új programot kaptunk a számlázáshoz. A gyermekétkezést számlázzuk ki a szülőknek nyersanyagáron, ahogyan mi is fizetünk az étkezési szolgáltatónak. A kérdésem az lenne, mi a helyes megnevezés a számlán ilyenkor: listaár, nyilvántartási ár, kiskerár, nagykerár? Válaszát előre is köszönöm!

Cím megváltozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk taggyűlése döntött a társaság székhelyének megváltoztatásáról. A döntés április 20-án történt, melyet a cégbíróság június 4-én jegyzett be. A partnerektől beérkező számlákon mely időponttól kell az új címet megkövetelni, hogy az áfa visszaigényelhető legyen?

Számla tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szálláshely-szolgáltatásról kiállított számlán kötelező-e feltüntetni az SZJ-számot? Az éttermi fogyasztásról (étel, ital) kiállított számlán milyen szöveget kell feltüntetni?

Egyéni vállalkozó számlakiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónak az általa kiállított számlán milyen adatokat kell szerepeltetnie? Az egyéni vállalkozói igazolvány számát, vagy az egyéni vállalkozás nyilvántartási számát kell-e feltüntetnie? Köszönöm!

Számla adattartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számlázással kapcsolatosan kérdezem az alábbiakat. Ha óradíjas szolgáltatást nyújtok egy ügyfélnek, és például az óradíjam 10 ezer forint és az adott időszakban 10 órát számlázok ki, akkor a számlán fel kell-e tüntetnem az egységárat (10 ezer forint), a mennyiségegységet (óra), vagy elegendő csak a végösszeget nettó és bruttó bontásban? Az Áfa tv. alapján szerintem fel kellene, de a könyvelő ismerőseim azt mondták, hogy ha a számla alapjául szolgáló szerződés alapján egyértelmű és beazonosítható a számla, akkor nem szükséges az egységár és a mennyiség feltüntetése. Köszönöm!

Termékdíj feltüntetése a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk elektronikai termékek után termékdíjat fizet. Kérdésem, hogy a számlán hogyan kell az elektronikai termékdíjat feltüntetni? Kell-e részletezni mennyiségre és díjtételre, vagy csak elég annyit feltüntetni, hogy megfizetve. A csomagoló anyagokat belföldről és külföldről szerezzük be. A belföldi beszerzés után a termékdíjat a szállító megfizeti. A külföldről beszerzett csomagoló anyag után a termékdíjat mi fizetjük. Kérdésem, hogy elég-e a számlán feltüntetni, hogy "csomagolási termékdíj megfizetve", vagy tételesen fel kell-e tüntetni termékenként a csomagolási súlyt és a díjtételt? Köszönöm a válaszukat.

Használtcikket ad, vesz? Minden, amit a számlázásról tudnia kell Cikk

Hogyan kell dokumentálniuk (bizonylatolniuk) tevékenységüket azoknak a használtcikk-kereskedelemmel foglalkozó adózóknak, akik viszonteladóként is tevékenykednek, milyen adatokat kell feltüntetniük a számlákon? Milyen változásokat hozott az új Ptk.?

Mozgóárus Kérdés

Az ügyfelem mozgóárus. Az árujával jár egy bizonyos körzetet, ahol a különböző egyéni vállalkozók, bt.-k, kft.-k vásárolnak, és Ő kiállítja a készpénzes számlát. Kinek az adóazonosító számát írja a számlára: a cégvezetőét, az ügyvezetőét, vagy az alkalmazottét, aki éppen ott van?

Családi gazdaság: kinek a nevében kell nyugtát adni? Kérdés

Családi gazdaság tagjai a családi gazdálkodó nevében és adószámával, vagy a saját nevükben, saját adószámukkal állíthatnak ki számlát, vagy nyugtát piacon, vagy háztól való termékértékesítésnél?

Számla folyamatos teljesítésnél Kérdés

Szeretnénk megtudni, hogy folyamatos teljesítésű számlázásnál a legutolsó számla teljesítése és fizetési határideje milyen dátumú, azaz eltér-e a kettő egymástól, vagy ugyanúgy számlázzuk, mint a folyamatos teljesítés ideje alatt?

Közösségi, nem közösségi értékesítés különbözeti áfásként Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalkozásunk internetes felületről csomagküldéssel értékesíteni kíván az uniós közösség területére és harmadik országba is. Vállalkozásunk használt ingóságokkal is foglalkozik, és erre az árrésadózást választotta. A kérdésünk az lenne, hogy abban az esetben, ha a közösségi partner adóalany, vagy ha nem, akkor milyen számlát kell kiállítani? Valamint, ha ugyanilyen ügylet közösségen kívülre történne, akkor milyen számlázást kell követni? Kell-e, és ha igen, milyen speciális tartalommal rendelkeznie a számlának? Köszönettel: Eszter

Fantázianév számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó fantázianevét bejelentette a NAV-hoz. Számláin ezt a nevet használja a többi kötelező tartalmi elem mellett, a nevét azonban nem tünteti fel, csak a fantázianevét. Szeretném megkérdezni, hogy ez így helyes-e, vagy a fantázianév mellett az adózó nevének is szerepelni kell-e a számlán? Köszönettel: Fazekasné

Számla, egyszerűsített számla adattartalma Kérdés

A fent nevezett számláknak minden esetben kötelező adata kell, hogy legyen a vevő adószáma, amennyiben az vállalkozás (egyéni, társas, Áfa tv. 169. § da) bekezdés). A számlákon hol ott találom a vevő adószámát, hol nem. Nem a különleges helyzetből (fordított adózás, EU-s ügyletekről kiállított számlázás) adódó esetek érdekelnek, hanem az olyan hétköznapi eset, amikor egy vállalkozás bármit vásárol. Pl.: gázolaj, alkatrész, stb.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close