71 találat a(z) szálláshely cimkére

Egyéni vállalkozó motel – Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A válaszában közölt, "az ingatlant áfaköteles tevékenységhez használja" lefordítva az ő esetében májustól decemberig turisták részére szállást biztosít, vendéglátó egységet üzemeltet, pénztárgépet használ, akkor magyarul levonhatom-e a épülettel kapcsolatos felújitás áfáját? Kérem, szíveskedjen válasz adni, mivel elbizonytalanodtam, mert nem bérbeadásra használja. Előre is nagyon szépen köszönöm.

Szálláshelyfoglalás visszamondásának kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy hotel esetében hogyan kell kezelni számlázási, számviteli és adózási szempontból azt az esetet, amikor egy vendég lefoglalja a szállást, de adott határidőn túl mondja vissza a foglalást? A hotelt egy kft. üzemelteti. Mit, és hogyan számlázhat a vendég részére a hotel ebben az esetben? A lemondás pénzben kifejezett értéke egy éjszaka szállásdíjának felel meg. Milyen megnevezést írhat a számlára, hogyan kell kezelni áfaszempontból (áfakörös vagy nem áfakörös)? Ha áfakörös, akkor 27 vagy 18 százalékos áfával kell kiszámlázni a lemondás értékét? Egyáltalán minek minősül a szobalemondás adójogi szempontból? Gondolok itt a kártalanítás, kártérítés vagy kötbér esetére. A számvitelben való kezelésére is kíváncsi vagyok. A lemondás összegét értékesítés nettó árbevételeként vagy egyéb bevételként kell könyvelni? Köszönöm válaszát!

Kiküldetés esetén az étkezés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a cég dolgozója kiküldetés kapcsán utazik és számlát hoz a költségekről, akkor az étkezést milyen adó- vagy közterhek terhelik? Jól értelmezem-e, hogy a szálláshely árában foglalt reggeli adómentes mind a dolgozó, mind a cég részéről? Ezzel szemben az egyéb étkezésekről szóló számlák után azonban a cég 51,17 százalékos közteher fizetésére kötelezett? Válaszát köszönöm.

Szálláshelykiadás Kérdés

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Airbnb__ingatlanhasznositas_utani_adokotele_M2DTSC Tisztelt Szakértő! Köszönöm a fenti linken található összefogott és jól érthető anyagot a témában. Egy kérdésem lenne még: amikor az airbnb-n érkezik egy foglalás és utalással történik a fizetés, kinek a részére és milyen pénznemben kell kiállítani a számlát, illetve melyik összegről (a nettó átutalt összeg vagy a jutalék előtti)? A választ előre is köszönöm. Rita

Utólag választott tételes költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozom jelenleg két lakásban. Mindkettő fele-fele arányban tulajdonunk a feleségemmel, de az én nevem alatt fut mindegyik. Mikor bejelentettük, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni, akkor nem néztünk utána rendesen, illetve a hivatal sem és a könyvelőnk sem tudta vagy véletlenül félre tájékoztattak minket, hogy két lakás esetén nem választható a tételes átalány adózás. Most, hogy lassan vége a szezonnak, tudtam meg ezt és a kérdés magától adódik: Mi van ilyenkor, mit lehet tenni? A tételes átalányadózás szabályai szerint már befizettem egész évre a 4 szoba utáni összegeket. Úgy gondolom: marad a tételes költségelszámolás, jövőre pedig áttérünk az átalányadózásra. Számlák bútorokról, műszaki cikkekről vannak, illetve nyugták név nélkül. Ezeket elszámolhatom? Pontosan mi után kell fizetnem és mennyit, illetve mennyit számolhatok el költségként és mit? Azt is tudni kell, hogy magánszemélyként foglalkoztatok egy házmestert havi 40 órában, mert én külföldön dolgozom. Az ő bérét is elszámolhatom? Példaként vegyünk egy 1 millió forintos bevételt! Előre is köszönöm a segítséget és a számszerű levezetést! Tisztelettel: Bardóczi Kornél

Alkalmilag ad ki szobát, lakást? Így kell adóznia Cikk

Időnként, hétvégére, néhány napra adja bérbe lakását turistáknak a tulajdonos. Hogyan kell adóznia? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt.

Airbnb – ingatlan-hasznosítás utáni adókötelezettségek Cikk

Szállást kínálna az Airbnb oldalon? Járjon utána milyen adózási, adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettséggel jár, mert a NAV vizsgál! – figyelmeztet blogjában Hegedüs Sándor az RSM DTM adóüzletági partnere.

Bírságot fizethet, ha az ingatlan hasznosításakor nem figyel ezekre Cikk

A turistaforgalom miatt nyáron különösen népszerű a magánszálláshelyek kiadása. Trendi az airbnb, de óriási kockázatokkal jár, ha valaki nem ismeri vagy nem tartja be az adószabályokat.

Szálláshely-számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egy hostelt üzemeltet. A szálláshelyeket jó előre lefoglalják. Ennek a leszámlázása, áfa, számviteli elszámolása érdekelne. Ha például ősszel lefoglalják a következő nyárra szállást, és annak árát át is utalják (vagy egy részét), azt hogy kell számlázni? Mi a teljesítés időpontja, hogy a teljes árat fizetik, mi, ha csak egy részét? El kell határolnom az árbevételt? Mikor áfázódik, mi a helyes számlakiállítás? Ugyanez éven belül is megtörténik. Például februárban foglalnak és fizetnek augusztusra szállást. Válaszát köszönöm!

Ingatlant ad bérbe? Ezt kell tennie – mondja a NAV Cikk

Ha a magánszemélyek szálláshely-szolgáltatási tevékenységet kívánnak folytatni, többféle tevékenységi forma és adózási mód között választhatnak. A NAV tájékoztatót adott ki ezekről a lehetőségekről és kötelezettségekről.

Kevesebb német, több orosz Cikk

Szeptemberben mind a külföldi- (0,7 százalék), mind a belföldivendég-éjszakák száma (3,0 százalék) emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldivendég-forgalom növekedése ismét meghaladta a külföldiét - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal mai gyorsjelentésében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close