18 találat a(z) stornó cimkére

Stornószámla szerepeltetése áfa-bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk különböző okok miatt stornózott 2 korábbi áfa-bevallási időszakokban kiállított vevőszámlát. Az egyik esetben hosszas vita után dőlt el, hogy a vevő nem fogadja el a teljesítést, ezért a kiállított számlát stornóztuk, a másik esetben rossz áfakulccsal lett kiállítva a számla, ezért stornóztuk és új számlát állítottunk ki. A kérdésem az, hogy jól értelmezzük-e az áfatörvény 153/B § (1) a) pontját, ha stornózott számlát a stornószámla kiállítási dátuma szerinti időszakra állítjuk be az áfa-bevallásba (merthogy "mint jogosult, akkor állt a rendelkezésünkre"), nem pedig az eredeti számla teljesítési dátuma szerinti időszakot önrevíziózzuk meg?

Stornó számla az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság ugyanazon gazdasági eseményről kétszer állított ki számlát, amit a saját áfabevallásában is kétszer szerepeltett. (A partner csak egyszer, helyesen.) Most a hiba feltárásnak időpontjában stornózni fogja azon számlát, amely helytelenül lett kiállítva. Az eredeti számla 2018. július előtt lett kiállítva, arról nem ment be a NAV felé adatszolgáltatás. Kérdések: 1. Kell-e adatot szolgáltatni a most kiállított stornó számláról? 2. A stornó számla legkorábban a kiállítás kelte szerinti áfabevallásba kerülhet be, de ez azt is jelenti, hogy elévülési időn belül később bármikor bekerülhet az áfabevallásba? Ha a stornó számla kelte például 2019. 05. 28., akkor bekerülhet a 2019. 10. havi áfába is? 3. Az áfabevallás mely sorába kell kimutatni a stornó számla értékét? Véleményünk szerint a 07-esbe ( 27% áfa), és ha abban az adott időszakban nem volt kimenő számlája, akkor negatív értékkel kell kimutatni itt. Jól gondoljuk? Megtisztelő válaszát előre is köszönjük!

Áfa fiktívnek minősített számla korrekciójánál – így döntött a Kúria Cikk

Miután az adóhatóság, majd a bíróság után a Kúria is fiktívnek minősítette a számlát, az adózó a számla stornírozással csökkentette árbevételét és fizetendő áfáját. A stornó számla ügye is eljutott a Kúriáig.

Téves közösségi adószám a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szolgáltatást nyújt közösségi partnere részére, akinek több uniós országban is van cége. Partnerünk közölte, hogy a szolgáltatás igénybevevőjeként tévesen adta meg egyik leányvállalatát és egy másik azonos nevű leányvállalata volt az igénybevevő. Partnerünk szerint nem szükséges a kiállított számlák stornózása és újbóli kiállítása, elegendő, ha írunk egy közös nyilatkozatot arról, milyen vevői adószámnak kellett volna szerepelnie a számlákon. Szerintünk szükséges a rossz vevői adószánra kiállított számlák stornózása és újbóli kiállítása a helyes adószámra. Kérjük szíves véleményüket, mi a helyes eljárás a kimenő számlán tévesen feltüntetett vevői közösségi adószám javítására. Válaszukat köszönjük.

Számlázás Kérdés

Egy vállalkozás átlépte a 8 millió forintos értékhatárt októberben. Az egyik ügyfél az értékhatár átlépése után reklamált, kéri vissza a kifizetett szolgáltatásért a pénzt. A vállalkozás stornó számlát állított ki. De ezzel az értékesítés árbevétele 8 millió forint alá ment. Ilyen esetben mi a teendő?

Online adatszolgáltatás Kérdés

Egy stornó számla adatszolgáltatásával kapcsolatban kérdeznénk. Egy májusban kiállított számla júliusban került stornózásra, a vevő nem fogadta el a teljesítést. A stornó számla adatszolgáltatása automatikusan megtörtént, de hibás jelzéssel. „Mennyiség, mennyiségi egység vagy egységár hiányzik (1. sor).” Mi a teendő ebben az esetben? Ezt kaptuk válaszként: Sajnos nem tudok segíteni, ahhoz látni kellene az előzményszámlát és a stornószámát, hogy kiderüljön mi volt a hiba. A hibát jeleztük kérdésünkben: Mennyiség, mennyiségi egység vagy egységár hiányzik (1. sor).” Tehát tartalmi hibás számlát engedett lezárni a program. A kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő? Mi a teendő, ha be ment egy adatszolgáltatás, de hibásan?

Online adatszolgáltatás Kérdés

Egy stornó számla adatszolgáltatásával kapcsolatban kérdeznénk. Egy májusban kiállított számla júliusban került stornózásra, a vevő nem fogadta el a teljesítést. A stornó számla adatszolgáltatása automatikusan megtörtént, de hibás jelzéssel. „Mennyiség, mennyiségi egység vagy egységár hiányzik (1. sor).” Mi a teendő ebben az esetben?

Önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 03.08-án egy bt. kft.-vé alakult, 2017. január 1-jétől vettük át a könyvelését. Mivel most készitjük a mérleget, a vevőszállítót egyeztetve felfedeztük, hogy olyan kintlévőségeket és tartozásokat tartanak nyilván, ami nem létezik. Vevőtartozásként – mint kiderült – a könyvelő nem könyvelte le a stornós számlákat, a kapott előleget nem könyvelte vissza, illetve a kiegyenlítéseket sokszor egyéb bevételbe könyvelte, mert nem talált hozzá számlát. Minden vevőt és szállítót helyretettünk, de ezek a könyvelési tételek még a bt.-t terhelik, vagyis 2 millió 500 ezer forint jogosulatlan áfabefizetés és ennek a társasági adója, és az iparűzési adója is elég magas. Hogyan adjak be áfa-önellenőrzést, mivel a kft. 2016.03.08.án alakult. Illetve hogy a penztarak sem egyeztek mivel sosem egyeztettek. Hogy állitsam be ezeket a mérlegembe? Tisztelettel kérem válaszát minél előbb. Köszönettel.

Utólag vitatott teljesítés számlájának kezelése és elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ”A” társaság teljesítésigazolás alapján kiszámlázta a vevőnek még 2017. augusztusban a teljesítésigazolásban szereplő, elfogadott összeget. Év végi egyeztetésnél kiderült, hogy a vevő a számlát nem fogadta be, nem könyvelte le, és vitatja a teljesítést, ezért a kimutatott vevő követelést nem igazolta vissza. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben az eredeti teljesítésigazolás alapján kimutatja-e „A” társaság az árbevételt és követelést, vagy le kell stornózni a számlát, és az el nem fogadott követelést nem mutathatjuk ki vevő követelésben és árbevételben? Köszönettel VA

Áfabevallás összesítő jelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő, társaságunk egyik szállítója havonta több olyan számlát állít ki, melynek az áfája meghaladja az 1 millió forintot. Amikor időnk engedi, az ABEV portálon ellenőrizzük, hogy a bevallásokba ugyanazon számlák szerepelnek-e. Március hónapban a szállító kiállított egy számlát, amit azonnal stornózott is, hibás megjegyzés miatt. Se az eredeti, se a stornó számla nem került el hozzánk, azt a szállító lefűzte magánál. Az összesítő jelentésbe partnerünk szerepeltette az eredeti számlát és a stornót is. Mi viszont, mivel ezek a számlák nem jutottak el hozzánk, sehol sem tüntettük fel. Úgy rémlik, hogy egy oktatáson azt hallottam, hogy csak azon számlákat kell feltűntetni az összesítő nyilatkozatba amelyeket a partner meg is kapott, sajnos sehol nem találok erre megerősítést se cáfolást. Helyesen járt el a szállítónk, hogy a saját bevallásában szerepeltette a számlákat? Nem lesz ebből később nekünk problémánk, hogy a mi bevallásunkban ezek a számlák nem szerepelnek?

Gépi pénztárbizonylat sztornózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e bármilyen törvényi előírása annak, hogy a gépi úton előállított pénztárbizonylatot hogyan kell sztornózni? Köszönettel

Egyenes helyett fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném segítségét, hogy a tévesen egyenes áfával kiállított számla esetén melyik adóbevallási időszakban szükséges a korrekciós bizonylatokat elszámolni? Az eredeti számla júliusi volt (ki is fizették ebben az időszakban). A számlát októberben javítjuk. A számlázó program nem tud helyesbítő számlát kiállítani, így vagy stornózzuk az eredeti bizonylatot és újat állítunk ki fordított áfával az eredeti teljesítési időpontra vagy kiállítunk egy normál számlát az eredeti teljesítési időpontra, amelyen mínusz előjellel szerepel az eredeti áfás összeg, pozitív előjellel a fordított áfás ügylet és a számla végösszege negatív előjellel az áfa összegével fog megegyezni (nem tudom, ez utóbbi megfelelő eljárás-e). Ebben az esetben kibocsátó és befogadó részéről miként szükséges eljárni? Az áfatörvény 153/B paragrafusának megfelelően? Feltételezem a kibocsátónak nem kell önellenőrizni a július hónapot a stornó számla (fiz. áfa csökkenése) miatt, októberben kell figyelembe venni, de ugyanez a helyzet az új, fordított áfás számlával is, aminek a teljesítési időpontja július? Mert ha egy helyesbítő számla lenne, akkor értelemszerűen októberben vennénk figyelembe, és a két számla ugyanezt a joghatást eredményezi. Befogadónál a stornó számla (levonható áfa csökkenés) szintén október, de az új fordított áfás számla önellenőrzést eredményez? Ha csak egy bizonylat van? A fordított áfás ügyletnél kiegyenlítettnek minősül az új számla (áfatörvény 60. §)? Köszönöm

Előlegszámla – végszámla Kérdés

Tisztelt Címzett! Könyvelőprogramunk jelenleg nem képes arra, hogy a törvény szerinti végszámlát kiállítsuk abban az esetben, ha a vevő előleget fizet. Kérdésem, hogy az mennyire elfogadható eljárás, ha az előlegről kiállítjuk a számlát, majd a teljesítés időpontjára a végszámlát és ugyanebben az időpontban az előlegszámlát stornózzuk. Az előlegszámla kiállítása és a végszámla időpontja között több hét is eltelik, így áfa szempontjából is jelentősége van a kérdésnek. Válaszát előre is köszönöm!

Sikertelen teljesítés miatti számla stornózása – áfarevízió Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő esetre kérném a segítségét: egy nemrég átvett könyvelésnél az adófolyószámla az áfa adónemben elég lényeges eltérést mutatott, így a 2015 évi könyvelés-áfa bevallás és a számlák áttekintése után kiderült, hogy 2015. január 21-ei teljesítéssel kiállításra került a vevőnek bérmunkáról szóló 10 000 e ft+áfa összegű számla, melynek a fizetési határideje 2015.02.20. Ez a számla le is van könyvelve és be is van vallva, viszont 2015.06.26-án az előbbi számla STRONO számlája került kiállításra, melyen a teljesítés 2015.01.28., kiállítása 2015.06.26.fizetési határidő 2015.06.26. Tudom, hogy ez így nem megfelelő, de gépi számlázás van a cégnél, ezen már több. mint egy év után nem tudunk módosítani. Viszont ez a STORNO számla nem szerepel sem 2015.01. havi, sem a 2015.06. havi áfabevallásban, könyvelve le van 2015.06. hóra. Kérdésem az lenne, hogy a dátumok eltérése miatt módosítani kell-e számlát, ha igen, ezt hogyan lehet ennyi idő után, és ha önellenőrzöm az áfabevallást, melyik időszakban kell beállítani a stornó számlát, így csökkeni fog a fizetendő áfám elég nagy összeggel. Átnéztem az áfatörvény ide vonatkozó paragrafusait, de már teljesen belegabalyodtam, ezért kérném az Ön segítségét. Válaszát előre is köszönöm Maradok tisztelettel Juhász Szabolcsné

Ezek a gyűjtőszámla feltételei, így oldható meg a helyesbítés Cikk

A gyűjtőszámla nem tévesztendő össze az időszakos elszámolással, a számla helyesbítésére többféle megoldás is létezik. Ismertetjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close