24 találat a(z) polgármester cimkére

Kistermelő jogviszonya Kérdés

Visszakozik a kormány, mégsem csökkentik a polgármesterek jogkörét Cikk

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától – nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.

Új törvényjavaslat: a polgármesterek veszélyhelyzetben megnövelt jogkörét csökkentené Cikk

Több törvényjavaslatot is benyújtott a kormány hétfőn a parlamentnek. Ezek közül az egyik csökkentené a polgármesterek veszélyhelyzetben egyébként megnövelt jogköreit, olvasható a 24.hu oldalán

Nyugdíj melleti keresőtevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a képviselőtestület által megválasztott főállású alpolgármester öregségi nyugdíjának folyósítását fel kell-e függeszteni a Tny. 83/C paragrafusának (1) bekezdése alapján?

Társas vállalkozás járulékai polgármesteri megbízatás mellett Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Egy kkt.-nak két főfoglalkozású – személyes közreműködésre tekintettel –, társas vállalkozónak minősülő ügyvezető tagja van. Az egyiküket megválasztották polgármesternek, ennek következtében a közszolgálati törvény szerint választott tisztségviselői jogviszonya keletkezett. Erre az új jogviszonyra tekintettel a város által juttatott havi díjazása meghaladja a minimálbér 30 százalékát. A kkt.-ban nem kíván már személyesen közreműködni, de az üzletrészétől és az ügyvezetői megbízatásától sem szeretne megválni (a város jegyzője szerint erre jogilag minden lehetőség adott). Szükséges-e a kkt.-ban továbbra is megfizetni maga utána a minimálbér utáni járulékot? Vonatkoztatható-e a 1997. évi LXXX. törvény 31. §-ának (5) bekezdése erre az esetre? Megváltozik-e a főfoglalkozású társas vállalkozó 1451-es jogviszonykódja, ha igen, mire? Be kell-e jelenteni a 19T1041-es nyomtatványon a változást? Válaszukat előre is köszönöm.

Ki kérheti sok évnyi bennmaradt szabadságának kiadását, kifizetését? Cikk

Az abai polgármester 28 évre visszamenőleg kéri kifizetni a ki nem vett szabadságát a 24.hu-n nemrég megjelent cikk szerint. Vajon van erre lehetőség ilyen hosszú időre visszamenőleg? Miért speciális a polgármester esete a hagyományos munkaviszonyhoz képest? Hogyan rendelkezik hasonló esetről a 15/2017. számú munkaügyi elvi határozat?

Nyugdíjas polgármester járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a saját jogú nyugdíjas polgármester 2019. január 1. napjától jogosult-e járulékkedvezmények igénybevételére, vagyis csak az szja-kötelezettséget kell teljesítenie?

Kata – másodállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó polgármesterként is dolgozik. Havonta a hivatal leadja a 18T1041-es nyomtatványt a jogviszonyára tekintettel, mivel a díjazása eléri a minimálbér 30 százalékát, és a járulékot megfizeti utána. Kérdésem lenne, hogy jelen esetben a vállalkozó jogosult arra, hogy csak 25 ezer forint katát fizessen? Köszönöm a segítségét. Üdv.: Fazekasné

Polgármester és őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Én eddig úgy tudtam, hogy a polgármesterek, ha őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek, főállású őstermelők, mert egyéb jogviszonynak számít csak a polgármesterség. Most egy előadáson hallottam, hogy ezen változtattak. Ha valaki polgármester, akkor már nem kell őstermelőként járulékot fizetnie. Ennek jogszabályi alapját viszont nem találtam a tbj-ben. Valóban változott volna ez?

Költségvetési csalás miatt büntettek meg egy polgármestert Cikk

Költségvetési csalás miatt nem jogerősen pénzbüntetésre ítélték Kárász Istvánt (független), Versend polgármesterét szerdán.

Polgármester költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A polgármesterek költségtérítésével kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Milyen mértékben tehetnek nyilatkozatot a tételes költségelszámoláskor? Az szja törvényben leírt "az adott tisztséggel összefüggő feladat ellátása érdekében felmerült, a magánszemély nevére kiállított bizonylattal igazolt kiadás"-ok mik lehetnek konkrétabban, miket számolhat el? (Például a hivatali célú saját gépjármű használatának költségét hogyan veheti figyelembe?) A költséggel el nem számolt rész jövedelem lesz, amely után az adókat és személyi járulékokat meg kell fizetni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Szabadságmegváltásért perelt a polgármester Cikk

Önálló és határozott időre létrejött jogviszonyok akkor sem minősíthetők „folyamatosnak”, ha a foglalkoztató az egyes ciklusok lejártával nem ad ki munkáltatói igazolást és elszámolást – mondta ki egy eseti ügyben a Kúria.

Újraszabályozzák a polgármesteri fizetéseket Cikk

Ötpárti konszenzus alakult ki a polgármesteri bérezés kérdésében, amennyiben a százalékokról is megegyezés születik, január 1-jétől életbe léphet az új rendszer – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Távoznia kell az adócsaló polgármesternek? Cikk

Továbbra is fennáll a méltatlanság a tavasszal jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt gyömrői polgármesterrel, Gyenes Leventével szemben, így hiába mondott le korábban tisztéről, majd nyert ismét a vasárnapi időközi polgármester-választáson, tisztségét nem tarthatja meg- közölte az MTI érdeklődésére Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott hétfőn.

Lemondott az adócsalásban bűnös polgármester, de ismét indul a posztért Cikk

Június elsejei hatállyal lemondott posztjáról a Pest megyei Gyömrő polgármestere, aki kedden tájékoztatta döntéséről az MTI-t.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close