86 találat a(z) pénztárgép-használat cimkére

Hagyományos pénztárgépek cseréje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A pénztárgéprendelet szerint eddig nem voltam kötelezett pénztárgép-használatra, munkám könnyítése miatt mégis üzemeltettem egy hagyományos pénztárgépet. A NAV ott lesz minden kasszacsörgésnél című cikkükben olvasom a következőt: "mindemellett az online felügyelet fokozatos bevezetése is a végső határidőhöz közeledik, azaz utolsó lépésként 2014. végéig azoknak az adóalanyoknak is le kell cserélniük hagyományos pénztárgépüket, amelyek pénztárgép-használatára egyébként nem kötelezettek." Ez azt jelenti, hogy a hagyományos pénztárgépemet nem használhatom tovább? Nem világos előttem az, hogy online pénztárgépre kell cserélnem vagy vissza kell térnem a nyugtatömbök írásához? Köszönettel, Szabóné Sós Ildikó

Online pénztárgép Kérdés

Van egy cég, aki webáruházakat üzemeltet, de vannak, akiket a székhelyén is kiszolgál, árut ad el készpénz ellenében. kell-e neki online pénztárgépet beszerezni?

2015-től havi adatszolgáltatás pénztárgépek használata helyett Kérdés

2015-től a kizárólag számlát adó, de egyébként pénztárgép használatára kötelezettek számláinak adatszolgáltatási mentessége megszűnik. Szálláshely-szolgáltató, aki a TEÁOR magyarázata szerint szállással kapcsolatosan egyéb szolgáltatásokat is nyújthat, minden ezzel kapcsolatos tevékenysége esetén pénztárgép-használatra kötelezett, vagy csak a szállással kapcsolatosan? Illetve egy autóalkatrész-kereskedő pénztárgép-használatra kötelezett, ha van bemutató terme, ami átvevő helynek is minősül internetes vásárlása lebonyolítása kapcsán, illetve az utcáról betérők is vásárolhatnak a nagykereskedők mellett? Köszönettel.

Pénztárgépesek adatszolgáltatása Kérdés

2014. évben az adatszolgáltatás azokra az adóalanyokra vonatkozott, akik egyébként pénztárgép-használatra kötelezettek, de ehelyett számlát bocsátottak ki az értékesítéseikről (gyógyszertárak, kiskereskedelem, vendéglátás....). A 2015.évi adatszolgáltatás változása kikre vonakozik konkrétan?

Pénztárgépben devizás fizetés Kérdés

Egyik ügyfelünk egy repülőtéren boltot nyitott, ahol pénztárgépet alkalmaznak. Van olyan vásárló, aki euróban fizet. A pénztárgépbe forintban ütik be az összeget, de minden reggel rögzitik a reggeli deviza MNB középárfolyamot, és a forintot azzal számolják át a fizetendő euróra. Jól járnak-e el? Köszönettel: Adó-Fórum 2010 Kft.

Kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. november 27.

Kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. november 13.

Hagyományos pénztárgépesek, egyedileg mentesítettek adatszolgáltatása Esemény

2014. november 10.

Kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. november 06.

Bankkártya pénztárgépbe Kérdés

Kiskereskedelmet folytató üzletben online pénztárgépet használnak. A vásárlók bankkártyával is fizethetnek. A bankkártyával történő fizetéskor minden esetben készítenek számlát, hogy a készletet a számlázó program kezelni tudja. A számlázó program bejelentésének eleget tettünk. A pénztárgépen van egy "bankkártya" feliratú regiszter is. Az lenne a kérdésem, hogy a bankkártyával fizetett összegeket a pénztárgépbe is be kell-e ütni, vagy elegendő "átutalásos" számlaként kezelni? Ha pedig be kell ütni a pénztárgépbe, akkor azt melyik törvény alapján kell megtenni?

A fizetővendéglátás bizonylatolása a tételes átalányadó mellett Kérdés

Adva van egy adószámos magánszemély, aki tételes átalányadózást választott fizetővendéglátásában. A bejelentett adózási mód TEÁOR kódja 552006, a NAV csak ezt fogadta el, mert az 559001 kód alatt végezhet 90 napon túli vendéglátást is, igaz, ekkor azt már nem e terminológiával írják le. Az 552006 TEÁOR kód online pénztárgépköteles. A magánszemély minden bevétele banki átutalással folyik be egy közvetítőn keresztül, aki nem a saját nevében jár el. Kérdésem a következő: kizárólag akkor járunk el helyesen, ha számlát állítunk ki, és azt a NAV-nak jelentjük? A pénztárgép csak azért, hogy álljon, és naponta ki-be kapcsolgassuk, teljesen felesleges (100 ezer forint nagyságrendű kiadás), hiszen az ellenérték banki átutalással történik. Válaszát köszönöm előre is.

Pénztárgépnapló szigorú számadás alá vonása Kérdés

Tulajdonképpen nem is kérdeznék, csak jeleznék sok-sok online pénztárgépet használó nevében egy apró "problémát". Alapdolog a pénztárgépnapló szigorú számadás alá vonása a NAV 2013.12.19-ei közleménye (Közlemény pénztárgépnapló kötelező használatáról) szerint: "A Rendelet 54. § (1) bekezdése értelmében a pénztárgépnaplót szigorú számadás alá kell vonni...." Ez kötelező, mulasztás esetén bírság jár. Ennek a ténynek a vitatása már nem is cél...de egy nagyon apró momentum mellett azért nehéz elmenni....mert sajnos nem mindegy, hogy 1-17 vagy 1-20 számozott oldalt tartalmaz a napló! A sok-sok napi gond, probléma, sok-sok jogszabályváltozás mellett az ember felkapja a fejét, hogy ki kell töltenie egy tulajdonképpen egyszerűnek tűnő nyomtatványt, amibe be kell írnia az oldalszámokat is. A napló elején ez áll: "Ez a pénztárgépnapló 17 sorszámozott oldalt tartalmaz." Ha kézbe vesszük a naplót és kinyitjuk: akkor 20. A 20. oldalig végig van sorszámozva, táblázatos részt tartalmazva. Bagatell kérdés: 17 vagy 20? Szigorú számadás alá vontuk. Miért fogunk bírságot kapni? Azért ha ezt írjuk: 1-17 vagy azért, ha ezt: 1-20? Szerintem szomorú, hogy egy nyomtatvány végig van sorszámozva a 20. oldalig, s az elejére beírják, hogy 17 sorszámozott oldalt tartalmaz. De valahol a legszomorúbb, hogy jogkövető magatartást folytatva még mindig beüzemelhetetlen, működésképtelen két régen kifizetett vadonatúj online pénztárgépünk, s közeleg a vízválasztó szeptember 1-jei határidő.... >>

Kizárólag számlát adók adatszolgáltatása Esemény

2014. szeptember 4.

Pb-gázpalack értékesítése Kérdés

Most alakult kft. kizárólag palackos gázt kíván forgalmazni. Az értékesítést gépjárműről (falvakat folyamatosan járva) végezné. Kérdésem, hogy milyen formában tehet eleget kötelezettségének, elegendő-e a kézzel írt nyugta-, illetve számlatömb használata, vagy online pénztárgépet kell használnia? A propán-bután palackok gépjárműről történő értékesítése mozgóbolti értékesítésnek minősül-e?

Mikor kell gépi nyugtát adni, s mikor nem? Mutatjuk a részleteket! Cikk

Olvasói kérdések tömkelege érkezik szerkesztőségünkhöz azzal kapcsolatban, hogy mikor kell a nyugtaadási kötelezettséget gépi úton teljesíteni, s mikor nem. Cikkünkben összefoglaljuk, milyen rendelkezéseket kell figyelembe venni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Nem új lakóingatlan – beszerzések adólevonási joga

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink