23 találat a(z) pénztárgép használata cimkére

NAV-razzia: ezeken a helyeken számíthatnak ellenőrzésre a héten Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a jövő héten is végeznek helyszíni ellenőrzéseket. Az ünnepek közeledtével célpontba kerülnek az édesség- és ajándékárusok, de továbbra is kiemelt figyelmet élveznek az építkezések is. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, a jövedéki termékek értékesítését, valamint a forgalmazott áruk eredetét is. A revizorok a hét valamennyi napján a lenti helyek kívül is végezhetnek ellenőrzéseket.

NAV-ellenőrzések: ezeken a helyeken számíthatnak a revizorok látogatására Cikk

A kánikula fokozódásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai is fokozott figyelemmel fordulnak a strandok, fürdők, fagylaltozók, cukrászdák irányába, de szem előtt maradnak a szezonális gyümölcsöt és zöldséget forgalmazó kereskedők is. Az adóellenőrök vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét, de ellenőrizhetik a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését is, illetve az áruk eredetét és a jövedéki termékeket. A leírtak nem zárják ki, hogy a revizorok más helyeken is megjelenjenek.

Számlázás és pénztárgép használata Kérdés

Áfa bevételi határ átlépése Kérdés

2020-as katás bevallás probléma Kérdés

Bankkártyaterminál számlázóprogramhoz Kérdés

Ezeken a helyeken bizton számíthatnak a NAV ellenőreire Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei folytatják a nyári ellenőrzéseket. Augusztus elején még mindig fókuszban vannak a strandok, fürdők, vendéglátóhelyek, fagylaltozók, cukrászdák, zöldség- és gyümölcsárusok, de megkezdődtek az iskolakezdéssel kapcsolatban a tanszer-, papír- és írószer-kereskedők látogatásai is. A revizorok nézik a nyugta- és számlaadás szabályszerűségét, az online pénztárgépek megfelelő használatát, de vizsgálhatják az alkalmazottak bejelentését is. Természetesen a fentieken nem zárják ki, hogy a NAV ellenőrei máshol is lecsapjanak.

Pénztárgép illetve számlakiállítás Kérdés

Számlaadás nyugta helyett Kérdés

Kiegészitő tevékenységet folytató adómentes katás vállalkozó vagyok, humán egészségügyi szolgáltatást végzek, eddig kézi nyugtát adtam ki. Az új rendelkezés szerint kötelező lesz számlát kiadni. Tekintettel arra, hogy egy napon akár 20 darab nyugta is kiállitásra került a résztvevők létszámától függően, most az a kérdésem, hogy lehet-e kézi hordozható nem helyhez kötött pénztárgépet használni, amely be van kötve a nav-hoz és kis nyugtát ad, vagy olyan hordozható gép kell, amely a nyugta helyett számlát ad ki, és azonnal küldi az adatokat a nav felé. Ez utóbbi esetben nagyon sok és munkaigényes a több személyes adattal való számlázás.Válaszát köszönöm!

Pénztárgép használata Kérdés

Ezúton teszem fel kérdésemet a Tisztelt Szakértőnek: pénztárgépköteles egyéni vállalkozó vagyok. A kiállított készpénzfizetési számla összegét beütöm a pénztárgépbe. A napi forgalom kerül a könyvelésre (a pénztárgépszalagok). Helyes-e az eljárás? Megköszönve várom válaszukat!

Mobilház Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátóegység előregyártott hordozható épületet (mobilházakat) vásárol. A mobilházak mindennel felszereltek. Ezt szeretné hasznosítani májustól októberig nem kempingen belül. Családoknak turisztikai céllal, valamint cégeknek meetingekre és tárgyalásokra kiadni. Kérdések: 1. Ez szálláshely-szolgáltatásnak vagy bérbeadásnak minősül? 2. 18 vagy 27 százalékos áfába fog tartozni? 3. Milyen bejelentésre, engedélyre van szükségem a hatóságok felé? 4. Idegenforgalmi adót kell-e fizetni? 5. Ennél a tevékenységnél pénztárgép használata kötelező-e? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Tokajiné

Pénztárgéphasználat Kérdés

Kötelező-e a pénztárgépbe a tételeket megbontva beütni, vagy lehetőség van az egyösszegű beütésre?

Pénztárgéphasználat kötelező? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes kft. alakformáló szalont üzemeltet a székhelyén. A pénztárgép használata kötelező, ha minden esetben a szolgáltatásról (fizikai közérzet javítását szolgáló) számlát bocsájt ki? Elég készpénzfizetési számlát kiállítani, vagy kizárólag számlázó programot kell hozzá használni? Köszönettel várom válaszát. Krisztina

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016. szeptember 30-ától módosított onlinepénztárgép-használati rendelkezésekkel kapcsolatban lenne kérdésem. Az egyik ügyfelem 45.32-es teáor alatt gépjárműalkatrész-kereskedelmet folytat, üzlettel nem rendelkezik, a telefonon felvett megrendeléseket beszerzi, és leszállítja a megrendelőinek. A számláit kézzel állítja ki. Ez esetben is szükség lenne pénztárgépre, hogyan oldható meg? Jelentési kötelezettsége felmerül ptgszlaa nyomtatványon? A másik ügyfél 45.20 teáor alatt gépjárműjavítást, azon belül tehergépkocsi-javítást végez. Megrendelői mind cégek, a vállalkozó eddig is minden javításról számlát bocsátott ki, az ő esetében felmerülhet a kötelező pénztárgéphasználat? Megoldás lenne, ha minden javítási számlára adószámot írna rá, így fel sem merülne a nyugtaadási kötelezettség? Ez esetben sincs jelentési kötelezettség a ptagszlaa nyomtatványon? Köszönettel: Horváth Andrea

Utcán történő készpénzátvétel Kérdés

Gyártó cég üzlete online pénztárgép használatára lenne kötelezett. A cég üzlethelyiséggel (még) nem rendelkezik, csak megrendelésre gyárt, a termékeket webshopon keresztül értékesíti. Kérdés: van-e lehetőség – a vásárló kérésére, a szállítási költség csökkentése érdekében – az utcán (ténylegesen az utcán vagy egy kávézóban) történő termékátadásnak? Ez milyen kereskedelmi tevékenységnek minősül? Amennyiben eladó ezt vállalja, megteheti-e? Eladó a helyszínen átadja a számlát, s átveszi a vételárat készpénzben. Ebben az esetben ez a tranzakció minek minősül? Nincs meghatározható pénzátvételi hely, ezért a NAV felé történő lejelentés a PTGSZLAB, illetve a PTGSZLAH nyomtatványon nem lehetséges. Kezdő kisvállalkozónak ezen vásárlók megszerzése érdekében – kis távolság esetén – ez megoldást jelenthet-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kivás bt. beltag jövedelme

Széles Imre

tb-szakértő

Kata új szabálya

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlan-bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs