6 találat a(z) osztrák állampolgár cimkére

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Adott egy osztrák állampolgár, aki Ausztriában vállalkozóként dolgozik fogorvosként. Magyarországon alanyi adómentes egyéni vállalkozó, mert Magyarországon előadásokat tart egyetemeken, illetve magyar egyéni vállakozóként állít ki számlát az USÁ-ba, Németországba. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogyan alakul az itthoni, illetve Ausztriában teljesítendő adó- és járulékfizetési kötelezettségére? Köszönöm válaszát! Kelemenné T. Henrietta

Külföldi ügyvezető után járulékbevallási kötelezettség Kérdés

Osztrák állampolgár Ausztriában van biztosítva, osztrák lakcímmel rendelkezik. Magyarországon gazdasági társaságot alapított. Az ügyvezetést megbízás alapján látja el, illetve személyesen működik közre a társaság működésében. A külföldi biztosítása miatt Magyarországon TAJ számot nem kap. Azután szeretnék érdeklődni, hogy ezen személy után kell-e 08-as bevallást benyújtani? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Osztalék adózása Kérdés

Egy kft. tulajdonosai két osztrák és két magyar állampolgár. A kft. osztalékot fizet. Mennyi ehót és szja-t kell levonni a külföldi állampolgároktól: Az egyik igazolta az illetőségét. a másik nem. Köszönöm a válaszukat.

Adóilletőség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Osztrák állampolgár magánszemély alapított egy magyar vállalkozást (kft.). A társaság több éves eredményes működésének köszönhetően a tulajdonos 2017-ben osztalék kifizetéséről döntött. Jól gondolom-e, hogy 1. Amennyiben az osztrák állampolgár magánszemély illetősége Ausztriában van, Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkezik, akkor az osztalék bruttó összegéből csak 15% szja-t kell a társaságnak levonnia és bevallania, 14% ehot nem? Ebben az esetben a magyarországi jövedelmét Ausztriában kell bevallania, és az osztrák adójogszabályok alapján kell esetlegesen további adót fizetnie? 2. Amennyiben ez az osztrák állampolgár Magyarországon letelepedik, évi 183 napnál többet tartózkodik az országban (ezt mivel kell igazolnia?), akkor magyar adóilletőségűnek kell tekinteni? Erről kell-e és ha igen, milyen módon igazolást kérnie? Ha magyar adóilletőségű, akkor a magyar vállalkozása által fizetett osztalékból a 15% szja-n felül 14% ehot is kell a társaságnak levonnia (max. 450 000 Ft-ot). Ebben az esetben a külföldön megszerzett jövedelmei is Magyarországon adóznak? 3. Ha van Ausztriával a kettős adóztatásról szóló egyezmény, akkor az Ausztriában megszerzett jövedelmét Ausztriában vallja be és ott adózik utána, a magyarországi jövedelme után pedig Magyarországon? Ebben az esetben fontos, hogy rendelkezik illetőséggel? Tisztelettel: Szilassy Szilvia

Osztrák állampolgár munkaviszonya Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. egy osztrák állampolgárt szeretne alkalmazni 8 órában. Osztrák lakcíme van, taj szám és adóazonosító kérése folyamatban. Alkalmazása során milyen járulékot, szja-t kell vonni tőle bérszámfejtés során? Ausztriában keletkezik emiatt adófizetési kötelezettsége? Köszönettel.

Osztrák állampolgár szja-, ehofizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét az alábbi témában: osztrák állampolgár Magyarországon mezőgazdasági főtevékenységű egyéni vállalkozást létesít. A vállalkozó Magyarországon is bejelentett lakcímmel rendelkezik, Ausztriában társas vállalkozó, a járulékokat Ausztriában fizeti. Kérdésem, hogy a magyarországi egyéni vállalkozásából származó vállalkozói jövedelme után mit kell fizetnie? Neki is ugyanúgy meg kell-e fizetnie a 10 százalékos vállalkozói szja-t, és az osztalékalap után 16 százalékos szja-t, valamint a 14 százalékos ehót?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close