176 találat a(z) nyugdíjkorhatár cimkére

Miért csökkent a nyugdíjasok száma? – ezek lehetnek az okok Cikk

Az első félévben 17 ezerrel csökkent a nyugdíjasok és csaknem 30 ezerrel a korhatárt elért nyugdíjasok száma – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adataiból – írja "Meddig emelik még a nyugdíjkorhatárt?" című cikkében a zoom.hu.

Kiegészítő tevékenységű társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném tudni, hogy kiegészítő tevékenységű társas vállalkozónak minősül-e az a vállalkozó, aki 2016 októberében, amikor betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, kérte az öregségi nyugdíj folyósítását. Ezt azonban idén egy határozattal elutasította a Nyugdíjbiztosító, mert a vállalkozó rokkantsági ellátásban részesül, ami kedvezőbb összegben lett meghatározva mint az öregségi nyugdíja lenne. A vállalkozó 2016 októberétől a kiegészítő tevékenységű társas vállalkozókra vonatkozó járulékokat fizeti, helyesen jár-e el így?

Felmentési idő nyugdíjazás miatt közalkalmazotti munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjem 1954.07.05-én született, a reá érvényes nyugdíj korhatár 62 év 183 nap. Tehát 2018. január 05-én válik öregségi nyugdíjassá. Közalkalmazotti munkaviszonyban dolgozik, 2004. májustól. A kérdésem az, hogy jár-e felmentési idő és azt mikortól kell számolni? Válaszát előre is köszönöm.

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíja Kérdés

Ha egy jogosult 40 év szolgálati idővel rendelkező nő a szolgálati idő elérésekor nem veszi igénybe a nyugdíjba vonulás lehetőségét, később (3-10 év) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt igénybe veheti-e?

A nyugdíjkorhatár betöltésének következményei Cikk

A nyugdíjkorhatár betöltésének a nyugellátásra vonatkozó igény érvényesítése hiányában is számos – munkajogi, társadalombiztosítással, szociális ellátással kapcsolatos – következménye van. Cikkünkben ezekre hívjuk fel a figyelmet.

Nők 40 kedvezményes nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1952-ben született nő 40 éves biztosítási jogviszonnyal 2011. januárban ment nyugdíjba. Arra kérném szíves válaszát, hogy ha betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt (63,5 év), vonatkozik-e rá a jövedelem (munkabér) kereseti korlát, ami a minimálbér 18-szorosa/év? Válaszukat köszönöm.

Nyugdíjasnak minősülő munkavállaló- hogyan, mi alapján állapítja meg a munkáltató? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több írást olvastam itt is, máshol is, ami egyértelműnek tekinti, hogy a nyugdíjas munkavállalónak nem jár végkielégítés és nem szükséges indoklás. Az Mt. is írja. Ez rendben is van. De nem teljesen egyértelmű, mi alapján ítéli meg a munkáltató, mi alapján dönt erről, hiszen nem ő számítja ki a szolgálati időt (lásd lentebb). Konkrét eset: magánszféra, irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése, vélhetően bőven megvan a 20 év szolgálati idő, magam nem kérem nyugdíjazásom. Az Mt. 294. § kimondja, hogy fentebb írt 2 feltétel esetén nyugdíjasnak minősülök. Azonban úgy tudtam, hogy a szolgálati idő kiszámítása nem annyira egyszerű (például a "TB kiskönyv" önmagában nem ad választ - fizetés nélküli szabadság, részmunkaidő), és ez nem a munkáltató, hanem az illetékes szerv feladata. Hogyan ítélheti meg akkor a munkáltató, hogy nyugdíjasnak számítok, alkalmazva ezzel fentebbi következményeket? Nem tudom mennyire írtam érthetően a dilemmáról. Lehet, hogy van az Mt.-ben vagy máshol egy részletszabály, amiről nem tudok (például, hogy a munkavállaló kötelezhető arra, hogy a nyugdíjfolyósító szervtől kérje szolgálati idő megállapítását - kérdéses számomra, vajon mi történik, ha nem tesz ennek eleget a munkavállaló). Segítségét köszönöm! Tisztelettel.

Csökkentik a nyugdíjkorhatárt Lengyelországban Cikk

Megszavazta szerdán a lengyel szejm a nyugdíjkorhatár csökkentését előirányzó törvényt, melynek értelmében jövő év októberétől a nők 60, a férfiak pedig 65 évesen élhetnek a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

A nyugdíjkorhatár emelése ellen tüntetnek Brüsszelben Cikk

Utcára vonultak a belga fegyveres erők tagjai kedden Brüsszelben, így tiltakozva a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen.

67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt és más megszorító intézkedések is lesznek Belgiumban Cikk

Tüntetések bénították csütörtökön Belgiumot, miután több szakszervezet is országos tiltakozást hirdetett a kormány gazdasági megszorító politikája ellen.

Tovább kell emelni a nyugdíjkorhatárt Cikk

Azoknak a német munkavállalóknak, akik most lépnek a munkaerőpiacra, 69 éves korukig kellene dolgozniuk ahhoz, hogy annyi nyugdíjat kapjanak, mint a mai nyugdíjasok – állítja a Bundesbankra hivatkozva a szakszervezetek.hu.

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíjba. Mikor jár jobban? Cikk

Sokakat érdekelhet olvasónk kérdése, aki rokkantsági nyugdíjasként és özvegyként ősszel éri el a nyugdíjkorhatárt. Többek között az is kérdezi, hogy kérheti-e a nyugdíj újbóli megállapítását? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszol.

Nyugdíjkorhatár: nőknek 60, férfiaknak 65 év, támogatja az államfő javaslatát a lengyel kormány Cikk

A lengyel kormány bejelentette kedden, hogy támogatja az államfő javaslatát a nyugdíjkorhatár leszállításáról legkorábban a jövő év októberétől kezdve.

Korhatár előtti ellátás megszüntetése Kérdés

Kérdésem, hogy a korhatár előtti ellátást kapó személy a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően lemond az ellátásról akkor már nem számít nyugdíjasnak? Tovább dolgozik, esetleg még hónapokat, éveket, majd akkor kérheti az öregségi nyugdíj megállapítását?

A nyugdíjkorhatárt 67 évre emelnék a nőknél és a férfiaknál is Horvátországban Cikk

A nők és férfiak nyugdíjkorhatárát 2023-ig 65 évről 67 évre emelnék, valamint a korhatár előtti öregségi nyugdíjat 62 éves korra állapítanák meg, amit tovább szigorítanának azzal, hogy 0,3 százalékos havi csökkenést is számolnának az idő előtti nyugdíjra – közölte a Hina horvát hírügynökség csütörtökön.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs