853 találat a(z) nyugdíjas cimkére

Nyugdíjas egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy nyugdíjas egyéni vállalkozó, ha év végén kivétet vesz ki, milyen közterhet kell fizetnie? Válaszát előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az oldalukon olvastam, hogy júliustól általános járulékmentesség illeti meg a saját jogú nyugdíjasokat, függetlenül a foglalkoztatás formájától. Az lenne a kérdésem, hogy az új szabályozás érinti-e az egyéni vállalkozói havi kivétet, vagy az változatlan marad? Júliustól csak az szja-t kell megfizetni a kivét után az egyéni vállakozónak? Köszönöm a válaszát!

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kapcsolódva a https://adozona.hu/kerdesek/2019_12_6_Nyugdij_hqh kérdésemhez és a válaszhoz, a következő új kérdésem van. Az Mt. szerint nyugdíjasnak minősülök 2020. 10. 10-én. A vállalat mikor mondhat fel, már előtte, vagy csak a következő munkanappal? A felmondást követően (40 év munkaviszony a cégnél) jár-e a 90 nap felmondási idő? Tisztelettel: Mérő Péter

Nyugdíjas foglalkoztatott betegszabadsága Kérdés

Szeretnénk megkérdezni, hogy nyugdíjas foglalkoztatott munkavállalónak jár-e betegszabadság ?

Nyugdíjas nem tag ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetését egy saját jogú nyugdíjas, megbízási jogviszonyban látja el. A nyugdíjas nem tagja a kft.-nek, díjazást nem vesz fel az ügyvezetésért. A Tbj. szerint tehát nem biztosított. Ez így rendben van-e, illetve a kft.-nek keletkezik-e bármilyen járulékfizetési kötelezettsége? Kell-e kötelező jelleggel a megbízási jogviszonyt és annak díjazás nélküli ellátását írásban rögzíteni (a létesítő okirat már tartalmazza, hogy megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetést). Válaszát előre is köszönöm! Tímea

Ügynöki jutalék Németországból Kérdés

Tisztelt Hölgyem Uram! Érdeklődni szeretnék, hogy magyar nyugdíjasnak hogyan kell adóznia Németországból származó jutalék után (kereskedelmi szerződés megkötésében való közreműködés)? Milyen dokumentumokat kell kiállítani ilyen esetben? Amennyiben szükséges, cégen keresztül is megoldható a számlázás. Ilyenkor hogy történik az adózás? Hogyan jár jobban a nyugdíjas, ha Németországból kapja a pénzt, vagy magyar cégen keresztül? Köszönöm a választ!

Adóügyi államtitkár: sok ezer nyugdíjas jut pluszpénzhez Cikk

Nyugdíjasok meglehetősen nagy csoportjának kedveznek azok a járulékszabályok, amelyeket szerdán szavazott meg az Országgyűlés – mondta a Magyar Nemzet csütörtöki számában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

Nyugdíjas, nem nyugdíjas: kinek nem kell majd járulékot fizetnie? Cikk

A nyugdíjas státusznak jelenleg is meghatározó jelentősége van a társadalombiztosítással összefüggő terhek vonatkozásában, 2020. július 1-jétől pedig (amikortól várhatóan valamennyi jogviszony esetében megszűnik a nyugdíjasok biztosítási és járulékfizetési kötelezettsége) még hangsúlyosabbá válik. Nagyon fontos tehát annak ismerete, hogy kit tekinthetünk, illetve kit nem sajátjogú nyugdíjasnak.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk civil szervezet. Zeneiskolát működtetnek, a tanárok egy része adószámos magánszemélyként ad számlát úgy, hogy a hó végén áttekintik, ki, hány órát tartott meg, és ezt beszorozzák a szerződésben szereplő óránkénti árral. Sajnos a szerződésben (egyelőre) nincs pontosan körülírva, hogy a nevezett összegből még levonásra kerülnek a kötelező járulékok, vagy sem. Könyvelőként azzal szembesültem, hogy személyenként más és más a gyakorlat: van aki a megkapott összegből fizeti maga után az szja és a nyugdíjjárulék mellett a szochót is, és van olyan, aki a szerződésben szereplő összeget "nettó munkabér"-nek tekinti, tehát a civil szervezetre hárítja az összes járulék befizetését. A kérdésem arra vonatkozik, hogy könyvelőként hogyan tudok helyesen eljárni: 1. Milyen papírokat/nyilatkozatokat kell bekérni az adószámos magánszemélyként számlát adótól (kell-e bekérnem egyáltalán bármit)? 2. Milyen összeg szerepeljen a számlán: az, amit átutal a megrendelő civil szervezet az adószámos magánszemély tanár számlájára, vagy a járulékkal növelt összeget? (3. A szocho összegét is magában kell hogy foglalja a számla, vagy csak az szja-t, nyugdíjjárulékot és az egészségbiztosítási járulékokat?) Ha az adószámos magánszemély nyugdíjas, akkor milyen járulékokat kell megfizetnie a kiállított számla után? (Csak szja-t vagy minden egyebet, amit a megbízási díj után is meg kellene fizetnie?) Segítségét köszönöm! Márkus Márta

Nyugdíjas társas vállalkozó osztalék után fizet-e szochót? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjas társas vállalkozó személyes közreműködésére tekintettel havi 500 ezer forint jövedelemben részesül, azaz éves szinten meghaladja a jövedelme a minimálbér 24-szeresét. A neki kifizetett osztalékot terheli-e szochokötelezettség? Illetve változna-e a helyzet, ha alkalmazottként lenne bejelentve? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Nyugdíjas önkormányzati képviselő Kérdés

Kell-e szochót fizetnie a nyugdíjas önkormányzati képviselőnek a tiszteletdíja után? 2019-ben és 2020-ban? Ha nem, akkor hol találom a megfelelő törvényhelyet?

Nyugdíjas végelszámoló jogviszonyának megszűnése Kérdés

A tb-jogviszonyokkal kapcsolatos cikkükben azt írják, hogy a végelszámoló jogviszonya a cég törlésekor szűnik meg, ha nem nyugdíjas. Mikor szűnik meg a jogviszony, ha a végelszámoló nyugdíjas? Ebben az esetben meddig kell küldeni a 08-as bevallást, ha a végelszámoló egyébként egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett? Köszönettel: Semsey György

Tb-törvény módosítás Kérdés

A november 12-ei , jövő évi új törvény a tájékoztatók szerint minden jogviszonyban bármekkora jövedelmet szerző nyugdíjast mentesít a járulékfizetés alól – ami egyébként logikus –, de ezt a szöveget az előterjesztésben sehol nem találom. Sem a biztosítottnál, sem a járulékfizetésnél kivételként, a jelenleg érvényes szövegben ez egyértelmű volt a "kivéve munkaviszonyban....." megfogalmazással. Kérdésem: hol van ez a kivétel a szövegben elrejtve?

Harminc év múlva a legalább 55 évesek aránya meghaladja itthon a teljes népesség 40 százalékát Cikk

Tudtad, hogy Magyarországon 2050-re meghaladja a 40%-ot a legalább 55 évesek aránya a teljes népességen belül? És azt, hogy 30 év múlva már csak két aktív korú tart el egy nyugdíjast? Az Eurostat friss elemzésében azt nézte meg, milyen a nyugdíjasok élete és helyzete az EU-ban, ebből többek között kiderül az is, hogy itthon a 65 évesek hátralevő várható élettartama a férfiak esetében 14 év, a nők esetében pedig 18 év környékén van. Az érdekesebb ábrákból szemezget a portfolio.hu.

Nyugdíjas óraadó tanár EU-s tagállamban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan adózik Szlovákiában egy magyar illetőségű nyugdíjas óraadó szakoktató tanár? Rendelkezik adószámmal Magyarországon, melyet bérbeadói tevékenység gyakorlásához váltott ki és számlát is állít ki havonta. Számlázhat-e óraadói tevékenységet is ezzel az adószámmal EUR-ban? Mi lenne számára a legoptimálisabb szerződés a tevékenysége gyakorlásához? Köszönöm szépen a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close