21 találat a(z) nyugdíjas tag cimkére

Szociális hozzájárulási adó kft. nyugdíjas tagja esetén Cikk

Nyugdíjas magánszemély bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik kivás cégben. Éves munkabére 2023-ban meghaladta a 9 millió forintot. Rendelkezett tulajdonrésszel egy kft.-ben, melynek tulajdonrészét eladta a névérték felett, és ebből körülbelül 5 millió forint többletjövedelme keletkezett. Kell ez után a jövedelem után szociális hozzájárulási adót fizetnie? Illetve ha osztalékjövedelme keletkezik, abból kell szociális hozzájárulási adót vonni? Valamint ha nyugdíjas magánszemély kap osztalékot kivás vagy társasági adó szerint adózó cégtől, akinek nincs a nyugdíján felül más jövedelme, akkor nála hogyan alakul a szochofizetési kötelezettség? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Egyszerűsített végelszámolás – pénzkészletek Kérdés

Nyugdíjas tag – osztalék utáni kiva Kérdés

Áttérés katáról társasági adózásra: ezek a legfontosabb lépések Cikk

A jövő évben hatályba lépő kisadózókat érintő változások többeket is arra késztetnek, hogy vissza-/áttérjenek a társasági adó hatálya alá. Az áttéréssel kapcsolatban olvasónknak számviteli, adózási kérdései merültek fel, amelyeket Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt meg.

Katás kkt. visszatérés tao alá Kérdés

Tagi kivét feltétele Kérdés

Nyugdíjas tag munkavégzése Kérdés

Lehetünk-e két katás cégben tulajdonosok? Kérdés

Kivaalap nyugdíjas tag esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kivaalany kft. esetében a kiva alapjának meghatározásában kérnék segítséget. Az ügyvezető nyugdíjas, és munkaviszonyban látja el a teendőit. A cégnek más alkalmazottja nincs. Segítő válaszukat előre is köszönöm!

Nyugdíjas tag és egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019. 03. 15-ével töltötte be a nyugdíjkorhatárt. 08. hóban megkapta a határozatot a nyugdíjelőlegről. Az egyéni vállalkozásában ez ideig bevallotta és megfizette a kötelező járulékokat, amit most visszamenőleg önellenőrzéssel rendeztünk. Ez az egyéni vállalkozó másik 2 kft.-ben személyesen közreműködő tag. Jövedelmet nem vesz fel, a kötelező járulékokat az egyéni vállalkozásban fizette meg. Kérdésem az, hogy a továbbiakban, illetve visszamenőleg a kft. vonatkozásában milyen bejelentési és bevallási kötelezettsége van, ha az egyéni vállalkozásban megfizeti a 7500 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot? Kell-e és milyen kóddal beadni T1041-es változásbejelentőt a kft.-knek? A 1908-as járulékbevallást kell-e küldeni? Tisztelettel: Bodolai Marianna

Nyugdíjas tulajdonos tag: tévhitek az egészségügyi szolgáltatási járulékról Cikk

A kérdéseket témájuk szerint csoportosítva jól kirajzolódnak olyan „örökzöld” területek, amelyek folyamatos bizonytalanságot jelentenek a jogalkalmazók egy részének. E körbe tartozik a nyugdíjas tulajdonos tag egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége is, ami – noha a jogszabályok által rendezett – gyakran problémaként vetődik fel.

Nyugdíj mellett ügyvezetés Kérdés

Kérem segítségüket! Elértem a 40 éves munkaviszonyt, nyugdíjba szeretnék menni. A munkáltatónál a munkaviszonyomat nem kívánom megszüntetni, tovább dolgoznék, munkabéremet csak szja terhelné. Ugyanakkor van egy gazdasági társaság, amelynek tagja és ügyvezetője vagyok. Valamilyen fizetési kötelezettségem keletkezik itt? Köszönettel: Gabriella

Életbiztosítás adó- és járulékvonzata 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. két tulajdonosa részére évekkel ezelőtt nem kockázati jellegű életbiztosítást kötött. Eddig az adott év adójogszabályai szerint fizette meg a cég az adókat, járulékokat. Mindkét tag munkaviszonyban végezte a feladatát a cégnél. 2019-re az egyik tag nyugdíjas lett és már semmilyen munkajellegű jogviszonya nincs a cégnél, és nem is vesz részt a cég tevékenységében, kizárólag osztalékot vesz fel. Kérdésem az, hogy a 2019-ben ezen tag részére fizetett életbiztosítás összege után a cégnek milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége lesz, illetve az így kifizetett díj a taóban elszámolható-e?

Váltás eváról katára – ezek a teendők, szabályok Cikk

Evás kkt. két nyugdíjas taggal szeretne katára váltani. Hogyan kell elindítani az átlépést, hogyan kell elszámolni az evás hónapokkal, milyen összeget kell fizetni havonta a kata alatt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Nyugdíjas tag ügyvezető 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját jogú öregségi nyugdíjas ügyvezetője – kft. résztulajdonosa – megbízási szerződéssel látja el vezető tisztségviselői feladatát. A társasági szerződés ezt tartalmazza. Jelentős jövedelmet – a garantált bérminimum többszörösét – veszi fel havonta, kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként megfizette 2018-ban a 10 százalék nyugdíjjárulékot, a 15 százalék szja-t; a kft. szochot, illetve szakképzési hozzájárulást nem fizetett, csak egészségügyi szolgáltatási járulékot, 7320 Ft-ot. 2019-től: milyen lehetősége van a kivett jövedelme után csak a 15 százalék szja-t megfizetni, illetve a kft.-nek nem lenne járulékfizetési kötelezettsége (munkaviszonnyal alkalmazott saját jogú öregségi nyugdíjas)? „A” terv: ügyvezetői megbízatását ingyenesen látná el, és a személyes közreműködésre munkaszerződést kötne taggyűlési határozat alapján. 1. Társasági szerződést kell-e módosítani a személyes közreműködésre is, vagy elegendő a taggyűlés határozata? 2. Munkáltató az ügyvezető, egy személyben így ő írná alá a saját munkaszerződését mint munkavállaló és munkáltató? 3. Ügyvezetői megbízási szerződésben szereplő jövedelmét nulla Ft megbízási díjra módosíthatjuk és a munkaszerződés alapján venné fel jövedelmét? 4. Ekkor ügyvezetőként marad társas vállalkozó, és munkaviszonyban dolgozó? „B” terv: ügyvezetői és a személyes közreműködését munkaszerződés alapján látná el 1. A társasági szerződést módosítani kell, szerepeltetve az ügyvezetői és személyes közreműködésre vagy elég a taggyűlési határozat? 2. Így nem lenne társas vállakozó? Mit javasol?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink