52 találat a(z) nyugdíjas ügyvezető cimkére

Nyugdíjas ügyvezető béren kívüli juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy két kft.-ben ügyvezető, mindkettőben tag is. Eddig az egyik kft.-ben fizette meg a minimálbér után a járulékokat munkaviszonyosként, cafetériajuttatásban is részesült. Ha a továbbiakban kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozóként nulla forintért, vagy a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó díjazásért látja el az ügyvezetői tevékenységet, milyen járulékokat kell fizetnie, és kaphat-e cafetériát?

Katás bt. nyugdíjas ügyvezetővel Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alábbi ügyben kérném állásfoglalását: – 2015. január 01-jétől működő katás bt. – Bt. beltag, ügyvezető (öregségi nyugdíjas) megbízási szerződéssel (nem vesz fel jövedelmet), nem kata tag, személyesen nem működik közre – Bt. kültag – nem főállású katás 25 ezer forintot fizet maga után. Kérdésem, hogy milyen bejelentési kötelességünk van a 1608 bevallásban és mennyi a járulékfizetés az ügyvezetővel kapcsolatban? Amennyiben 08 bevallást kell beadni mi legyen az alkalmazás kódja (3-4 karakter)? Köszönöm.

Nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. 40 éves jogosultsági idővel rendelkező nyugdíjas nő tagi jogviszonyban látja el az ügyvezetői teendőket, díjazás nélkül. Kérdés: helyesen járunk-e el, ha csak a mindenkori egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetjük, nem fizetünk szociális hozzájárulási adót sem, a 2011. CLV. törvény 455. § 3a) alapján, mivel saját jogú nyugdíjas? 2. Ha mindez jövedelemjuttatással történne (természetesen figyelembe véve a jövedelem korlátot), megfizetnénk a 10 százalék nyugdíjjárulékot, s a szochokötelezettség itt sem lép fel? Köszönöm válaszukat: Benkóné

Nyugdíjas ügyvezető társas vállalkozóként II. Kérdés

Hogyan alakul a járulékfizetés a magánszemély és a kifizető részéről, ha a nyugdíjas ügyvezető a nők 40 éves jogviszonya alapján nyugdíjas, de még nem érte el a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt?

Nyugdíjas ügyvezető társas vállalkozóként Kérdés

Ha a fenti jogcímként veszem ki a pénzt, akkor is fizetek 27 százalékot? Mi legyen a jogcím, hogy ne kelljen a 27 százalékot megfizetni?

Nyugdíjas ügyvezető járulékkötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját jogon öregségi nyugdíjas egy társaságban tag és ügyvezető. A társaságból jövedelmet nem vesz ki. Az ügyvezetésért sem kap jövedelmet. A kérdésem az, hogy a kiegészítő tevékenységűek egészségügyi hozzájárulását kell-e utána fizetni a társaságnak? Válaszát előre is köszönöm: Reiter Tiborné

Külföldi kiállítás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy cég, akinek a találmányát Németországban kiállították. Rendelkezik magyarországi számlákkal is, de Németországban nem voltak hajlandóak számlát adni sem a tankolásról, sem a kiállítási belépőről. Elszámolhatóak-e ezek a költségek? A cég tulajdonosának, aki nyugdíjas ügyvezető, milyen napi bért kell számfejteni (van-e erre vonatkozólag valamilyen összeghatár), és hogyan számfejtsük?

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy nyugdíjas ügyvezető, illetve heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban is álló ügyvezető részére adható-e cafetéria, ha igen, mik ennek a szabályai? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíjas ügyvezető jelentése 1041-en Kérdés

Kedves Szakértő! Kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője 1952. 07. 13-ai születésű, 2015. 02. 16-ával öregségi nyugdíjas lett. 02.15-ével kijelentettük a 1041-es nyomtatványon, mint főfoglalkozású társas vállalkozót. Kell-e új 1041-esen lejelenteni, hogy nyugdíjas társas vállalkozó, vagy elég csak a 08-as bevalláson szerepeltetni, és fizetni utána az egészségbiztosítási járulékot?

Nyugdíjas ügyvezetők (tulajdonosok is) Kérdés

Tisztelt Szakértők! A következőkben szeretném a segítségüket kérni: egy cégnek van 3 tulajdonosa, akik ügyvezetők is egyben. Most már mind a három ügyvezető saját jogú nyugdíjas. Eddig heti 40 órában vettek részt a cég tevékenységében természetesen bejelentve a NAV felé. Kérdésem a következő: ki lehet-e jelenteni a munkaviszonyukat, dolgozhatnak-e úgymond csak osztalékért, tehát munkabért vagy egyéb más bérjellegű jövedelmet nem vesznek fel a cégüktől? Vagy érdemes inkább heti néhány órában tovább foglalkoztatni őket? Válaszukat előre is köszönöm.

Nyugdíjas ügyvezető járuléka Kérdés

Adott egy kft. 3 magánszemély taggal. Ebből egy tag a társaság tevékenységében nem vesz részt, csak osztalékjövedelemben részesül. A másik kettő tag saját jogú öregségi nyugdíjas, közülük egyik az ügyvezető. A két nyugdíjas tag a társasági szerződés szerint és ténylegesen is személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, havi húsz órában, munkaviszonyban. A munkabérként elszámolt összegek után a munkaviszonyra vonatkozó szabályok szerint fizetik az szja-t és az egyéb járulékokat. A társasági szerződés úgy rendelkezik, hogy az ügyvezető az ügyvezetői tevékenységet társasági jogi jogviszonyban látja el. A társasági szerződés 2011. január 18. napjától hatályos. Kérdés, hogy az ügyvezető után van-e egyéb fizetési kötelezettség is?

Evás kft. tagjainak kifizetett "nyereség" utáni adóterhe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás kft.-ben ügyvezetőként dolgozik a tag, aki saját jogú nyugdíjas. A kft. fizeti utána a 6810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot. Megfizetik a 37 százalékos evát is. Negyedévente közbenső mérleget készítenek, és az adózott nyereséget kifizetik a tagoknak. A kifizetések után kell-e az evás vállalkozásnak egészségügyi hozzájárulást, vagy bármilyen más adót fizetnie? Tisztelettel: Ildi

Nyugdíjas személy jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy öregségi teljes nyugdíjas személy "A" cégben tulajdonos (nem ügyvezető), és ugyanebben a cégben van egy részmunkaidős munkaviszonya egyéb tevékenységre (a munkaviszony keretében sem ügyvezető). A másik, "B" cégben nem tag, viszont ott ellátja az ügyvezetést, amiért nem kap díjazást. Járulékot csak az "A" cégben fizet, csak a részmunkaidős munkaviszonyában a jövedelem alapján. "B" cégben, ahol csak ügyvezet nulla forintért, ott nem fizet semmilyen járulékot sem a cég, sem a magánszemély. Helyesen jár el mindkét cég és a magánszemély a járulékfizetés szempontjából? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi nyugdíjas ügyvezető egyszeri megbízási díj Kérdés

Külföldi tulajdonban lévő kft. külföldi nyugdíjas ügyvezetői egyszeri alkalommal szeretnének megbízási díjat felvenni. Kérdésem, hogy az szja-n kívül kell-e tőlük járulékot levonni, mivel Olaszországban, mint nyugdíjasok biztosítottak, illetve milyen igazolás szükséges a külföldi nyugdíjas státuszuk igazolására?

Kft.-ben mikor kell a nyugdíjas ügyvezető után 6 810 forintot fizetni? Kérdés

A kft.-ben már nincs semmilyen jövedelemszerző tevékenység, nincs bevétel. Kell-e továbbra is a nyugdíjas ügyvezető után fizetni a 6 810 forint járulékot?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő kiegészítő tevékenysége

Lepsényi Mária

adószakértő

Magyar Kultúráért Alapítvány támogatása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3