195 találat a(z) nyílt végű pénzügyi lízing cimkére

Nyílt végű pénzügyi lízing áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretném a segítségét kérni: A társaság nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt személygépkocsit, 90 %-ban a vállalkozás érdekében, 10 %-ban magáncélra használja, így ennek arányában vonom le az áfát. A kérdésem az lenne, hogy a 10 %-ot milyen főkönyvi számlaszámra könyveljem? Segítségét előre is köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Kft. nyílt végű pénzügyi lizing keretében személygépkocsit vásárolt, amit a vállalkozás érdekében használ menetlevél vezetése mellett. Kérdésem, hogy kell-e cégautóadót fizetni? Tisztelettel.

Személygépkocsi problémakör Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem segítsenek a személygépkocsi cégautóadójával kapcsolatos bizonytalanságom megszüntetésében. Konkrét kérdéseim, kérem cáfoljanak meg, vagy erősítsenek meg a megjegyzéseimben: 1. A cégautóadó nem a magánhasználatot adóztatja, hisz az szja törvény szerint az adómentes, a cégautóadó fizetési kötelezettség pedig az elszámolt költségekhez köti a fizetést. Tehát téves az a kialakult hozzáállás, hogy a magánhasználat miatt fizetjük. Jól gondolom? 2. Ha az 1. pontot jól gondolom, akkor hiába számlázzuk ki a magánhasználatot, akkor is meg kell fizetni a cégautóadót, a személygépkocsi után? Jól gondolom ezt is? Korábban volt ilyen megközelítés, ha nincs magánhasználat, akkor nem kell fizetni, de lsd. 1. pont ez már nem áll, így azzal sincs összefüggésben, hogy ki van-e számlázva, avagy nincs. 3. A nyílt végű pénzügyi lízing keretében birtokolt személygépkocsival összefüggésben, semmilyen költséget nem számolunk el, csak a lízing díjat, akkor miért kell cégautóadót fizetni, amikor aktiválva van az eszköz és a lízingdíj lényegében egyfajta hitelfinanszírozás, tehát csak cash flow kérdés, nem költség... 4. Jól gondolom, hogy a személygépkocsi nyílt végű lízing keretében történő beszerzés esetén a fejlesztési tartalékot felhasználhatjuk? Ha jól értem, a Tao törvény az elszámolt écs-hez köti a fejlesztési tartalékot és nem a tulajdonszerzéshez. Jól gondolom?

Operatív lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nyílt végű pénzügyi lízing esetén a szerződés első lízingdíja 900 ezer forint+áfa. Ezt követően havonta 40 ezer forint tőke+20 ezer forint kamatot kell fizetni. Kérem, hogy kontírozza a gazdasági eseményeket. Köszönöm.

Nyílt végű pénzügyi lizing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Egyéni vállalkozó, pénztárkönyvet vezet. Tehergépkocsit vásárolt, nyílt végű pézügyi lízingben. A szerződésben maradványérték is meg van határozva.Havonta kapja a számlát a tőke+ kamat megbontásban. Havonta a tőke része után az áfát visszaigényelem. Év közben eredménybe nem számító kiadás. Év végén pedig értékcsökkenést számolok el, A tehergépkocsi nettó értékéből a maradványértéket le kell-e vonni, vagy pedig a teljes nettó érték után kell az értékcsökkenést elszámolni, mert csak a számviteli törvény szerint kötelező, olyan pedig nincs pénztárkönyvi könyvelésnél. Válaszát előre is köszönöm.

Nyílt végű pénzügyi lízing – levonható áfa utólagos módosítása Kérdés

A mai fantasztikusan jó cikket (Tárgyi eszközök áfakorrekciója: mikor kötelező? Példákkal) továbbgondolva merült fel a következő kérdés: Ha a gépkocsit nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban szerzi be a cég, s az első nagyobb részlet esetén a várható használatot úgy méri fel, hogy 80 százalékban vállalkozási célú teljesítményt fog elszámolni, ez alapján levonásba helyezi az első részlet áfatartalmának a 80 százalékát, majd a gyakorlat azt bizonyítja, hogy a használat ennél jóval kisebb -50 százalék, s fél év múlva már csak 20 százalék, mikor és hogyan kell az első részlet, illetve a havi lízingdíjak áfatartalmát utólagosan módosítani? (Persze feltételezzük, hogy csak áfaköteles tevékenységet végez a cég, illetve a valós magáncél és hivatalos cél közötti arányokat hitelt érdemlő útnyilvántartással dokumentálják.) Nagyon szépen köszönöm előre is a választ!

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (szja hatálya alá tartozó, áfaalany, nem személytaxis) nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit vásárol, valamint egy kft. 3,5 tonna feletti tehergépkocsit vásárol (fuvarozó cég) nyílt végű pénzügyi lízing keretében. Kérdésem: az induló, a havonta fizetendő, illetve a maradványérték tekintetében levonható-e a felszámított áfa, és a mi számolható el költségként az egyéni és a társas vállalkozó esetén is? Köszönöm válaszukat!

Autólízing áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Meg szeretném kérdezni, hogy nyílt végű lízing finanszírozással beszerzett személygépkocsi eladásakor mi vonatkozik a számla kiállítására (áfás, áfamentes), illetve amennyiben áfát kell fizetni az eladáskor, azt arányosítani kell/lehet-e a beszerzéskor visszaigényelt áfával?

Nyílt végű pénzügyi lízinggel vásárolt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Ügyfelünk nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban vásárolt személygépkocsit kíván értékesíteni. Úgy gondoljuk, hogy mivel érvényesített áfalevonást, így a gépjárművet áfásan kell kiszámláznia. Jól gondoljuk?

Céges és magánhasználat aránya Kérdés

Bt. nyíltvégű pénzügyi lízing keretében 60 havi futamidővel, 30 százalékos önrésszel személygépkocsit bérel. Az autót az ügyvezető és a műszaki vezető használja kizárólag adóköteles tevékenység végzéséhez, munka felméréséhez, üzleti partnerek felkereséséhez, útnyilvántartással. Mindkettőnek van saját magánautója. A bt. megfizeti a cégautóadót. Kérdésem, van-e plafonja a céges használati aránynak, és mindenképpen van vélelmezett magánhasználat, például 20 százalék, mint a cégtelefonnál, vagy az útnyilvántartással igazolható a 100 százalékos céges használat, és így a havi lízingdíj, valamint az önrész áfatartalma is levonható-e 100 százalékban? Köszönettel: Bohács Bt.

Nyílt végű pénzügyi lízing könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2015 áprilisában kötött egy bankkal nyílt végű pénzügyi lízingszerződést egy személygépkocsi vonatkozásában. Az autókereskedés leszámlázta a gépkocsit a banknak bruttó 9 200 000 forintért, a bank kiadott egy számlát ennek a feléről a kft.-nek (ennyi volt az első lízingdíj), a kft. ezt kifizette a banknak. A kft. havonta számla ellenében fizeti a lízingdíjat. Ennek a könyveléstechnikájában szeretnék segítséget kérni. Ebben az esetben a kezdő lízingdíj beruházásnak minősül-e, a fennálló lízingdíjak teljes összegét elő kell-e írni annak ellenére, hogy csak a kezdő lízingdíjról van számlánk? Illetve a havi lízingdíjak (költség) minek minősülnek? Válaszát előre is köszönöm!

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízingelt személygépkocsit lejárat előtt a magánszemély megveszi. Hogyan kell a vállalkozásban könyvelni?

Cégautó magánhasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság kültagja, személyes közreműködésre nem kötelezett, eseti jelleggel használja a cég nyílt végű pénzügyi lízingbe vett személygépkocsiját. Milyen adófizetési terhek keletkeznek? Köszönöm a válaszát.

Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízing – áfa Kérdés

Egy kft. személygépkocsit lízingel nyílt végű pénzügyi lízing keretében 2016-ban. Tudomásom szerint a lízingdíj áfája olyan arányban igényelhető vissza, amilyen arányban a lízingelt eszközt a vállalkozás céljaira használják. Ez gépjármű esetén útnyilvántartás vezetését teszi kötelezővé. Cégautóadót kell-e fizetni, befolyásolja-e a visszaigényelhető áfa összegét? A kft. a gépkocsi után értékcsökkenést számolhat-e el, milyen értékben kell nyilvántartásba venni, és az eszközök között kimutatni a gépkocsit? Köszönettel: M J-né

Előleg utáni áfa Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízing keretében kíván beszerezni személyautót egy kft., a szállítóval kötött adásvételi szerződés szerint előleget fizetett, melyről a szállító nettó plusz áfa összegben előlegszámlát állított ki. Levonható-e az előlegszámlában felszámított áfa?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház – bérbeadás szja

Lepsényi Mária

adószakértő

Nem saját tulajdonú ingatlan bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close