119 találat a(z) munkaviszony megszűnése cimkére

Nem működő vállalkozás ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. már 2 éve nem működik. Az ügyvezető-tag eddig heti 36 órát meghaladó munkaviszony melletti társas vállalkozó volt. Hamarosan megszűnik a munkaviszonya a főállásában. Ebben az esetben köteles lesz-e megfizetni a minimum járulékokat maga után a nem működő cégben? A társasági szerződésben megbízási jogviszony szerepel az ügyvezetésre. Hogyan tudná minél kevesebb költséggel átvészelni az időszakot, amíg esetlegesen nem talál másik főállást? Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel.

Tévhitek a szabadság kiadásáról, a rendelkezési jogról Cikk

A munka- és pihenőidő szabályai 2012-ben több tekintetben jelentősen változtak. Sok esetben a változás pontos oka nem ismert, így azok számos esetben jogvita forrásává válnak. Az alábbiakban öt tévedést mutatunk be, amelyek munkaügyi pereket eredményezhetnek. Nem mindegyik kapcsolódik a 2012-ben elfogadott új szabályozáshoz, érdemes azonban a vitás területeket együttesen bemutatni.

Végelszámolás – munkaviszony megszűnése – 08-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 08-as bevallással kapcsolatosan lenne kérdésem. A cégnél végelszámolás folyik, a végelszámolás záró dátumára a záró 08-as bevallást elkészítette, beadta V3 (végelszámolás, záró) kóddal. Ezek után a záró dátum és a törlésig terjedő időszakra a végelszámoló köteles a munkaviszony megszűnését követő 30 napon belül bevallást benyújtani, járulékokat megfizetni. Art. (10) bekezdés: Amennyiben a felszámolás, végelszámolás útján megszűnő adózó valamely munkavállalójának munkaviszonya az adózó jogutód nélküli megszűnésével egyidejűleg szűnik meg, a felszámoló, végelszámoló a záró adóbevallás és a jogutód nélküli megszűnés közötti időszak vonatkozásában a munkabért és bérjellegű egyéb juttatásokat terhelő adókról és járulékokról a munkaviszony megszűnését követő 30 napon belül köteles bevallást benyújtani, és ezzel egyidejűleg az adót megfizetni. Sehol nem találok leírást, hogy ez esetben a 08-as bevallást hogyan lehet benyújtani. V3 (végelszámolást záró) kóddal gondolom, újra nem. Egyszerűen nem kell beírni se a végelszámolást, se a kódot? Ha a végelszámolást beírjuk, akkor már kódot is kér. A NAV-tól nem sikerült megtudnom a választ. Tisztelettel: TB

Táppénz Kérdés

Lányom 17 év svájci tartózkodás után 2016. július 31-ével felmondta munkaviszonyát és hazajött. Itthon 2016. szeptember 5-én munkába állt 600 000 forintos bruttó bérért (nettó 399 000). Jelenleg a cég felszámolás alatt van. Az első turnus június 30-án fejezi be a munkát. Lányom 1 hónap végkielégítést kap. Tehát, ha belekerül az első turnusba, július 31-én lejár a munkaviszonya. Érdemes-e kérni ebben az estben, hogy szeptember 5-éig tartsák meg? Számít a táppénznél, ha 1 éves a munkaviszonya szerintem. Azért fontos, mert 40 éves és az orvos szerint 99%, hogy beültetéses babája lehet, mert már Svájcban súlyos beteg lett. Akkor viszont biztos az azonnali táppénz. Ha munkanélküli lesz, akkor már nem mehet táppénzre, mert nem munkaviszony. Még az lehet, hogy azonnal munkába áll, ha felmondanak neki? Azt sem tudom, hogy a végkielégítés alatt kell-e dolgozni, vagy lehet felmentést kapni munkavégzés alól? Továbbá a szabadság hogyan számít, hosszabbítja a munkaviszonyt? Remélem, mindent jól fogalmaztam és kapok önöktől tanácsot. Köszönöm és üdvözlöm önöket!

Vadászati Földtulajdonosi Közösség (VFK) megszűnése Kérdés

A Vadászati Földtulajdonosi Közösség 2007. március 01-jei időpontban 10 évre alakult meg. A Közösség a megyei illetékes kormányhivatal vadászati osztálya határozata alapján bejegyzésre került (nem a cégbíróság jegyezte be). 2017. február 28-án megszűnik, tevékenységét befejezte. Az alkalmazott vadász munkajogi szerződése határozatlan időre jött létre. A kérdésem: 10 évi munkaviszony után jár-e 55 nap felmondási idő és a 3 havi végkielégítés, mivel megszűnt a társaság. Ha jár a felmondási idő a részére, ezen időponttal meghosszabbodna a végelszámolás kezdő időpontja? A további kérdésem, hogy az alakuláskor befizetett véglegesen átadott pénzeszköz a tagok részéről hogyan fizethető vissza, amit természetesen bevételként könyveltünk le. Pölöskei Pálné adószakértő véleményéből olvastam, hogy mint egyesület az új vadásztársaságnak (egyesületnek) pénzeszköz átadást eszközölhet az általa leírt feltételek betartásával. Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Szabó Kálmánné

Biztosított vagy sem: miért fontos ez gyermekgondozási támogatás alatt? Cikk

Megszűnik a kismama biztosítási jogviszonya, ha csed, gyed, gyes vagy gyet ideje alatt szűnik meg a munkaviszonya például azért, mert határozott idejű volt a munkaszerződése, vagy a munkáltatója jogutód nélkül húzza le a rolót. A biztosítás megszűnésének a biztosításhoz kötött ellátások ismételt igénylésekor lehet komoly jelentősége, noha a jogosultsági szabályok bizonyos tekintetben figyelembe veszik, ha a biztosítás ilyen időszakban ér véget. Cikkünkben ezeket az eshetőségeket vesszük számba.

Felmondási idő alatt szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak a munkáltató felmondott. 2016. évre nem adták ki neki a törvényesen járó szabadságát. A munkavállaló azt szeretné, hogy a még ki nem adott szabadságát (a 2017. évi időarányosat is) igénybe vegye, és a munkaviszonya a felmondási idő lejárta, plusz a szabadságos napok száma alapján szűnjön meg, tehát nem a felmondási idő végével. Jogos a munkavállaló kérése, hiszen ez a munkáltatónak többletköltséget nem jelent? Válaszukat megköszönöm, Szűcs Irén

Negatív szabadságmegváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló munkaviszonya megszűnt október hónapban. A bérszámfejtéskor egy kérdés merült fel: a szabadságmegváltás negatív. A dolgozó adőarányos szabadsága mínusz 5 nap. Ezt a munka törvénykönyve szerint levonhatjuk-e a munkabéréből? (1608-as bevalláson negatív összeget nem lehet szerepeltetni.) Vagy csak annyit helyezünk levonásba, hogy az adott hónapban nulla legyen a bére. Vagy ez a mínusz 5 nap a munkáltató vesztesége? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Munkaviszony megszűnése Kérdés

Az alkalmazott felmondott. A munkáltató és az alkalmazott megegyezett 90 napos felmondási időben. Ezt milyen módon kell bizonylatolni? A munkaszerződése határozatlan időre szól. Mire kell még figyelni? Válaszukat köszönjük.

Munkaviszony megszűnése, szabadságmegváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vezetői pozícióban lévő munkavállalónk 5 éves határozott idejű munkaszerződése szeptember 30-án lejár. Nyílt pályázat útján ismételten pályázott a pozíciójára, és mára már ismertté vált, hogy a következő hónaptól, azaz október 1-jétől újabb 5 éves, határozott idejű munkaszerződést fognak vele kötni. Az új munkaszerződés az ismételt pályáztatás miatt önmagában keletkeztethet egy teljesen új jogviszonyt ugyanazon magánszemély esetében? Kérdésem, hogyan kell majd eljárnunk ebben az esetben? Ki kell léptetnünk szeptember 30-ával, azaz kifizetni a szabadságmegváltását (mert sok ki nem vett szabadsága is van), és megszüntetni a munkaviszonyát? Majd a következő nappal ismét bejelentenünk és megállapítani az időarányos szabadságát, mintha egy teljesen új jogviszonyról lenne szó? Válaszát nagyon köszönöm. Tisztelettel: B.Gy.

Munkavállalói rendes felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk dolgozója munkavállalói rendes felmondással akarja megszüntetni a munkaviszonyát. Kérte a felmondási idő teljes idejére a munkavégzés alóli felmentését. Ha a munkáltató ezt elfogadja, akkor a munkaviszony megszűnésének napja a felmondási idő utolsó napja vagy a felmondás napja? Ez a felmondás a Mt. szerint még munkavállalói rendes felmondásnak minősül, vagy esetleg már közös megegyezés?

Táppénz munkaviszony megszűnése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy bt.-ben a munkavállaló táppénzen van és tartósan ott is lesz előreláthatóan 2017 februárjáig. Ha a bt.-t a cég ügyvezetője megszünteti szeptemberben, akkor a munkavállalót ki kell jelenteni. A munkavállaló jogosult lesz még továbbra is táppénzre, vagy a kijelentés után már nem fog táppénzt kapni? Ha jogosult lesz táppénzre, akkor van-e valami kilépéstől számított idő, amíg jogosult a táppénzre?

Határozott idejű munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Határozott idejű munkaszerződés esetén, ha az alkalmazott terhes lesz, automatikusan megszűnik-e a munkaviszonya, amikor letelik a szerződési határidő? Ha a szerződés megszűnése előtt megszületik a baba, a munkaviszony automatikusan megszűnik a szerződés lezárulásakor? Köszönöm válaszát. F.Á.

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Kft. egyik tagja, aki nem személyesen vesz részt a vállalkozásban, eddig heti 36 órás munkaviszony mellett volt a társas vállalkozás tagja. Ennek megfelelő jogviszonykóddal volt bejelentve. Májusban hirtelen megszűnt a munkaviszonya. A munkaügyi központ nyilvántartásba vette. A kérdésem: mivel a kft.-ben a tagsága megmaradt, viszont továbbra sem vesz részt személyesen a kft. munkájában, milyen járulékkötelezettség keletkezik utána? Egyáltalán kell-e bármilyen járulékot bevallani és fizetni utána? Milyen jogviszonykóddal jelentsem be ebben az új helyzetben? Várom válaszukat.

Efo és munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányul, hogy, ha a munkaviszonya megszűnik a munkavállalónak közös megegyezéssel, de később kisegítene – emberhiány miatt – egy-két alkalommal, lehet-e egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmazni? Köszönettel: Halász Gizella

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jegyzett, de be nem fizetett tőke feltöltése eredménytartalékból

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Gépjárműadó beszámítása cégautóadóba

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink