22 találat a(z) munkavégzés Ausztriában cimkére

Ausztriai munkaviszony 2021. januártól, majd kiköltözés családdal nyáron Kérdés

Home office Ausztriából Kérdés

Belföldi és külföldi munkavégzés Kérdés

Új közúti szabályozás Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakétő! Egy határmenti kft. kereskedelemmel foglalkozik. Előfordul az is, hogy az osztrák vevő kéri a kiszállítást. Ebben az esetben a kft. tulajdonában álló tehergépjárművel az ügyvezető kiszállítja az árut. Kis családi vállalkozásról van szó, az ügyvezető látja el az értékesítési és a kiszállítási feladatokat is. Munkaviszonyban van a kft.-nél. Kérdésünk az, hogy rá is vonatkozik az új rendelkezés, az osztrák pénzügyminisztériumhoz őt is be kell jelenteni? Vagy elláthatja ezt 0 forintos megbízási jogviszonyban is, mint tulajdonos? Ekkor is érvényes rá az osztrák minimálbérre vonatkozó kötelezettség? Köszönettel.

Külföldi magánszemély egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen módon lehet bolgár magánszemély részére egyéni vállalkozói igazolványt váltani Magyarországon? A magánszemély rendelkezik tartózkodási engedéllyel, lakcímkártyával, adóazonosító jellel és ügyfélkapus regisztrációval. Ausztriában van biztosítási jogviszonya, így viszont nem kaphat taj-kártyát hazánkban.

Magyar cég külföldön dolgoztat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy osztrák cégnek Magyarországon van fióktelepe. Ennek a magyar fióktelepnek lesz egy magyar alkalmazottja, aki euróban szeretné megkapni a fizetését, mivel az osztrák anyacégnél fog dolgozni december 31-éig. A kérdésem, hogy mivel a magyar fióktelep alkalmazza, így a fizetéséből, annak ellenére, hogy a fióktelep kiküldte Ausztriába, az eurós fizetéséből mindennemű járulékot kell utána vonni? Válaszát köszönöm!

Tagi jogviszony járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. egyik tulajdonosa tagi jogviszony keretében van bejelentve a cégnél. Ő jelenleg Ausztriában dolgozik, 6 órában bejelentve. A kft.-ben hogyan alakul a járulékfizetése?

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A családikedvezmény-nyilatkozatban mire vonatkozik az a mondat, hogy: "Nyilatkozom, hogy jogosult vagyok a családi kedvezményt Magyarországon érvényesíteni, külföldi államban a jövedelmem után azonos vagy hasonló kedvezményt nem veszek (vettem) igénybe"? Az az átalányadózó, családi pótlékra jogosult egyéni vállalkozó, akinek a férje csak és kizárólag Ausztriában dolgozik, igénybe veheti-e a családi kedvezmény? Milyen hasonló kedvezményre gondolnak, ami miatt nem járhatna Magyarországon a családi kedvezmény? A férje adóbevallásában szerepel egy gyermek utáni adójóváírás (Kinderfreibetrag). Ennek ellenére igénybe veheti Magyarországon a családi adókedvezményt? Segítségét előre is köszönöm!

Ausztriai munkavállalás számlázása, áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy, ha egy magyar vállalkozó vállal Ausztriában egy alkalommal egy munkát, ami szolgáltatás (építőipari munkán belül villanyszerelés lenne), hogyan kell számláznia és áfát fizetnie, ha magánszemélynek, és hogyan, ha kinti vállalkozásnak számláz? Be kell Ausztriába jelentkeznie áfakörbe, vagy itthon jelenti a munkavégzést, mint közösségi szolgáltatást? A szolgáltatás nettó összege 2-3 millió forint lenne. Válaszát előre is köszönöm.

Művészeti tevékenység Ausztriában Kérdés

Kedves Szakértő! Jelenleg gyesen lévő, heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vagyok egyéni vállalkozó. Művészeti tevékenységet folytatok, operettgála műsorokkal lépek fel. Most lehetőségem adódott ausztriai fellépésre is. Kérdésem ehhez kapcsolódóan a következő lenne: 1. Mint alanyi mentes egyéni vállalkozónak milyen számlát kell kiállítanom? Euróban, vagy forintban számlázhatok? Közösségi adószámom nincs. 2. Az adót a magyar vagy az osztrák adózás szerint kell leróni? 3. A megbízásról szóló szerződésbe bele kell-e írni, hogy a megbízó osztrák fél az adó összegét levonja, és befizeti? 4. Mivel ezek nem egyszemélyes műsorok, vendégművészek is fellépnek. Ebben az esetben ők, mint alvállalkozók hogyan számláznak felém, milyen számlát kell nekik kiállítaniuk? Megköszönve várom válaszukat.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésével kapcsolatban kérném a segítségét. Egy bt. beltagjai Ausztriában dolgoznak. Közülük az egyik öregségi nyugdíjat kap Magyarországon. Kérdésem, hogy kell-e fizetni Magyarországon a nyugdíjas után egészségügyi szolgáltatási járulékot, illetve a nem nyugdíjas beltag után pedig a minimálbér utáni járulékokat? Köszönettel: Simonné M. Ibolya

Ingatlan-bérbeadás, külföldi munkaviszony – Lakcím Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély Ausztriában rendelkezik munkaviszonnyal. Magyarországon bérbeadásból származik jövedelme. Eddig csak Magyarországon volt lakcíme, ingázott. Most viszont külföldön rendelkezik már állandó lakcímmel, magyar címe csak ideiglenes lett. A bérbeadásból származó jövedelem adózásán ez változtat? Segítő válaszát köszönöm.

Ausztriai építési tevékenység számlázása 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ausztriai építési tevékenység számlázására vonatkozó, 2015. 11. 02-án feltett kérdéssel kapcsolatban még az alábbiakra kérnénk szíves válaszukat. Amennyiben a magyar fővállalkozó (akit az osztrák cég bízott meg ingatlanhoz kapcsolódó tevékenység elvégzésével Ausztriában) rendelkezik osztrák adószámmal, a,/ köthet-e a fővállalkozó az alvállalkozóval az áfa törvény 142. paragrafus 5. bekezdésére hivatkozva szerződést? b,/ ebben az esetben a magyar fővállalkozóval szerződést kötő magyar alvállalkozó a fordított adózás szabályai szerint állíthatja-e ki a számlát? Várom szíves válaszukat! Köszönettel: Csorba Balázs

Külföldi munka szolgálati járandóság mellett Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Magyarországon szolgálati járadékos vagyok, más jövedelmem nincs, adóbevallást nem teszek. Jelenleg Ausztriában dolgozom, határozatlan idejű szerződéssel, társadalombiztosítást fizetek, biztosított vagyok. Ha külföldi jövedelmem az éves keretösszeget (a minimálbér 18-szorosa) eléri, a szolgálati járandóságot szüneteltetnem kell? Üdvözlettel: Csonka Zsolt

Adózási kisokos Ausztriában dolgozó, magyar építőipari cégeknek Cikk

Ausztria az egyik legkedveltebb célpontja a magyar cégeknek, hiszen közel van és azonos munkáért magasabb vállalkozói díjat kérhetnek el. Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkkal szélesebb lehetőségek adódtak a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt, azonban szükség van mind az osztrák, mind a közösségi jogszabályok ismeretére ahhoz, hogy az osztrák munkából, ne egy életre szóló kudarc, súlyos büntetés legyen. Következő cikkünkkel azoknak a magyar építőipari cégeknek szeretnénk segíteni, akik tervezik az osztrák munkavállalást, de a bonyolult jogi környezet miatt nem mernek belevágni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Dolgozóknak biztosított vérvétel

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close